«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από εκείνους που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ. Για να δω από κοντά αυτά που γίνονται και να σας ακούσω γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρειάζονται ακόμα πάρα πολλά. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, στα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα. Ξεκίνησαν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες παρεμβάσεις, που αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για μια νέα προοπτική.
Πριν από λίγο επισκέφθηκα το πολύπαθο έργο της παράκαμψης του Αγρινίου. Όπως ξέρετε, τα πρώτα 13 χλμ. ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1997, αλλά δεν προχωρούσαν, με αποτέλεσμα να πληρώνει η περιοχή βαρύ τίμημα. Από το 2005 άρχισαν να κατασκευάζονται άλλα 21 χλμ. Σήμερα κατασκευάζεται το σύνολο του έργου. Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το καλοκαίρι, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο του έργου, που φτάνει τα 34 χλμ.
Η παράκαμψη Αγρινίου αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού, η δημιουργία της οποίας ήταν όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ο νέος κλειστός, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα δημιουργηθεί είναι δεδομένο ότι θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη αυτή περιοχή.
Να τονίσω όμως ότι δεν είναι μόνον η Ιόνια Οδός -συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ- που κατασκευάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Νομό σας. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και πολλά άλλα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 330 εκ. ευρώ. Σημειώνω ακόμα ότι, στη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή την εξαετία 2007-2013, προγραμματίζονται έργα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 600 εκ. ευρώ.
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι, εκτός από τα οδικά έργα, κατασκευάζονται σημαντικά άλλα έργα. Ανάμεσά τους δύο πολύ σημαντικά έργα για την άρδευση και ύδρευση συνολικού προϋπολογισμού 75 εκ. ευρώ:
Το πρώτο είναι η «ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας». Ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την άρδευση περίπου 100.000 στρεµµάτων στις περιοχές Λεπενούς, Οζερού, Φυτειών, Αµβρακίας και Βάλτου.
Το δεύτερο είναι το «Φράγµα Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τα αρδευτικά δίκτυα Κεντρικού Ξηροµέρου», αναγκαία για την άρδευση 7.500 στρεμμάτων.
Για την προστασία του περιβάλλοντος διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και αποκατάστασης χωματερών. Σημειώνω ακόμη, ότι, μέσα από το Γ’ ΠΕΠ, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης 1300 έργα και μελέτες, που ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ.
Σε αυτά, περιλαμβάνονται…
- έργα οδικών μεταφορών, μήκους 300 χιλιομέτρων,
- δίκτυα ύδρευσης 140 χιλιομέτρων,
- δίκτυα αποχέτευσης 100 χιλιομέτρων και
- δίκτυα άρδευσης 65 χιλιομέτρων.
Περίπου 500 από τις δράσεις και τα έργα αυτά, με συνολικό κόστος πάνω από 300 εκ. ευρώ, αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία.
Κυριότερα από αυτά είναι…
- η Παραϊόνια Οδός (κατασκευή και οδικές συνδέσεις σήραγγας Αγίου Ηλία),
- η βελτίωση της οδού από το Αγρίνιο μέχρι τη Νέα Γέφυρα Αχελώου,
- τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στον Πάλαιρο και στον Αστακό.
Υπογραμμίζω ξεχωριστά το νέο λιμάνι στον Αστακό και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2006 και λειτούργησε το 2007, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Ξεκίνησαν, επίσης, σημαντικά έργα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας:
- Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
- Η προσθήκη νέας πτέρυγας δύο ορόφων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».
- Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, που θα λειτουργήσει σύντομα.
- Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας που, σε λίγες μέρες, θα είναι σε θέση να δεχθεί ασθενείς που έχουν ανάγκη αποκατάστασης.
Θυμίζω ακόμη…
- την αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου της Κατούνας σε Κέντρο Υγείας.
- Τη σύσταση τομέα ΕΚΑΒ με έδρα την Αμφιλοχία.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, θέλω, πρώτα απ’ όλα, να πω ότι προχωρά η διαδικασία ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Ολοκληρώνεται για το σκοπό αυτό άμεσα η ίδρυση και ξεκινά η λειτουργία του τέταρτου πανεπιστημιακού τμήματος. Η σύσταση προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής έχει ήδη υπογραφεί. Θυμίζω ακόμα τη σύσταση του Τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Συνοψίζω: Πριν από πέντε χρόνια, δεσμευθήκαμε να αλλάξουμε την κατάσταση σ’ ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Δεσμευθήκαμε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Παρόλο που το 2004, η απορρόφηση στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ήταν μόλις στο 15%, η δέσμευσή μας έγινε πραγματικότητα. Σημειώνω, ακόμη, ότι από το 2004 ως το 2008 οι πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν πάρα πολύ.
Με το έργο που γίνεται, η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει σταδιακά σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Ξέρουμε όλοι μας ότι η χώρα μας, όπως όλη η Ευρώπη και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, είναι σε μια δύσκολη καμπή της πορείας της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δημιουργεί μια πιεστική πραγματικότητα, τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τα οικονομικά των πολιτών.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια. Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Κανένας δεν μπορεί εκούσια να βλάπτει το συλλογικό συμφέρον. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν επιτρέπουν πολωτικές και διχαστικές πρακτικές. Και, πάνω απ΄ όλα, δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό.
Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, απαιτείται απ’ όλους εγρήγορση. Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών. Απαιτείται αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα. Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο. Βρισκόμαστε, με απλά λόγια, μπροστά σε μια εθνική πρόκληση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρειάζεται να παραμερίζουμε λογικές πρόσκαιρου πολιτικού κόστους. Χρειάζεται να παίρνουμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες, αποφάσεις, που εγγυώνται αποτελέσματα για όλους.
Αυτή, το ξεκαθαρίζω, είναι η δική μας σταθερή επιλογή:
- Να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την Οικονομία μας.
- Να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να στηρίξουμε τους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο.
- Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Το Σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, στη δύσκολη αυτή χρονιά,
- σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος,
- στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, βέβαια στα όρια αντοχής της οικονομίας μας.
Πρώτη προτεραιότητά μας, στην κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται άμεσα, που πλήττονται πιο έντονα από την κρίση.
Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θέσαμε σε εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, πρόγραμμα που προβλέπει την πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης. Στο Νομό σας έχουν ήδη εγκριθεί περίπου 400 δάνεια, που συνολικά ξεπερνούν τα 35 εκ. ευρώ. Θέλω ακόμη να σας πω ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται τώρα ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό, επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία. Δίνεται έτσι η δυνατότητα συμμετοχής πολύ περισσότερων επιχειρήσεων, αφού αντί της απαίτησης να έχουν κλείσει με κερδοφορία οι τρεις τελευταίες χρήσεις, αρκεί να είναι θετικό το άθροισμα των τριών τελευταίων χρήσεων.
Στο μεταξύ, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενεργοποιούνται δράσεις 1,3 δις ευρώ, που αφορούν κυρίως...
- την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα,
- τη στήριξη μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων,
- την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών.
Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, προχωρούμε, όπως είχαμε δεσμευτεί, στην κάλυψη των βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες μας τη χρονιά που πέρασε. Σημειώνω ότι, για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν διατεθεί πάνω από 185 εκ. ευρώ. Κυρίως σε εγγειοβελτιωτικά έργα, σε σχέδια φυτικής παραγωγής, σε καινοτομικές δράσεις, αλλά και στην ενίσχυση νέων αγροτών.
Κυρίες και κύριοι,
Ξέρουμε όλοι ότι εξαιρετικά δύσκολη είναι η μάχη για τη θωράκιση της απασχόλησης και τη συγκράτηση της ανεργίας. Ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Για να βγούμε από αυτή τη μάχη με τις λιγότερες, κατά το δυνατόν, απώλειες...
- εφαρμόζουμε συγκροτημένες δράσεις, που στόχο έχουν να βοηθήσουν, ως το τέλος του χρόνου, διακόσιες χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας να βρουν δουλειά.
- Επιστρατεύουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
- Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
- Στηρίζουμε τη νέα επιχειρηματικότητα.
- Ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες να κάνουν ένα δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα.
Θέλω, ωστόσο, με την ευκαιρία αυτή, να απευθυνθώ, άλλη μια φορά, σε όλες τις επιχειρήσεις: Να επιδείξουν, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη. Να επιδείξουν τον οφειλόμενο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους.
Θέλω να απευθυνθώ, άλλη μια φορά, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι υποχρέωσή του να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας.
Θέλω να απευθυνθώ και στους δημόσιους λειτουργούς, σε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους τομείς. Οι καιροί απαιτούν ένταση προσπαθειών. Απαιτούν απ΄ όλους να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ολιγωρίες.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Οι μήνες που έρχονται είναι και κρίσιμοι και δύσκολοι. Η διεθνής συγκυρία απαιτεί από όλους μας να επιδοθούμε σε άμιλλα ωριμότητας και υπευθυνότητας. Οι στόχοι είναι κοινοί. Αποβλέπουν στο καλό του τόπου. Υποχρέωσή μας είναι να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Με πράξεις ευθύνης. Με διάθεση συνεννόησης. Με συναίσθηση του εθνικού μας χρέους.
Εργαζόμαστε για να έχει ο τόπος τις μικρότερες δυνατές συνέπειες από τη διεθνή κρίση. Αλλά και για να προετοιμάσουμε, να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Προχωρούμε με υπευθυνότητα, ψύχραιμα, σοβαρά. Αποφασισμένοι να μεταβάλουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Αποφασισμένοι, όλοι μαζί, να κερδίσουμε τη μάχη αυτή, για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Αγρίνιο, 14 Μαρτίου 2009