«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες δίπλα στους πολίτες χιονισμένων ορεινών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας



Οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) βρίσκονται δίπλα στους πολίτες των χιονισμένων ορεινών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, όλο το διάστημα που εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό oι αστυνομικοί συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μεταβαίνοντας καθημερινά σε απομακρυσμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας...

Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες είναι διαθέσιμες να παρέμβουν σε κάθε περίπτωση που καθίσταται απαραίτητη η συνδρομή τους για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την κακοκαιρία. 
Ακόμα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη και οδηγίες στους πολίτες των περιοχών αυτών για τις μετακινήσεις τους καθώς και ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα τοπικό οδικό δίκτυο.
Επιπλέον η αδιάλειπτη παρουσία τους στις περιοχές αυτές εξασφαλίζει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν κυρίως στη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, τις πληροφορίες για έκδοση εγγράφων, την επίλυσης – διευθέτησης παραπόνων και διαφορών κ.α. συναφή θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Επισημαίνεται ότι η φιλοσοφία του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας τους, βασίζονται στη διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον πολίτη, ενώ παράλληλα πρόκειται για μια συμπληρωματική - εναλλακτική αναβάθμιση του αστυνομικού έργου, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης το οποίο αποδεικνύει την έμπρακτη αστυνομική παρουσία σε περισσότερες τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Υπενθυμίζεται, ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στη Δυτική Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί, σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα, την 23-5-2016. https://youtu.be/iZrCbermLYM

 ***
Συνελήφθη 62χρονος για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, σήμερα (10-01-2017) το πρωί στη Νεάπολη Αγρινίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, ένας 62χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, κατόπιν αξιοποίησης στοιχείων και πληροφοριών,  εντόπισαν το δράστη στην Νεάπολη Αγρινίου και σε σωματικό έλεγχο που του ενήργησαν βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν δυο χάρτινες συσκευασίες, που περιείχαν δεκατρία γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης και 150 σπόρους της ίδιας ουσίας.  

Σε έρευνα που ακολούθησε, παρουσία  δικαστικού λειτουργού, στην οικία του 62χρονου στο Αγρίνιο, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δυο σπάθες με τις θήκες τους, καθώς και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

***

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη δύο ημεδαπών για ρευματοκλοπή
  
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Α΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαίας, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 23 και 45 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στις οικίες τους, διαπιστώθηκε ότι τις ηλεκτροδοτούσαν παράνομα.

Σχηματισμός δικογραφίας  σε βάρος αγνώστων δραστών  για κλοπή
  
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι από 05.01.2017 έως 09.01.2017 μετέβησαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και αφού έκοψαν το συρματόπλεγμα περίφραξης, εισήλθαν στο εσωτερικό τους και αφαίρεσαν είδη γραφειακού εξοπλισμού και εργαλεία. Οι δράστες αναζητούνται.
  

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

  
Συνελήφθη, χθες το πρωί στην επαρχιακή οδό Ολυμπίας - Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, 68χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια συσκευασία από αλουμινόχαρτο, που περιείχε είκοσι αυτοσχέδια τσιγάρα μίγματος καπνού-κάνναβης.


Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή
  
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Καλλίκωμο Ηλείας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κρεστένων, 53χρονη ημεδαπή, διότι νωρίς το πρωί εισήλθε σε οικία 78χρονης ημεδαπής και αφαίρεσε εκατό ευρώ από πορτοφόλι της.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
  
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο 61ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του Αγρινίου, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, 35χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε  ηρωίνη συνολικού βάρους δυο γραμμαρίων.

***

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Δεκέμβριο του έτους 2016, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
Α. Τροχαία ατυχήματα
Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας  σημειώθηκαν 43 τροχαία ατυχήματα έναντι 55 που είχαν συμβεί τον Δεκέμβριο του 2015. Ειδικότερα σημειώθηκαν :
  • 3 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 8 τον Δεκέμβριο του 2015.
  • 4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 4 τον Δεκέμβριο του 2015.
  • 36 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 43 τον Δεκέμβριο του 2015.
 Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 53 παθόντες έναντι 80 τον Δεκέμβριο του 2015:
Ειδικότερα καταγράφηκαν :
  • 3 νεκροί έναντι 9 τον Δεκέμβριο του 2015.
  • 5 σοβαρά τραυματίες έναντι 4 τον Δεκέμβριο του 2015.
  • 45 ελαφρά τραυματίες έναντι 67 τον Δεκέμβριο του 2015.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
  • Παραβίαση προτεραιότητας
  • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.
Ενδεικτικά το μήνα Δεκέμβριο του 2016 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 241 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 4505 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 144 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 2658 επικίνδυνες παραβάσεις.
Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
  • 1705
για υπερβολική ταχύτητα
  • 159
για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
  • 195
για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
  • 41
για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • 83
για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • 45
για την παραβίαση προτεραιότητας
  • 34
για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • 230
για αντικανονικό προσπέρασμα
  • 6
για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
  • 65
για Κ.Τ.Ε.Ο.
  • 60
για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
  • 35
για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση

 Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :
  • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
  • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
  • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
  • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
  • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
  • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
  • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
  • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
  • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
  • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
  • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.