«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 13 Γενάρη 2017

Στις 30 Ιανουαρίου ο Απολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2016.
Η ειδική αυτή συνεδρίαση θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στην Πάτρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο...
ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Στον απολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα παρουσιαστούν τα έργα, οι υποδομές, οι δράσεις και γενικότερα τα πεπραγμένα κατά το περασμένο έτος.

***
 Προσλήψεις για την Πολιτική Προστασία διεκδικεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και διερεύνηση προμήθειας νέων μηχανημάτων


Μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκαλώντας πολλά προβλήματα, έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την Πολιτική Προστασία.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμμετείχαν οι τρεις Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης και οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Όπως τονίστηκε, επρόκειτο για ένα πολύ δύσκολο πενθήμερο με πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα για την περιοχή μας, έντονη χιονόπτωση και ολικό παγετό, εκτός από τα ορεινά και σε πεδινά και παραλιακά σημεία, με την Πολιτική Προστασία και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητά της και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (εκτός των παραχωρημένων οδικών αρτηριών – Ολυμπία και Ιόνια Οδό).
«Κρατήσαμε ανοικτές τις βασικές οδικές αρτηρίες και ιδίως σε περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως Ναυπακτία, Θέρμο, Βάλτος, Αιγιάλεια, Καλάβρυτα, Ερύμανθος κ.α. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε πολύ καλή συνεργασία με τους Δήμους και τις αρμόδιες Αρχές, Πυροσβεστική και Αστυνομία, τους οποίους και ευχαριστούμε για την υπερπροσπάθεια» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από όλα τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «δεν κοιτάμε σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, Δήμος ή Περιφέρεια. Δίνουμε λύσεις για τον πολίτη. Αυτό αποτελεί για την Περιφέρεια κανόνα».
Άμεσης προτεραιότητας, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα άμεσα, με χειριστές.
«Η διαρκής μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας πρέπει να σταματήσει τώρα. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της χώρας και των περιφερειών, με χειριστές και όλες τις ειδικότητες» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.
Μάλιστα ζήτησε από τις Υπηρεσίες, τη διερεύνηση άμεσης προμήθειας ειδικών για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων πολυμηχανημάτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, καθώς και επιπλέον προμήθειες αλατιού, σε περίπτωση που απαιτούνται.
Παράλληλα, ανελήφθησαν ήδη πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών, Υπουργείου και ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών, αποκατάστασή τους και ανακούφισης των πληγέντων, ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων που υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές στην παραγωγή τους λόγω των δυσμενών αυτών συνθηκών.
Μάλιστα, ήδη έχει σταλεί επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον πρόεδρο ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, όσο και στον αναπλ. Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος καταφθάνει αύριο στην Αχαΐα.
Κατά την σύσκεψη, τέθηκε στο επίκεντρο η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένα πιθανό νέο κύμα κακοκαιρίας το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους διευθυντές και τους εργαζόμενους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν μια τεράστια μάχη νυχθημερόν για να διασφαλίσουν τους συμπολίτες μας, που εργάστηκαν με αυταπάρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε όλοι, στο μέλος της οικογένειας μας, της Περιφέρειάς μας, που τραυματίστηκε την ώρα της μεγάλης επιχείρησης. Είμαστε δίπλα του».
Επιπλέον, συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννης Μπάφας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννης Τέγας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Χρήστος Αναγνωστόπουλος.

***

Η πορεία υλοποίησης του έργου αναβάθμισης του πολυώροφου κτιρίου του Γ.Κ.Ν. «Αγ. Ανδρέας»

Ο αγώνας που ξεκίνησε από το 2011 με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων και πλέον είναι μία δικαίωση για τη μάχη που δόθηκε καθημερινά, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου, παρά τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονταν κατά καιρούς.
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια, σε εκείνη την πρώτη σύσκεψη το Σεπτέμβριο του 2011, η αναβάθμιση του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα τέθηκε ως προτεραιότητα για εμάς. Σχεδιάσαμε, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και αντιμετωπίσαμε τα όποια προβλήματα. Πλέον τις επόμενες ημέρες παραδίδεται ένα σύγχρονο κτίριο, αναβαθμισμένο ενεργειακά και λειτουργικό στους πολίτες, με σύγχρονο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό που θα συμβάλλει στην “ανακούφιση” και των υπολοίπων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της ευρύτερης περιοχής και θα παρέχονται και πολύ καλύτερες υπηρεσίες» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Και καταλήγει ο κ. Κατσιφάρας: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την πολιτική προτεραιότητα».
Να σημειωθεί πως έχει ξεκινήσει η διοικητική παραλαβή του πολυώροφου κτιρίου του Νοσοκομείου, μετά τον ορισμό της Επιτροπής. Εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι θα πρέπει να καταγραφεί πλήρως, ο ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
Η υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και οι ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πορεία του έργου – Ημερομηνίες ορόσημο
2011 (14 Σεπτεμβρίου) – Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τις υπηρεσίες Υγείας. Τέθηκε η προτεραιότητα της Περιφέρειας για αναβάθμιση του υγειονομικού χάρτη και εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα των νοσοκομείων «Αγίου Ανδρέα» Πατρών και Αγρινίου.
2011 (27 Σεπτεμβρίου) – Υπεγράφη η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – ΕΣΠΑ 2007-2013 από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, προϋπολογισμού 20.739.217 ευρώ, με φυσικό αντικείμενο τον κτιριακό, ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό. Είναι η πρώτη πράξη ένταξης έργου που δηλώνει την πολιτική βούληση της αιρετής Περιφέρειας.
2013 (31 Οκτωβρίου)Υπεγράφη η σύμβαση από τη ΔΕΠΑΝΟΜ με την ανάδοχο εταιρία μετά από μία δύο ετών χρονοβόρα διαγωνιστική διαδικασία και ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του σεισμόπληκτου 7όροφου κτιρίου και η προμήθεια του εξοπλισμού.
2015 – Σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή για την έγκαιρη προετοιμασία των Υπουργείων στην εξασφάλιση επαρκούς στελέχωσης του Νοσοκομείου σε ανθρώπινο δυναμικό (ιατρικό – νοσηλευτικό), ώστε με την ολοκλήρωση του έργου να επιτευχθεί η αναβαθμισμένη λειτουργία του ως Περιφερειακό Νοσοκομείο Τριτοβάθμιας Υγείας.
2016 (Δεκέμβριος)Ολοκλήρωση του συνόλου των αντικειμένων του έργου. Μέσα σε τρία χρόνια με capital controls και δυσκολίες, αλλά με συνέπεια, διαρκή παρακολούθηση και συνεχή ροή χρηματοδότησης, το αναβαθμισμένο ενεργειακά 7όροφο κτίριο με το σύνολο του εξοπλισμού, είναι έτοιμο και ξεκινούν οι διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής.
2017 (Ιανουάριος)Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι πολίτες της έχουν ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας νοσοκομειακής φροντίδας.

Είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε σύμφωνα με το νέο Ενεργειακό Κανονισμό, που σημαίνει ειδικές μονώσεις, ηλιακούς συλλέκτες και γεωθερμικές αντλίες ώστε να διασφαλίζεται οικολογικά η ψύξη και η θέρμανση του κτιρίου, το ζεστό νερό κ.α.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο δημόσιο Νοσοκομείο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα διαθέτει σύγχρονα ενεργειακά χαρακτηριστικά.