«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους παρακρατημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μαχητικότητα της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ εξαντλήθηκε στην αποτροπή της απώλειας περίπου 260 εκατ. Ευρώ που θα έχουν οι δήμοι με τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, όταν στο ίδιο σχέδιο νόμου, με άλλη διάταξη, παραγράφονται χρέη ύψους 4 δισεκατομμύρια Ευρώ!!! των κυβερνήσεων προς τους δήμους, για τα οποία δεν έγινε κουβέντα.
Αφού οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ αποδέχονται το άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα αποδοθούν στους δήμους μόνο 1,711 δις. Ευρώ, όταν στο σύνολό τους οι παρακρατημένοι πόροι ξεπερνούν τα 9 δις από το 1990 μέχρι σήμερα, είναι σαν να δίνουν συγχωροχάρτι για το υπόλοιπο ποσό. Η αποδοχή του συγκεκριμένου άρθρου βάζει ταφόπλακα στο σύνολο των παρακρατημένων, τα οποία λείπουν από υπηρεσίες στους δημότες.
Και μάλιστα την ίδια ώρα που η ΚΕΔΚΕ κόπτονταν για το τέλος παρεπιδημούντων, αντιπρότεινε την αναπλήρωση των απωλειών εσόδων που θα έχουν οι δήμοι με άλλους φόρους, στην κατεύθυνση της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.
Συγκεκριμένα, προτείνει η ΚΕΔΚΕ, αν η κυβέρνηση επιμείνει, το τέλος παρεπιδημούντων να αντικατασταθεί με την απόδοση του 25% του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας και τη μεταφορά στην ΤΑ του 2% του ΦΠΑ. Προτάσεις δηλ. που κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της κρίσης, στο όνομα της οποίας επιβάλλονται αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Η θέση της ΔΑΣ είναι ότι η λύση βρίσκεται στη χρηματοδότηση των δήμων με βάση ένα συγκεκριμένο ποσοστό (τουλάχιστον 8%) επί του κρατικού προϋπολογισμού που θα αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες και όχι με βάση επί μέρους φόρους που κάθε φορά θα μπορούν να αλλοιώνονται.
Επίσης η ΚΕΔΚΕ συναινεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, με το οποίο επιδοτούνται θέσεις περιορισμένης απασχόλησης στους δήμους. Η ΚΕΔΚΕ ζητά την πρόσληψη 20.000 ατόμων με βάση λίστα που η ίδια θα καταρτίσει και θα προσδιορίζει τις ανάγκες του κάθε δήμου. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, στόχος του προγράμματος είναι η δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης, με θέσεις, όμως, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας.
Οι δε θέσεις απασχόλησης θα χρηματοδοτούνται με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, δηλαδή από τον ΟΑΕΔ και την ΤΑ.
Στον αντίποδα όλων αυτών, πάγια θέση της ΔΑΣ είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.