«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Δήλωση του Ρίζου Μαρούδα για τη συνάντηση Αποστόλου με τους συνεταιριστές

Δήλωση Ρ. Μαρούδα για συνάντηση Αποστόλου με τους συνεταιριστές

Σε δήλωσή του σχετικά με την συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους Συνεταιριστικών Ενώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημειώνει:
«Σ’ ένα διάλλειμα των καθημερινών, σχεδόν, εμφανίσεών του στα ΜΜΕ, όπου, εκτοξεύοντας απανωτά ψέματα και απατηλές υποσχέσεις, επιχειρεί να βάλει εμπόδια στον  αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που κλιμακώνεται με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ’ όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους 30 μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων συνεταιρισμών και ομάδων μεγαλοπαραγωγών που συμφωνούν απολύτως για το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών με τον νέο νόμο ο οποίος θα προωθεί παραπέρα την επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό  και...
της  κερδοφορία, αφού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξελίξει τους νέους συνεταιρισμούς σε «μεγάλα εμπορικά σχήματα και διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά κλάδο». Απόδειξη και  η παρουσία στη συνάντηση εκπροσώπου της πτηνοτροφίας «Πίνδος», μιας καθαρά καπιταλιστικής επιχείρησης, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες «εκπροσωπούν στην πράξη την συνεταιριστική επιχειρηματική αντίληψη».
Βεβαίως, πολλές από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», καθώς είναι χρεωμένες «μέχρι το λαιμό», με ευθύνη της πολιτικής των κυβερνήσεων για τους συνεταιρισμούς, αλλά και των διοικήσεών τους που την εφάρμοζαν. Τώρα δίνουν «μάχη επιβίωσης» με τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους, ενώ κάποιοι τραβιούνται και στα δικαστήρια.
Το γιατί ο υπουργός  συναντήθηκε τώρα με εκπροσώπους αυτών των συνεταιρισμών σχετίζεται και με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης να στηριχθούν και να ενισχυθούν, με κάθε μέσο και τρόπο, οι «νέοι» συνεταιρισμοί, αλλά και με την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος ν’ αποκτήσει ερείσματα  και επιρροή στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στήνοντας «νέους μηχανισμούς» με «παλιά υλικά» - οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ήταν στις διοικήσεις των συνεταιρισμών επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ -  κι εκεί αποσκοπούν και οι προσπάθειες για συγκρότηση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Σχετίζεται, όμως, και με τη συγκυρία, καθώς η κυβέρνηση και ο υπουργός κάνουν  ό,τι μπορούν για ν’ αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και το λαό από τα πραγματικά αγροτικά προβλήματα, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τις κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα και η ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους, πρέπει και μπορεί να είναι η απάντηση σ’ αυτούς  τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.»