«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Την Παρασκευή 24.11.2017 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με σκοπό να γνωμοδοτήσει επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν στην 1η Αναθεώρηση του Σχέδιου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) των Υδατικών Διαμερισμάτων Βόρειας Πελοποννήσου- Δυτικής Πελοποννήσου- Δυτ. Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου και Θεσσαλίας.
    Πρόκειται για μελέτες οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά πλήρη συμμόρφωση με την οδηγία 2000/60 της Ε.Ε. καθώς και τη σχετική εθνική νομοθεσία, με βάση την οποία θεσμοθετείται  από την συγκυβέρνηση Συριζα – Ανελ νέο χαράτσι στο νερό από τις 1.1.2018.
    Έτσι με πρόσχημα την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος, προωθείται περαιτέρω η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, γεγονός που αποτελεί...
διαχρονική στόχευση των εφαρμοζόμενων πολιτικών σε όφελος του κεφαλαίου.
    Στην περιφέρεια μας για παράδειγμα επιβάλλονται σειρά αυξήσεων στο ήδη πανάκριβο νερό σε μια σειρά δήμους. Η πολιτική της κυβέρνησης για δημιουργία διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, ή μέσω  ανώνυμης εταιρείας  θα σημάνει την επιβολή πρόσθετων χαρατσιών στους δημότες προκειμένου να καλυφθεί το κόστος συντήρησης που θα ανέρχεται στα 2 εκ.ευρώ το χρόνο. Η Περιφερειακή Αρχή είναι σύμφωνη με αυτή την επιλογή, γεγονός που επανέλαβε και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.
    Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόταση που έχει διατυπωθεί εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για επιβολή ειδικού τέλους στο νερό για τους δήμους της πρωτεύουσας που χρησιμοποιούν το νερό του Ευήνου ποταμού.
    Οι μελέτες, έχοντας στόχο να εμφανίσουν το νερό ως είδος σε έλλειψη, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα χαράτσια, επικεντρώνουν στο θέμα ελέγχου της ζήτησής του, επιβάλλουν περιορισμούς στην χρήση των υδάτινων πόρων, υποτιμούν την ανάγκη εργασιών εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, κατασκευής επιφανειακών ταμιευτήρων, που μαζί με μια σειρά άλλα έργα, θα μπορούσαν να απαντήσουν και στο ζήτημα της μεγαλύτερης επάρκειάς του, αλλά και στην προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. πως στην περιοχή του κάμπου της Ηλείας λόγω της μη υπογειοποίησης του δικτύου και έλλειψης έργων, μεγάλο μέρος του νερού χάνεται στην θάλασσα.
    Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε αυτές τις πλευρές των υπό συζήτηση μελετών, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική διαχείρισης του νερού.
    Η Περιφερειακή Αρχή και η πλειοψηφία των υπόλοιπων παρατάξεων ( ΝΔ, ΔΗΣΥ, πρώην ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, πρώην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), τόσο με τις τοποθετήσεις τους, όσο   και με την υπερψήφιση των μελετών, τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής που εμπορευματοποιεί περαιτέρω την χρήση του νερού, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά.
    Δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Είναι στην πλειοψηφία τους οι παρατάξεις, που τον Αύγουστο του 2016 είχαν αρνηθεί μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενάντια στο επονομαζόμενο “περιβαλλοντικό” τέλος στο νερό, με πρόσχημα την καλύτερη ενημέρωσή τους.    
    Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης χάλασε τη σούπα της συναίνεσης, γι'αυτό και υπήρξε έντονη αντίδραση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής.
    Καλούμε τον λαό της Περιφέρειάς μας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να παλέψει ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του, μαζί και το δικαίωμα του για φθηνό και ποιοτικό νερό.

Σπύρος Κοτοπούλης
Κώστας Κοτσιλιάνος