«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Συνέντευξη του προέδρου κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή στον Δημήτρη Ντόκα.
Τι είναι το επιμελητήριο και ποιες οι δραστηριότητές του;
- Το Επιμελητήριο είναι, ο κύριος θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, για κάθε αναπτυξιακό και οικονομικό θέμα. Δραστηριότητές του είναι, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς κάθε μέλος του, προώθηση των αιτημάτων του, σε επιτροπές και διαφόρους φορείς, που αφορούν την επιχειρηματικότητα και που διαμορφώνουν πολιτικές υπέρ των μελών του. Ενημέρωση στον επιχειρηματία, για κάθε θέμα που τον απασχολεί, από προγράμματα μέχρι συνεργασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συμμετοχή σε εκθέσεις (επιχορηγούμενες μάλιστα)!

-Πείτε μας δυο λόγια, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες επικοινωνίας, με ποιόν τρόπο παρέχονται;
- Το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας έκανε μια καινούργια προσπάθεια, στον τομέα της ενημέρωσης και της προβολής των μελών του, μέσα από την δημιουργία ενός Portal (πύλη) δικτυακή και όπως είναι γνωστό, μέσα από τα έντυπα που εκδίδει.

- Το πρόγραμμα χρηματοδότησης με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων), εξυπηρετεί, συμφέρει τον επιχειρηματία;
-Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον επιχειρηματία, όμως απ’ την πλευρά των τραπεζών δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα. Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουν μειώσει δραστικά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, γεγονός που οδηγεί σε ασφυξία την αγορά. Μέσα σ’ αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία, οι τράπεζες δεν προωθούν αναλόγως και τα αιτήματα που υποβάλλονται, για χρηματοδότηση με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

- Τώρα ας έρθουμε στο θέμα του ΕΣΠΑ, τι γίνεται με το θέμα αυτό και συγκεκριμένα με την καθυστέρηση έναρξης των προγραμμάτων;
- Η καθυστέρηση της έναρξης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι οφείλεται στην έλλειψη κατά βάση της Εθνικής Συμμετοχής. Δεν είναι η μόνη χώρα η Ελλάδα που έχει αυτό το πρόβλημα, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν ξεκινήσει τα αντίστοιχα προγράμματα που τους αφορούν. Για το λόγο αυτό άλλωστε η αρμόδια επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. κ. Ντανούτα Χούμπνερ, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην χώρα μας δήλωσε, ότι θα μπορούν να προχωρήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ καταβάλλοντας το όλο ποσό η Ε.Ε. και σε βάθος χρόνου θα απαιτείται η καταβολή της Εθνικής Συμμετοχής.
Τα προγράμματα που αφορούν τους επιχειρηματίες και που είναι το πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» η ΕΠΑΝ ΙΙ του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρόγραμμα ατόκων δανείων του ΤΕΜΠΜΕ προχωρά.
Εντός του Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» μέσω του ΕΟΜΜΕΧ και με πληροφόρηση από τα Επιμελητήρια. Πιστεύουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα προκηρυχθούν και τα προγράμματα για τον Τουρισμό, τη Μεταποίηση και την Ενέργεια, μέσω των ενδιάμεσων φορέων που έχουν δημιουργήσει τα Επιμελητήρια της χώρας, όπως και στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Κ.Π.Σ) .
Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι γίνεται με τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα από τα Π.Ε.Π. τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τα οποία στο 3ο ΚΠΣ, χρησιμοποιήθηκαν οι τράπεζες ως ενδιάμεσοι φορείς.
Τέλος δε θα πρέπει να παραλείψουμε τον Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος είναι εν ισχύ και δέχεται αιτήσεις για τους τομείς της Μεταποίησης του Τουρισμού και της ενέργειας.

-Σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού Στέβια, τι μπορούμε να αναφέρουμε;
-Τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν, από τις πειραματικές καλλιέργειες του φυτού Στέβια, είναι ενθαρρυντικά. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι καθαρά νομοθετικό και αφορά πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επιθυμία της να ενταχθεί στην καλλιέργεια αυτό το φυτό.

-Που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες, για τα παραπάνω θέματα και για όποια άλλα τους ενδιαφέρουν;
-Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία, για τα προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική υπηρεσία που διαθέτει το Επιμελητήριο στην έδρα του.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής τόνισε: Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να απευθύνεται στο Επιμελητήριο για οτιδήποτε τον απασχολεί!!!.

Δημήτρης Ντόκας