«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 27 Γενάρη 2017

Πολιτική προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – Σχεδιασμός δράσεων στην 1η Ολομέλεια της «Συμμαχίας»

 Ένα εξωστρεφές και δυναμικό σχέδιο για την επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού της Περιφέρειας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017.
Πρόκειται για την «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», η 1η Ολομέλεια της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην...
αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας Ευστράτιο Ζαφείρη.
Το Δίκτυο περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και στόχος είναι η στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχοντας στο επίκεντρο την έννοια της δικτύωσης.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας πάνω σε ένα σχέδιο που έχει δημιουργηθεί από κάτω προς τα πάνω, με σκοπό την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Ένα εξωστρεφές και δυναμικό σχέδιο, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα στο οποίο πορευόμαστε όλοι μαζί προς την ίδια πορεία» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε πως «το βραβείο που κερδίσαμε για την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017, δε θα έχει κανένα νόημα αν δεν αποδείξουμε ότι το αξίζαμε. Το 2017 θα είναι μια χρονιά ευθυνών και πρωτοβουλιών» τονίζοντας πως «βασική πολιτική προτεραιότητα στο σχεδιασμό μας είναι η επιχειρηματικότητα».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης συνεχάρη την Περιφέρεια που είναι πρωτοπόρα σε αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι απόλυτα στη λογική του σχεδιασμού που έχει κάνει και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
«Η δικτύωση είναι το ζητούμενο και η σημερινή ολομέλεια αποτελεί τη βάση. Πρέπει να έχουμε μετρήσιμες δράσεις, παραγωγικές, ανταγωνιστικές, σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Ζαφείρης.
Ανοίγοντας τη συζήτηση της Ολομέλειας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας υπογράμμισε πως «δημιουργούμε μια κοινή συμμετοχική πλατφόρμα σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η σημερινή πραγματικότητα μας θέλει πλέον ενεργούς και δραστήριους, πρέπει να αποδεσμεύσουμε και να ενισχύσουμε την “εγκλωβισμένη” επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί».
Στην 1η Ολομέλεια, εκτός από τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου», παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο προϊστάμενος της Μονάδας Β1’ Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Ε.Π. 2014-2020 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. ΠΔΕ, Νίκος Θωμόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΠΔΕ Δημήτρης Καραβίδας κ.α.

Στην Ολομέλεια παρουσιάστηκαν:
- Το καταστατικό/κανονισμός λειτουργίας και θα συζητηθούν τα  επόμενα οργανωτικά βήματα,
- Ο προγραμματισμός των δράσεων για το τρέχον έτος από τον συντονιστή του Δικτύου (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας),
- Θα συζητηθούν οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με  τη συνεργασία όλων των μελών  του  Δικτύου.

Τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου»
·         Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού - Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας,
·         Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας,
·         Επιμελητήριο Αχαΐας,
·         Επιμελητήριο Ηλείας,
·         Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος,
·         Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ),
·         Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας (ΣΤΕΔΕ),
·         Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΥΝΕ),
·         Πανεπιστήμιο Πατρών,
·         Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ),
·         Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας,
·         Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ,
·         ΙΤΥΕ «Διόφαντος», Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων
·         Επιστημονικό Πάρκο Πατρών,
·         Οργανισμός Enterprise Greece,
·         Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),
·         Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
·         Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
·         Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.),
·         Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & ΝΔ Ελλάδας,
·         Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών,
·         Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας,
·         Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

***

«Πράσινες» πόλεις, ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές για τον πολίτη - Εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα οι ΒΑΑ Πάτρας και Αγρινίου

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ), που αφορά τους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου (πόλεις της Περιφέρειας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους), συνολικού προϋπολογισμού 159.827.000 ευρώ (εκ των οποίων τα  64.860.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020»), μπαίνει πλέον σε πλήρη εφαρμογή, μετά την υπογραφή της έγκρισης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα.
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην καλλιέργεια αστικών πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων μιας περιοχής με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών, στις οποίες εμπλέκονται οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία των πολιτών.
Τα έργα αφορούν στη φυσική ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος και θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που προωθούν, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι, πόλεις «πράσινες», ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές για τον πολίτη.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εδώ και αρκετό καιρό, προετοιμάστηκε καταλλήλως για τις αναπτυξιακές προκλήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Για εμάς η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι υψηλά στις προτεραιότητες μας, αφενός για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αφετέρου για την ανάπτυξη της ίδιας της αστικής περιοχής» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Εκτός από τις ΒΑΑ, πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) σε δύο σημαντικής σημασίας σημεία για την Περιφέρειά μας, στους άξονες Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και στο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία. Είναι οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές ευκαιρίες των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε καταλλήλως».
Στη υπογραφή των εγκρίσεων στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Βαγγέλης Γεωργίου, προϊστάμενος της Μονάδας Α’ Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το στέλεχος της Μονάδας Α’, Γλυκερία Κατηφόρη και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης.

ΒΑΑ Δήμου Πατρέων 
Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη εγκρίνεται το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων, συνολικού προϋπολογισμού 88.997.000 ευρώ, εκ των οποίων τα  43.880.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π.  «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».
Στρατηγικός Φορέας ορίζεται ο Δήμος Πατρέων.
Η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης  της Στρατηγικής δεν πρέπει να υπερβαίνει  την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων της Στρατηγικής ορίζεται η 31/12/2023.
Θεματικοί στόχοι, δράσεις και έργα στην Πάτρα με χρηματοδότηση ΕΤΠΑ:
1. Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών
1.1.Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας με προτεραιότητα στις αρχές του Ανοικτού Λογισμικού (πολιτισμός, τουρισμός, αγροτική οικονομία κλπ).
·         Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων
1.2. Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών
·         Έξυπνες εφαρμογές ΤΠΕ για την προώθηση του θεματικού τουρισμού
·         Ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.
2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
2.1. Στήριξη επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων) και ειδικών μορφών επιχειρηματικότητας»
·         Παραγωγική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από τοπικές επιχειρήσεις στους τομείς περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης
3. Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς  
3.1. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον
·         Κατασκευή Παραλιακής Διαδρομής Ποδηλατοδρόμου (Τερψιθέας – Παπαφλέσσα)
4. Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
4.1. «Επενδύσεις στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων εντός περιοχών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
·         Βασικές Υποδομές Αποχέτευσης Λυμάτων
4.2. Επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών με την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων και προώθηση δράσεων βιώσιμης κινητικότητας              
·         Αποκατάσταση Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» - Μεγάρου Λόγου και Τέχνης
·         Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και Ψηφιοποίηση Συλλογών
4.3. Επενδύσεις για την προστασία εθνικά προστατευόμενων περιοχών που δεν καλύπτονται από Φορέα Διαχείρισης
·         Ανάπλαση – Αξιοποίηση Περιοχής Camping – Έλους Αγυιάς
4.4. Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης
·         Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας
·         Αστική Ανάπτυξη Περιοχής Ζαρουχλεΐκων
5. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων
5.1. Αναβάθμιση των ενδοπεριφερειακών οδικών αξόνων που συνδέουν και υποστηρίζουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
5.2. Εφαρμογή ευφυών συστημάτων ελέγχου μεταφορών
Παρεμβάσεις Έξυπνης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (με 2 Υποέργα)
6. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης
·         Επενδύσεις στην κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο
7. Προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
7.1. Δράσεις βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης
·         Συμβουλευτικό Κέντρο Ενημέρωσης Ανέργων
7.2. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια
7.3. Προγράμματα για τη δημιουργία νέων (start up) και καινοτόμων επιχειρήσεων σε τομείς που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης          
7.4. Προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων και επιχειρηματιών σε τομείς της οικονομίας που περιλαμβάνονται στην περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης
·         Υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων στους τομείς περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης

ΒΑΑ Αγρινίου
Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη εγκρίνεται το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, συνολικού προϋπολογισμού 70.830.000 ευρώ, εκ των οποίων τα  20.980.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».
Στρατηγικός Φορέας ορίζεται ο Δήμος Αγρινίου.
Η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης  της Στρατηγικής δεν πρέπει να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων της Στρατηγικής ορίζεται η 31/12/2023.
Θεματικοί στόχοι, δράσεις και έργα στο Αγρίνιο με χρηματοδότηση ΕΤΠΑ:
1. Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών
1.1. Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της περιφερειακής οικονομίας με προτεραιότητα στις αρχές του Ανοικτού Λογισμικού (πολιτισμός, τουρισμός, αγροτική οικονομία κ.λπ.)
·         Εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων ως προς την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ
1.2. Ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών»
·         Σύστημα Διαχείρισης Στάθμευσης και Πληροφόρησης
·         Σύστημα διαχείρισης Στόλου οχημάτων
·         Επέκταση και αναβάθμιση και συστήματος GIS Δήμου Αγρινίου
2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
2.1. Στήριξη επιχειρήσεων (υφιστάμενων και νέων) και ειδικών μορφών επιχειρηματικότητας
·         Στήριξη επιχειρήσεων υφιστάμενων και νέων και ειδικών μορφών επιχειρηματικότητας
3. Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς  
3.1. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον
·         Προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και λεωφορείων και κατασκευή στάσεων
4. Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων
4.1. Επενδύσεις στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων εντός περιοχών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης
·         Εκσυγχρονισμός και επέκταση υποδομών συλλογής αστικών λυμάτων, περιοχής Αγίας Βαρβάρας.
4.2. Επενδύσεις για τη διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών με την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων και προώθηση δράσεων βιώσιμης κινητικότητας
·         Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου
4.3. Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης
·         Επέκταση και αναβάθμιση δικτύου πεζοδρόμων της πόλης
·         Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης
·         Ενίσχυση αστικού πρασίνου και αστικού εξοπλισμού
·         Ανάδειξη περιοχών ανοικτών ρεμάτων (Α φάση)
5. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων
5.1. Αναβάθμιση των ενδοπεριφερειακών οδικών αξόνων που συνδέουν και υποστηρίζουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.
·         Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης
6. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης
6.1. Επενδύσεις στην κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο
·         Στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων
7. Προώθηση της βιώσιμης και ποιοτικής απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων
7.1. Δράσεις βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω προγραμμάτων κατάρτισης
7.2. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια.            
·         Προγράμματα κατάρτισης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας 
7.3. Προγράμματα για τη δημιουργία νέων (start up) και καινοτόμων επιχειρήσεων σε τομείς που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης
·         Προγράμματα για την δημιουργία νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων σε τομείς που έχουν αναδειχτεί στο πλαίσιο της περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης
7.4. Προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων και επιχειρηματιών σε τομείς της οικονομίας που περιλαμβάνονται στην περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευση
·         Προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων σε τομείς που περιλαμβάνονται στην  περιφερειακή έξυπνη εξειδίκευση.

Τι είναι βιώσιμη αστική ανάπτυξη
Η πολιτική συνοχής 2014-2020 επαναπροσεγγίζει την έννοια της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και συνοπτικά εντοπίζει τη σημαντικότητα των αστικών κέντρων και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων εντός του αστικού ιστού.
Βιώσιμη στρατηγική για αστική ανάπτυξη παύει πλέον να θεωρείται ένα έργο υποδομής μια πλατεία ένας δρόμος ακόμη και αν αυτό πληροί σχεδιαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Στόχος είναι τα έργα του δομημένου περιβάλλοντος να εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για έναρξη ή και ενδυνάμωση επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για ΒΑΑ λοιπόν πλέον αποτελεί η ανάπτυξη ισχυρών συνεργασιών όπου εμπλέκονται οι τοπικοί πολίτες, η κοινωνία των πολιτών, η τοπική οικονομία και τα διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης.
Σε ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ο συνδυασμός ικανοτήτων και τοπικής γνώσης είναι βασικός για τον εντοπισμό κοινών λύσεων και την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων γενικής αποδοχής.

***

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μπαλαμπάνη με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Χελμού-Βουραϊκού

Με τους Φορείς Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και Χελμού-Βουραϊκού συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης στα γραφεία της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτιμά τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, αντιλαμβάνεται το αναπτυξιακό πλεονέκτημα του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα και θέλει να βοηθήσει τους φορείς στις δράσεις προστασίας και διαχείρισης της φύσης.
Η επένδυση στην προστασία της φύσης, όταν γίνει συστηματικά, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη συνολικά για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
«Γνωρίζουμε ότι οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούν με σταθερά ελλιπή έως μηδενική καθοδήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, εφαρμογής της σχετικής με το αντικείμενό τους νομοθεσίας και κατεύθυνσης σχετικά με τη διαχείριση και προστασία των οικολογικών χαρακτηριστικών των περιοχών τους. Αντίστοιχα ελλιπείς είναι και οι αρμοδιότητες όσων αφορά τη φύλαξη των περιοχών. Χωρίς σταθερή χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους και χωρίς μόνιμο προσωπικό, όπως προβλέπει το νομικό τους πλαίσιο, λειτουργούν, με την καθοδήγηση του ΥΠΕΝ, παράτυπα» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Μπαλαμπάνης και καταλήγει:
«Παρά ταύτα ο προσωπικός χρόνος και η φροντίδα από τους (εθελοντές) προέδρους, τα περισσότερα από τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης και κάποια μέλη των διοικητικών συμβουλίων έχουν συμβάλλει καταλυτικά να επιδεικνύουν σημαντικό έργο και έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμα πιο ουσιαστική πρόοδο στο μέλλον».
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπου Κοτυχίου – Στροφυλιάς Γεωργία Καραμπέρου, ο εκπρόσωπος του Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού Φώτης Περγαντής και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού καθ. Γρηγόριος Ιατρού που παρουσιάσανε τα προβλήματα της περιοχής τους και την χρηματοδότηση μελλοντικών έργων ή δράσεων προστασίας και διαχείρισης της φύσης.