«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών  
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας 46χρονος ημεδαπός, διότι...
σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δέκα φαρμακευτικά – ναρκωτικά δισκία.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς
  
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικό που βρίσκονταν εκτός Υπηρεσίας και υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, ένας 20χρονος αλλοδαπός άνδρας ,υπήκοος Παλαιστίνης, ο οποίος αφαίρεσε από ηλικιωμένο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των είκοσι ευρώ.

Ο αστυνομικός συνέλαβε άμεσα τον δράστη και αφού κατέσχεσε τα χρήματα, τα παρέδωσε στον ηλικιωμένο, ενώ οδήγησε τον συλληφθέντα στην Υπηρεσία του.

Από τον έλεγχο των στοιχείων του δράστη προέκυψε ότι είχε εισέρθει και διέμενε παράνομα στην Χώρα.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη τριών ημεδαπών για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος   
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στα Πηγαδάκια Γαστούνης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τρεις ημεδαποί, διότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις οικίες τους, από υπαλλήλους του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., διαπιστώθηκε ότι τις ηλεκτροδοτούσαν παράνομα.

***
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, εμφιάλωση και διακίνηση αλκοολούχων ποτών

Συνελήφθησαν χθες, 29 Νοεμβρίου 2017, από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τρεις ημεδαποί και υπήκοος Βουλγαρίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, εμφιάλωση και διακίνηση αλκοολούχων ποτών.
Ειδικότερα, ύστερα από ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εντοπίστηκαν, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι τρεις ημεδαποί να παραλαμβάνουν από τον υπήκοο Βουλγαρίας και να τοποθετούν στα Ι.Χ.Ε οχήματά τους 320 φιάλες επώνυμων αλκοολούχων ποτών με ένσημη ταινία φορολόγησης Βουλγαρικών Αρχών, τις οποίες είχε επιμελώς κρυμμένα σε φορτηγό έμφορτο με μεταλλικά εξαρτήματα.
Ακολούθησαν έρευνες στις οικίες και σε αποθηκευτικούς χώρους των συλληφθέντων, κατά τις οποίες εντοπίστηκε σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιούσε ένας εκ των ημεδαπών συλληφθέντων, εργαστήριο παραγωγής και εμφιάλωσης λαθραίων αλκοολούχων ποτών με κατάλληλο εξοπλισμό (αντλίες, μεταλλική δεξαμενή, μηχανισμούς πλήρωσης φιαλών, φιλτραρίσματος, εμφιάλωσης και συσκευασίας κ.α.), όπου χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη από την αρμόδια Αρχή άδεια ίδρυσης ποτοποιίας, προέβαινε στην παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ποσότητες λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης.
Στο χώρο βρέθηκαν 440 φιάλες αλκοολούχων ποτών και αυτοκόλλητες ετικέτες με επωνυμιών ποτών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν συνολικά κατασχέθηκαν:
•    επτακόσιες εξήντα (760) φιάλες διαφόρων επωνύμων αλκοολούχων ποτών,
•    μεταλλική δεξαμενή και πλήθος πλαστικών και γυάλινων περιεκτών με αλκοολούχα υγρά  άγνωστης ποιότητας/προέλευσης, συνολικής ποσότητας 415 περίπου λίτρων,
•    αυτοκόλλητες ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών, πώματα, εργαλεία σχετικά με την παραγωγή, εμφιάλωση και αποθήκευση αλκοολούχων ποτών (ηλεκτρική ζυγαριά, φλόγιστρο, σφικτήρας πωμάτων, φίλτρο άνθρακα, ηλεκτρικά εμφιαλωτήρια, δεξαμενή, σωληνώσεις κ.λπ.),
•    φορτηγό με επικαθήμενο, ιδιοκτησίας Βουλγαρικής εταιρίας, καθώς και τρία Ι.Χ.Ε., ως μέσα τέλεσης λαθρεμπορίας,
•    χίλια ενενήντα πέντε (1.095) πακέτα τσιγάρα, που δεν έφεραν την ταινία του ειδικού φόρου κατανάλωσης και
•    το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων δέκα πέντε (1.515) ευρώ.
Στα σημεία που πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες κλήθηκαν υπάλληλοι της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας και έλαβαν δείγματα για την εξέταση των αλκοολούχων προϊόντων.
Όλα τα αλκοολούχα ποτά που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στο Γ΄ Τελωνείο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τον ακριβή προσδιορισμό των διαφυγόντων δασμών, τα οχήματα που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στο Α’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.         

***
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη
Η αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας   (European Banking Federation),  κατά το χρονικό διάστημα
από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2017
Η Ελληνική Αστυνομία έλαβε μέρος στην δράση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την καταστολή του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 20 έως 24 Νοεμβρίου 2017 με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF) και συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες της Αυστραλίας, της Αυστρίας, της Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.
Συνολικά, εντοπίστηκαν (766) μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν (159) άτομα. Επίσης, την επιχείρηση υποστήριξαν (257) τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.
Αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, που φτάνουν (31.000.000€) ευρώ.
Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, απάτες μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων δημοπρασιών και διακύβευση επιχειρησιακών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – business e-mail compromise-BEC) ενώ επιπρόσθετα, εντοπίστηκε η χρήση κρυπτονομισμάτων (Bitcoin) στις συναλλαγές των κυβερνοεγκληματιών που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος. 
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περεταίρω ανάλυση.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις αρχές του έτους, εντόπισε πενήντα δύο (52) μεταφορείς παράνομου χρήματος, που δραστηριοποιούνταν-ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules). Για όλες τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Αρχές.
Η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.
Αποτελεί πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών Αρχών, Εισαγγελικών Αρχών και Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:
Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) έχουν επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
         Τηλεφωνικά: 11188.
         Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
         Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE.
         Μέσω twitter: @CyberAlertGR.