«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 31 Γενάρη 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2016
Απ. Κατσιφάρας: Σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε με ειλικρίνεια, αντοχή, συνεργασίες και αισιοδοξία – Σχέδια που έγιναν πράξη το 2016 και νέες προτεραιότητες

Το 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ήταν μία χρονιά που κατορθώσαμε πολλά, παρά τις σοβαρές αντιξοότητες, τις οικονομικές δυσκολίες, την υποχρηματοδότηση, το μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Ήταν το έτος ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού με εκατομμύρια ευρώ να αποδίδονται στην κοινωνία, το ποσοστό απορρόφησης από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 να ανέρχεται σε...
πάνω από 107%, ολοκληρώνοντας 169 από τα 178 έργα του ΕΣΠΑ.
«Για το 2016 σχεδιάσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα. Πορευόμαστε με όρους διαφάνειας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ισχυροποίησης του ρόλου της αιρετής Περιφέρειας στον αναπτυξιακό προγραμματισμό, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και θα δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευημερία για όλους» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην αρχική εισήγησή του κατά την παρουσίαση του Απολογισμού της Περιφέρειας για το 2016 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων), ο Περιφερειάρχης έκανε σύνοψη του έργου που υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προηγούμενη χρονιά και παρουσίασε τον ακριβή σχεδιασμό για το 2017, τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όσα θα υλοποιηθούν, αλλά και για τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί.
Όπως πρόσθεσε ο Απ. Κατσιφάρας «το 2016, παρότι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, εμείς καταφέραμε να κρατηθούμε όρθιοι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε με πίστη στο όραμά μας, αγάπη στον συμπολίτη μας, υπευθυνότητα στις επιλογές μας.
Προχωράμε με ειλικρίνεια, με αντοχή, με συνεργασίες, με αισιοδοξία.
Συνεχίζουμε δυνατά για να προσφέρουμε στη Δυτική Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερα, για να φέρουμε τη Δυτική Ελλάδα στη θέση που της αξίζει, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να ανακουφιστούν, για να επαναφέρουμε την ελπίδα στους νέους μας».

Όσα ολοκληρώθηκαν το 2016
Τέσσερα ήταν τα μεγάλα σχέδια που κατόρθωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ολοκληρώσει στο 2016 και επί χρόνια τα επιζητούσαν οι πολίτες:
1.       Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),
2.       Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος,
3.       Εσωτερικός Οργανισμός Λειτουργίας της ΠΔΕ,
4.       Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στους άξονες Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και στο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) Δήμων Πατρέων και Αγρινίου,

Σημαντικές παρεμβάσεις στο 2016:
·         Ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες παραδίδεται το έργο της «Αναβάθμισης Κεντρικού Κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και προμήθεια - εγκατάσταση ιατρικού, ξενοδοχειακού και  λοιπού  εξοπλισμού», προϋπολογισμού 14.943.811,64 ευρώ, ένα υπερσύγχρονο κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό.
·         Εκτέλεση Συμπληρωματικών Έργων στο Λιμένα Κατακόλου, με τα υποέργα: επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων, επέκταση του προσήνεμου μώλου και συμπληρωματικές εργασίες στον κεντρικό προβλήτα με κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας.
·         Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείο του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο.
·         Δημοτικά σχολεία – Γυμνάσια – Λύκεια με χρηματοδότηση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ) 2007-2013 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
·         Ολοκληρώθηκε η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και εγκρίθηκε το καταστατικό της από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πορεία του νέου Ε.Π. 2014-2020
Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, υπεύθυνη διαχείριση και διαφάνεια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έχοντας θέσει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας.
Μέχρι στιγμής εξειδίκευση του προγράμματος ξεπερνά το 57%, κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας στις τρεις πρώτες σε ολόκληρη τη χώρα.
Έχουμε ήδη εντάξει 100 νέα έργα ύψους πάνω από 166 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι και προχωρούν το 80% των προκηρύξεων.

Οι προτεραιότητες για το 2017
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά σημειώνοντας:
1.       Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης – πλέγμα εννέα δράσεων για τη στήριξη των ΜμΕ της περιοχής μας και υλοποίηση της «Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», στο πλαίσιο της βράβευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) με το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017 (EER 2017)».
2.       Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματά τους. Είναι δημοκρατικό χρέος και καθήκον μας η στήριξη των αδυνάμων. Προστασία των πιο ευάλωτων, μείωση της φτώχειας, καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ήδη έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούν κοινωνικές δομές, και υλοποιούμε και παραδίδουμε άμεσα και νέες, προγραμματίζουμε νέες μέσω Ε.Π.
3.       Διεκδικήσεις στις υποδομές, στην ολοκλήρωση του συνόλου των σύγχρονων αναπτυξιακών οδικών δικτύων «Ολυμπία Οδός» - «Ιόνια Οδός», τη Σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, σύγχρονες λιμενικές υποδομές σε Πάτρα – Κατάκολο – Αστακό, υποδομές φυσικού αερίου σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
4.       Δε θα δεχθούμε καμία έκπτωση στα μεγάλα έργα. Όταν λέμε στο σύνολό τους, εννοούμε αυτό που θα φέρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη θέση της που της αρμόζει.
5.       Ολοκλήρωση του θεσμού από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις αλληλεπικαλύψεις και υπερβάσεις αρμοδιοτήτων και λειτουργιών φορέων, που παράγουν γραφειοκρατία και διαφθορά, και δημιουργούν τεράστιο διοικητικό κόστος, σύγχυση και δυσφορία στον πολίτη και διάχυση της διοικητικής ευθύνης. Να εκχωρηθούν όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες για την εκπλήρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού μας ρόλου ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύουμε κάθε φορά το αυτονόητο.

«Εδώ γίνεται δουλειά!»
Κατά τη δευτερολογία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκλεισε λέγοντας:
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνουμε δουλειά! Καταλαβαίνω ότι οι αριθμοί ενοχλούν. Γιατί αναδεικνύουν αυτή τη δουλειά.
Οι πολίτες, το 2014, επέλεξαν με την ψήφο του αυτή την Περιφερειακή Αρχή. Μια αυτοδιοικητική αρχή σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τιμήσουμε με τη δουλειά μας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Αυτό κάποιοι, παρ’ ότι έχουν περάσει μόλις 2,5 χρόνια, δεν μπορούν ακόμα να το καταλάβουν και αμφισβητούν τη βούληση των πολιτών.
Μια βούληση που εκφράστηκε για μια πενταετία. Και δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο μισό της.
Εμείς την εντολή την παίρνουμε από την κοινωνία. Και σε αυτήν απολογούμαστε.
Για όσους βιάζονται, την απάντηση θα λάβουν πάλι, όπως το 2010 και το 2014, από την κοινωνία».

***


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης στην Έκθεση Τροφίμων-Ποτών «4η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2017 & Έλληνες Παραγωγοί»


Με δικό της περίπτερο συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Π.Δ.Ε., στην Έκθεση Τροφίμων-Ποτών «4η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2017& Έλληνες Παραγωγοί», που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας στο Ελληνικό στις 27-30 Ιανουαρίου 2017, σε κοινό εκθεσιακό χώρο - ομαδικό περίπτερο, μαζί με επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της Περιφέρειάς μας.             
Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εξαιρετικά προϊόντα από την Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία και να ενημερωθούν για τις δράσεις της Περιφέρειας για την προώθηση και την προβολή προϊόντων του Αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, δόθηκε η ευκαιρία στους παραγωγούς της Περιφέρειας να έχουν επαφές και εμπορικές συμφωνίες με έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, με αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, επιχειρήσεις διακίνησης προϊόντων και επιχειρήσεις εστίασης, ενώ συνέβαλε στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών προϊόντων.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είναι δίπλα σε κάθε συλλογική προσπάθεια με στόχο την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Περιφέρεια, καθ’ ότι γνωρίζουμε ότι το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανταγωνιστικότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγονται εντός των ορίων της Π.Δ.Ε, καθώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι η ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος».
Η έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον παραγωγών, επαγγελματιών και καταναλωτών από όλη τη χώρα, καθώς και πλήθος στελεχών και φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την οργάνωση του περιπτέρου της Περιφέρειας επιμελήθηκε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Δ.Ε σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.
 ***

Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με τους τρεις προέδρους των Επιμελητηρίων


Το ετήσιο σχέδιο για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται για την τελική διαμόρφωσή του, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή , Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο, με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστα Καρπέτα.
Όπως τονίστηκε, η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα τρία Επιμελητήρια είναι μείζονος σημασίας στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται μέσα από τις δράσεις της Περιφέρειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση του τουριστικού προφίλ της περιοχής μας.
Επιπλέον, συζητήθηκε η ενεργοποίηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η εξειδίκευση των ρόλων των φορέων, ενώ συμφωνήθηκε η διερεύνηση της συνεργασίας για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, συζητήθηκαν και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους φορείς στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V/A «Ελλάδα – Ιταλία» 2014 – 2020.
Τέλος, υπήρξε ενημέρωση για τις δράσεις και τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020, καθώς και για τον ενεργό ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα – ΕΦΕΠΑΕ.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συνδέσει την παραγωγική ανασυγκρότησή της με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό και οικονομική διαφοροποίηση, προσανατολισμένη στους τομείς προτεραιότητας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

***

Στη Βαρκελώνη ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας για το Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής

Στη Βαρκελώνη θα βρίσκεται αύριο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών & Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Επιτροπής.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου στη νέα θητεία, μετά τις εκλογές στη Βενετία, ενόψει και του πρώτου Πολιτικού Γραφείου της CPMR για τη νέα θητεία, τον Μάρτιο στη Μάλτα.
Τρεις είναι οι θεματικές συνεδρίες που θα ασχοληθεί το Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής και συγκεκριμένα:
·         Η Πρωτοβουλία για τη Δυτική Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει για τις Περιφέρειες αυτή η Πρωτοβουλία, αλλά και το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό που έχει η Μεσόγειος στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας.
·         Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση, εστιάζοντας περισσότερο στο ανθρωπιστικό κομμάτι της κρίσης και στις επιπτώσεις της για τις Περιφέρειές μας. Θα συζητήσουν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λεκάνη της Μεσογείου από την κρίση αυτή.
·         Το Γενικό Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής, όσο και των επιμέρους Σχεδίων Δράσης των 4 Ομάδων μας Εργασίας, για την περίοδο 2017-2018.
Επίσης, στη συνάντηση θα συζητηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, θα υπάρξει ενημέρωση για το φάσμα των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, ενώ θα εγκριθεί και η Τελική Διακήρυξη, που θα συμπυκνώνει όλα τα πολιτικά μηνύματα του Πολιτικού Γραφείου.

***

Σύσκεψη για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά – Προθεσμία μέχρι 6 Φεβρουαρίου στους Δήμους για κατάθεση προτάσεων

Ο σχεδιασμός συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω συνεκτικών παρεμβάσεων, απασχόλησε τη σύσκεψη με τους Δήμους που πραγματοποιήθηκε, σήμερα το πρωί, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.
Παρουσιάστηκαν οι στόχοι που έχουν τεθεί και αφορούν την εξάλειψη των ακραίων υποβαθμισμένων καταυλισμών, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη θεμελίωση των βάσεων για την επίτευξη της σταδιακής και πλήρους κοινωνικής ένταξης με έμφαση στους νέους και στα παιδιά, την ανάδειξη καινοτόμων πιλοτικών παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν ως πρότυπο.
Τέσσερις είναι οι τομείς πολιτικής, στέγαση – υποδομές, απασχόληση, εκπαίδευση και υγεία, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για σύνδεση με τον αστικό ιστό, καθώς και οριζόντιες παρεμβάσεις.
«Σκοπός μας ως Περιφέρεια είναι να κάνουμε σχέδια που θα έχουν ωριμότητα και κοινωνική συναίνεση, θα απαντούν στα ζητήματα κάθε περιοχής και θα συμβάλλουν στην ανακούφιση και αυτών των συνανθρώπων μας» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ζητώντας τη στενή συνεργασία όλων των Δήμων στους οποίους διαμένουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες Ρομά, είτε σε καταυλισμούς, είτε πιο διάσπαρτα.
Στους Δήμους δόθηκε προθεσμία μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017, ώστε να καταθέσουν το σχεδιασμό τους για παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΠΔΕ, καθώς αμέσως μετά θα πρέπει να κατατεθούν από την Περιφέρεια προς έγκριση στην Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Παράλληλα, έγινε παρουσίαση και των επόμενων βημάτων που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθούν οι ώριμες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.
Η σύσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας που είχε γίνει πριν λίγες ημέρες με την αναπλ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και εκπροσώπους των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο προϊστάμενος της Μονάδας Α’ Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της ΕΥΔ/ΕΠ Βαγγέλης Γεωργίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου Κωνσταντίνος Καλαντζής, Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, Ερυμάνθου Γιάννης Σουβαλιώτης, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, διευθυντές, στελέχη και εκπρόσωποι των Δήμων Πηνειού, Πύργου, Αγρινίου, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, το στέλεχος της Μονάδας Α’ ΕΥΔ/ΕΠ Ανδριανή Αθανασίου κ.α.

***

Συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου

Η συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων αποφασίστηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ισμήνη Κρεμμύδα και Φάνης Μαραγκάκος.
Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε πως θα υπάρχει στενή συνεργασία, τόσο με την Περιφερειακή Εφορεία, όσο και με τα τοπικά Συστήματα Προσκόπων της, με σκοπό την διοργάνωση δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για θέματα, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών, η ενημέρωση για τους πρόσφυγες καθώς και άλλες δράσεις εθελοντισμού.
Όλες οι παραπάνω δράσεις πρόκειται να ενταχθούν στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πρόληψη, προαγωγή της υγείας και ενημέρωση των πολιτών, για το έτος 2017, που πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.