«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Εκδημία του Aρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κατσαμπίρη

Άγιος Νικόλαος (παλιός)
Στο Καινούργιο Τριχωνίδας
Εδώ λειτουργούσε ο Πάπα-Αυγουστίνος!
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας:

Εκδημία του Aρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κατσαμπίρη

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά θλίψεως αναγγέλλει την εκδημία του Aρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Κατσαμπίρη, από τα Σκλάβαινα Ακαρνανίας, μορφή εκκλησιαστικού κύρους και ορθοδόξου παραδόσεως.

Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος γεννήθηκε το 1926, χειροτονήθηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο και υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Νικόλαο Καινουρίου της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Έλαβε το πτυχίο της θεολογίας και διορίστηκε Ιεροκήρυξ...
στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με έδρα την Αταλάντη, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη εκκλησιαστική δράση με πλούσιο ποιμαντικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο.
Μετά την συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην γενέτειρά του, τα Σκλάβαινα Ακαρνανίας, και διέμενε στο Ιερό Ησυχαστήριο Υπεραγίας Θεοτόκου «Η Φοβερά Προστασία», το οποίο έκτισε ο ίδιος πλησίον του τόπου όπου μαρτύρησε ο νεοφανής Άγιος Βλάσιος, θέλοντας να διαμένει πάντα κοντά του.
Έργο της ζωής του υπήρξε η ανάδειξη του ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος και των συμμαρτυρησάντων του, και η καταγραφή τους στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε στενά με τον σύγχρονό μας όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, μελέτησε, ερεύνησε και κατέγραψε τα της ζωής και του μαρτυρίου του Αγίου Βλασίου, τις εμφανίσεις και τα θαύματά του, παλαιότερα και σύγχρονα, εκδίδοντας τα ανάλογα βιβλία.
Τέλος, αξιώθηκε να δει την αναγραφή του ονόματος του Αγίου Βλασίου και των συνασκητών του στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την τακτική συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Αύγουστο του 2016.
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού π. Αυγουστίνου θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 12:00’ στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου. Η σορός του θα μεταφερθεί το πρωί της Πέμπτης στον Ιερό Ναό, όπου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και θα τεθεί σε προσκύνημα. Μετά την εξόδιο ακολουθία, η ταφή του θα λάβει χώρα στο Ησυχαστήριό του στα Σκλάβαινα.

www.prototypia.gr: Ο πάπα-Αυγουστίνος λειτουργούσε για αρκετά χρόνια στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου (τον παλιό) στο Καινούργιο Τριχωνίδας. Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, έχω όμως μαρτυρίες πάρα πολλών συνχωριανών μου για το ήθος και την αξία του Κληρικού και του Ανθρώπου. Όλοι πάντα στο Καινούργιο που τον γνώριζαν είχαν κι έχουν έναν καλό λόγο γι’ αυτόν τον «Αγιο Άνθρωπο» όπως τον αποκαλούσαν.

Πάπα-Αυγουστίνος… Αείμνηστος!!!

Δημήτρης Ντόκας