«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειάρχης προς Υπουργό: Οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ρωτούν τον Υπουργό Υποδομών

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στη Δυτική Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σημειώνει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, Παιδείας και...
προσωπικής στάσης ζωής που χαρακτηρίζει όλους μας.
Δεν το προσπερνώ, δεν το προσπερνούν οι δημοκρατικοί πολίτες που έδωσαν αγώνες για τη θεσμική Δημοκρατία.
Αλλά αφού δεν κάνετε τον κόπο να συναντήσετε τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για δεύτερη φορά που επισκέπτεστε την Περιφέρειά μας – προφανώς χωρίς σκοπιμότητα – για έργα που θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον της,
διατυπώνω – ανοιχτά και δημόσια – τα απλά και σαφή ερωτήματα, που εκφράζουν όλους τους πολίτες που μου έχουν δώσει λαϊκή εντολή και ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις:
1)            Ολυμπία Οδός, Τμήμα Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα
              Γιατί δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνιστικών διαδικασιών που εσείς θέσατε, επανειλημμένα, από το Μάρτιο του 2015;
              Γιατί δεν έχει υποβληθεί ο φάκελος για έγκριση από την ΕΕ, που είναι προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στην προγραμματική περίοδο 2014-2020;
              Πότε θα ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο;
              Ποια τα τελικά χρονοδιαγράμματα για τα τρία εναπομείναντα τμήματα της Ολυμπίας Οδού: Πάτρα-Πύργος, Πύργος-Καλό Νερό και Καλό Νερό Τσακώνα;
2)            Τρένο: Υπογειοποίηση Πάτρας και γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα
Επειδή στο τραπέζι διαλόγου και στην κατάθεση θέσεων δεν προσκλήθηκε η Περιφέρεια να συμμετέχει, καταθέτω τη θέση μας:
              Να παρουσιαστούν δημόσια οι εναλλακτικές τεχνικές και οικονομικές λύσεις.
              Να γίνει διαβούλευση σε ελάχιστο χρόνο, ώστε να αποκτηθεί η αναγκαία συναίνεση για το έργο.
              Το τρένο να φτάσει στο νέο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας, για να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες λιμενικές υποδομές και το λιμάνι να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο για τη χώρα.
              Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, να παραχωρηθεί, ενιαίο και ελεύθερο, μέχρι τη θάλασσα στους πολίτες.
              Η υπογειοποίηση από το σταθμό Αγ. Διονυσίου μέχρι το σταθμό Αγ. Ανδρέα είναι ίσως η καλύτερη λύση.
              Προτάσεις ολοκληρωμένης αξιοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα, κατά τα πρότυπα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων.
Κύριε Υπουργέ,
Ο διάλογος και η συνεργασία είναι αρχές αξιακές.
Ως Περιφερειακή Αρχή θα αγωνιστούμε σταθερά και υπεύθυνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Η ανοικτή πολιτική θέση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και έτυχε της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρατάξεων. 

***
Χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης ζημιών και Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για το 2017 στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη τη χώρα, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προκαλώντας σοβαρές ζημιές.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας τίθενται προς έγκριση σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο σε προτάσεις ένταξης και χρηματοδότησης από τη ΣΑΕΠ 801, νέων έργων από Δήμους που επλήγησαν σε περιόδους κακοκαιρίας το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ εκπόνησαν ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για το έτος 2017, τόσο για τις χιονοπτώσεις – παγετούς, όσο και για τα πλημμυρικά ή σεισμικά φαινόμενα, ώστε όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.
Πρόκειται για μία καθαρά διοικητική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία εντάσσονται στο Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όλες οι προβλέψεις του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση φαινομένων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, η 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το 2017, θα γίνει αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 3μ.μ. στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προς συζήτηση:
·         Έγκριση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του νέου έργου με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών Έργων Υποδομής που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2016 στο Δήμο Πύργου», προϋπολογισμού 1.496.000 ευρώ στη ΣΑΕΠ 801 του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016.
·         Έγκριση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του νέου έργου με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών από τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλοι) στο Δήμο Πηνειού – 2016», προϋπολογισμού 557.000 ευρώ στη ΣΑΕΠ 801 του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016.
·         Έγκριση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του νέου έργου με τίτλο «Αποκαταστάσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές έντονων βροχοπτώσεων στις 22-10-2016 στις Δ.Ε. Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας Δήμου Ναυπακτίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», προυπολογισμού 775.000 ευρώ στη ΣΑΕΠ 801 του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2016.
·         Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017.
·         Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας σεισμικών φαινομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2017.
·         Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας χιονοπτώσεων-παγετών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2016- 2017.

 ***

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας.
Άμεσης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, είναι η ενίσχυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, τόσο με χειριστές πιστοποιημένους, όσο και με άλλες ειδικότητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Απ. Κατσιφάρα στην πρόταση της Περιφέρειας για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου στην οδό Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα, με τον Υπουργό να εκφράζει το έντονο ενδιαφέρον του, τονίζοντας πως θα εξεταστούν οι δυνατότητες παρέμβασης.
«Με την καλύτερη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα σημαντικά πράγματα στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ένα σημαντικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Λαδόπουλου και οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί αρμοδίως και σύντομα ευελπιστούμε να έχουμε ευχάριστα νέα» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα συμβολής των ΟΤΑ στην ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των περιφερειών.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την προμήθεια POS από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι πολίτες στις συναλλαγές τους μαζί μας και κυρίως το ζήτημα που αφορά στις κρατήσεις από τις τράπεζες.

***

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστα Καρπέτα με το ΣΕΤΕ

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τον ΣΕΤΕ για την υλοποίηση του έργου «Σχεδιασμός και εφαρμογή δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και κατά τη συνάντηση εργασίας συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των δράσεων που προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση του έργου.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε η Μελέτη Τουριστικού Προϊόντος και Ανταγωνιστικής Ταυτότητας της Περιφέρειας, η οποία εκπονήθηκε από τον ΣΕΤΕ μετά τη διαβούλευση με όλους τους φορείς της περιοχής και αφορά τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου προϊόντων-εμπειριών στρατηγικά στοχευμένων σε τμήματα της αγοράς (segmentation) καθώς και τον σχεδιασμό των θεματικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα. Επίσης, έγινε παρουσίαση των video προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιοχής καθώς και παρουσίαση της μακέτας 12σέλιδου εντύπου με δημιουργική γραφή, σε 5 γλώσσες.
«Ο στόχος μας για την ανάδειξη των τουριστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική και με τη χρήση των σύγχρονων μέσων προβολής υλοποιείται», τόνισε ο κ. Καρπέτας.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο Γιώργος Αμβράζης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, ο Ιωσήφ Πάρσαλης Διευθυντής της Marketing Greece AE, ο Μιχάλης Κυριακίδης από το ΙΝΣΕΤΕ, καθώς και στελέχη του ΣΕΤΕ και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.