«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ NOMΑΡΧΗ

Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 28-03-2009
Α.Π. 583

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο Μεσολόγγι
Ταχ. Κώδικας : 302 00
Τηλέφωνο : 26313-61275,7
FAX : 26313-61207
e-mail : nomarxis@aitnia.gr

ΠΡΟΣ: κο ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
αναπλ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ κου ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (Σάββατο 28 Μαρτίου 2009)

Κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν επιθυμούμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας τόσο για θέματα αμιγούς αρμοδιότητάς σας όσο και για θέματα για τα οποία λαμβάνετε αποφάσεις ως μέλος Κεντρικών Συντονιστικών Οργάνων.
Η Αιτωλοακαρνανία έχει πληθυσμό 225.000 μόνιμων κατοίκων, έχει έκταση 5.500 km2 (με το ποσοστό δασοκάλυψης να φτάνει το 60%), μήκος ακτών 220 km (150 km στο Ιόνιο και Πατραϊκό), επαρχιακό οδικό δίκτυο μήκους 2.000 km και δασικό αγροτικό οδικό δίκτυο μήκους 1.200 km.
Ο βασικός και κοινός μας στόχος είναι η οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας για όλους τους πολίτες της περιοχής. Κύρια αίτια διαταραχής του κλίματος ασφάλειας είναι τα ακραία φυσικά φαινόμενα και οι παραβατικές ανθρωπογενείς συμπεριφορές (από μια μικροκλοπή μέχρι μια ληστεία και μέχρι τη διακίνηση τοξικών τραπεζικών προϊόντων).
Ειδικοί στόχοι είναι:
η εξάλειψη των αιτίων, όπου αυτό είναι εφικτό,
η καταστολή της παραβατικότητας, όπου αυτή αναπτυχθεί, και
η άμβλυνση των επιπτώσεων των ακραίων φυσικών φαινομένων, σε περιοχές που αυτά εκδηλώνονται.

Η Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας ως εκ της θέσεως της και ως δρώσα δύναμη της Πολιτείας πολύ κοντά στα προαναφερθέντα «μεγέθη» αλλά και πολύ κοντά στον πολίτη έχει τη δυνατότητα να καταγράφει και πολλές φορές να συντονίζει λοιπές δυνάμεις της Πολιτείας (ειδικά όταν πρόκειται για φυσικές καταστροφές).
Η εμπειρία των στελεχών της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας έδειξε ότι για την επίτευξη του βασικού μας στόχου, δηλαδή της ασφάλειας των πολιτών, απαιτούνται άμεσα υποδομές και δράσεις, όπως:

Α. Δράσεις που αφορούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις:
1. Κατασκευή κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, στο Μεσολόγγι.
2. Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Αστυνομικών Τμημάτων στις πόλεις: Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Αστακός, Ναύπακτος, Αιτωλικό, Γαβαλού, Θέρμο, Άγιος Βλάσης, Κατούνα, Εμπεσός, ήτοι αύξηση προσωπικού (τουλάχιστον κάλυψη των οργανικών θέσεων) και παροχή των απαραίτητων μέσων αστυνομικών επιχειρήσεων (όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπή υλικοτεχνική υποδομή).

Β. Δράσεις που αφορούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες:
1. Κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου και Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αιτωλοακαρνανίας σε διαθέσιμο οικόπεδο εντός του σχεδίου πόλεως Μεσολογγίου.
2. Κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στέγασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, με ανταλλαγή του υπάρχοντος οικοπέδου με άλλο το οποίο προσφέρει ο Δήμος Αγρινίου.

Επειδή το μέγεθος του Νομού είναι τεράστιο και η γεωμορφολογία και η δασοκάλυψη εμποδίζουν τον ευχερή έλεγχο πυρκαγιών από τις υπάρχουσες υποδομές, προτείνουμε:
1. Αναβάθμιση των υπαρχουσών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στις πόλεις: Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Ναύπακτο και Θέρμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
2. Δημιουργία νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και εγκατάστασή τους σε κατάλληλα δημόσια κτίρια, στις εξής περιοχές:
-Αστακός, λόγω της γειτνίασής του με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και με δασώδεις περιοχές (προτεινόμενη τάξη Δ΄),
-Μακρυνεία, λόγω της ύπαρξης του διατηρητέου φυσικού μνημείου «Δάσος Καστανιάς» (κλιμάκιο),
-Ορεινή Ναυπακτία, λόγω της εκτεταμένης δασοκάλυψης και της μεγάλης απόστασης από τις υπάρχουσες υποδομές, (κλιμάκιο), και
-Ορεινός Βάλτος, λόγω της εκτεταμένης δασοκάλυψης και της μεγάλης απόστασης από τις υπάρχουσες υποδομές, (κλιμάκιο).
3. Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου με ένα διασωστικό όχημα (για την κάλυψη των αναγκών του εκτεταμένου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου).
4. Αξιοποίηση του αεροδρομίου Αγρινίου για την παραμονή και συντήρηση των πυροσβεστικών εναέριων μέσων της χώρας κατά την χειμερινή περίοδο και χρησιμοποίησή του ως αποκεντρωμένης βάσης εξόρμησης ορισμένων πυροσβεστικών εναέριων μέσων κατά τη θερινή περίοδο.
5. Ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Αγροφυλακής στην πυροπροστασία και θεσμοθέτηση υπηρεσιακής σχέσης της Αγροφυλακής με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού.

Γ. Δράσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία:
1. Εκπόνηση ειδικών μελετών και σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης κινδύνου από φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις, ανεμοθύελλες, χιονοπτώσεις).
2. Μέχρι την εκπόνηση των μελετών απαιτείται:
α. Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συνολικού μήκους 800 km (άμεσα)
β. Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προστασίας οικισμών και αποφυγής διάδοσης πυρκαγιών, συνολικού μήκους 200 km.
γ. Εγκατάσταση – ενεργοποίηση δασοφυλάκων σε πυροφυλάκια και περιπολίες σε επιλεγμένα δάση.
δ. Καθαρισμός επιλεγμένων χειμάρρων και διευθέτηση κοιτών, σε συνολικό μήκος 200 km.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτό που έμεινε τελευταίο είναι η οικονομική κρίση και οι εξ αυτής κίνδυνοι. Τα χαρακτηριστικά της κρίσης στην περιοχή μας είναι η αυξανόμενη ανεργία και η εντεινόμενη φτώχεια. Μετά την κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και τον μαρασμό των βιομηχανικών και εμπορικών μας επιχειρήσεων, ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και τροφοδότησης της παραβατικότητας είναι πλέον υπαρκτός «Ανάγκη πάσα» να ενισχυθεί η πραγματική τοπική οικονομία τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στα δημόσια έργα. Προς τούτο, εκτός των μέτρων ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας (από άλλα Υπουργεία), κρίνεται άκρως απαραίτητη η ενίσχυση της Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας με έκτακτη χρηματοδότηση για αποπληρωμή δαπανών από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και για την προετοιμασία της νέας περιόδου στα πλαίσια της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με ποσό 3.000.000 € τουλάχιστον.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
********************************************************************
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ! ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ (ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009)
Με αφορμή τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου, ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Θύμιος Σώκος προέβη στην πιο κάτω δήλωση:
«Ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού σηματοδοτεί για όλους ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης αλλά και προβληματισμού για τις μεταβολές οι οποίες συντελούνται στο φυσικό περιβάλλον με ολέθρια αποτελέσματα.
Το νερό ο σημαντικότερος φυσικός πόρος που διαθέτουμε εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας άναρχης εκμετάλλευσης και κακοδιαχείρισης η οποία εκπορεύεται από άνομα συμφέροντα και σκοπιμότητες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη οι πόλεμοι και οι συρράξεις που σαν κίνητρο είχαν το πετρέλαιο, τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει τη θέση τους σε αντίστοιχους πολέμους και συρράξεις για το νερό.
Ειδικότερα, και σε ότι αφορά την Αιτωλ/νία, έναν Νομό με πλούσιους υδάτινους πόρους και ένα εκτεταμένο οικοσύστημα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτείας με σκοπό την αφαίμαξη και την κατά περίπτωση εκτροπή των νερών της σε άλλες περιοχές της χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεθοδευμένη περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία, η οποία παρά τις επανηλειμένες απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας εξακολουθεί να αποτελεί εφαρμοσμένη πολιτική και κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Θέλω να πιστεύω ότι ο φετινός γιορτασμός θα αποτελέσει την αφετηρία για την επανεξέταση από μέρους της Κυβέρνησης της υπόθεσης που αφορά την εκτροπή του Αχελώου ποταμού η οποία αν μη τι άλλο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας μας».