«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Μουσείο Καπνού....και Ελιάς !!!

Ο Αντρέας μου είπε, πριν από λίγο, σχολιάζοντας την απόφαση του δήμου Θεστιέων, για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού και Αγροτικής Ιστορίας, στο κτίριο του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Παναιτωλίου. Ότι ενδεχομένως, είναι λάθος η επιλογή της έδρας εκεί! Συνεχίζοντας τόνισε, ότι η ιδέα αυτή καλά θα ήταν να υλοποιηθεί και να στεγαστεί το Μουσείο, κάπου στο Καινούργιο. Γιατί το Καινούργιο, ήταν κατά κύριο λόγο, καθαρά καπνοπαραγωγική περιοχή! Μπράβο Αντρέα!
Εγώ που έχω την τάση να εμβαθύνω, υπερθεματίζοντας και συμφωνώντας με κάθε σωστή θέση, συμπληρώνω: Όπως όλοι ξέρουμε, το Καινούργιο, παρήγαγε μία απ’ τις καλύτερες ποιότητες καπνών τσεμπέλια στην Ελλάδα!! Μέχρι και (Άλφα ένα με σταυρό…Α1+) Σύμφωνα με το τότε, «εθνικό βαθμολόγιο». (Γι’ αυτούς που είναι παλιότεροι και ξέρουν)!!!
Όσο για το Παναιτώλιο, δεν θα είναι φαντάζομαι, αβάσιμη η σκέψη μου και η ιδέα της στιγμής: «Να δημιουργηθεί ένα πλήρες Μουσείο Ελιάς ». Γιατί είναι συνδεδεμένη αυτή η περιοχή και ειδικότερα η (Ρουπακιά), με την παραγωγή της πιο ποιοτικής (Βρώσιμης Ελιάς Αγρινίου - χοντροελιάς). «Μοναδικό προϊόν σε ποιότητα, στο είδος του, στον κόσμο»! Έτσι την χαρακτήρισα, τη δική μας ελιά, πριν από χρόνια, στον πρόλογο ερωτήματός μου προς την Γ.Γ. Δυτικής Ελλάδας.
Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι μπορεί να παραβλεφτεί, η αξιόλογη ποιοτικά «Βρώσιμη Ελιά», των περιοχών βόρια του Καινούργιου.
Πάντως όπως και να ’χει το πράγμα, εμείς επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται και αναμένουμε πιο συστηματικές, ολοκληρωμένες και μεθοδευμένες ενέργειες!.
Ο λαός της περιοχής μας περιμένει πολλά, γιατί το αξίζει!!!
Πάμε …δυνατά, να βγάλουμε έστω και τώρα, πριν να είναι αργά, την βαλτωμένη απραξία μας, μπας και μετατραπεί σε πράξη και όχι μόνο λόγια, απ’ το "βαρκό"!!!
Δημήτρης Ντόκας