«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξαρθρώθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία ενέχεται στη συστηματική διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας
Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο, στη Βόνιτσα και στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, συνελήφθησαν δώδεκα ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 36χρονος εγκέφαλος της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά μελών της
Η οργάνωση που ήταν διαρθρωμένη σε...
τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, δραστηριοποιείτο από τον Μάιο του 2017 και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 132 διαρρήξεις – κλοπές σε σπίτια (τελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία από την συστηματική εγκληματική της δράση να υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ
Στο πλαίσιο ερευνών,  κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κλοπιμαία, τρία οχήματα, αεροβόλο όπλο, κυνηγετικό όπλο και τα χρηματικά ποσά των (2.190) ευρώ και (11.000) λιρών Ιταλίας

Εξαρθρώθηκε ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα, που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές των νομών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Κέρκυρας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής σπείρας, είναι αποτέλεσμα συνδυαστικής αξιολόγησης – αξιοποίησης των στοιχείων και δεδομένων και αστυνομικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας οργανώθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων (της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, της Μικτής Ομάδας Συνοριακής Δράσης, του Τμήματος Άμεσης Δράσης και της Διμοιρίας Υποστήριξης) καθώς και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (08 Δεκεμβρίου 2017) σε Ιωάννινα, Αγρίνιο, Βόνιτσα και Aιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας συνελήφθησαν ένας 36χρονος ημεδαπός, εγκέφαλος της σπείρας καθώς και έντεκα ημεδαποί, (ηλικίας  33, 33, 45, 38, 32, 39, 36, 22, 19, 28 και 38 ετών) μέλη της οργάνωσης, ενώ επιπρόσθετα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη επτά ημεδαπών (ηλικίας 32, 32, 33, 49, 39, 39 και 63 ετών) που εμπλέκονται στην οργάνωση.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία, για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και παράνομης οπλοκατοχής. Επιπρόσθετα, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ένας 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για αντίσταση και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών.
Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί (132) κλοπές από οικίες (τετελεσμένες και απόπειρες), ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τις (140.000) ευρώ.
Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, τη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.


Όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, η εγκληματική ομάδα ήταν δομημένη με τη μορφή οργάνωσης «οικογενειακού σχήματος» με αρχηγικό μέλος τον 36χρονο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους κατά περίπτωση (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, εξασφάλιση οχήματος προσέγγισης - διαφυγής των υποψήφιων «στόχων», οργάνωση προπαρασκευαστικών ενεργειών).
Η οργάνωση ήταν διαρθρωμένη σε τρεις επιχειρησιακές υποομάδες, οι οποίες επανδρώνονταν με βάση κυρίως τον τόπο κατοικίας των μελών της και δρούσαν άλλοτε αυτοτελώς και άλλοτε σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη των άλλων υποομάδων, ενώ οι δράστες διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές  και οδηγίες της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :
•    ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, επέλεγαν τις περιοχές, τις οποίες εξερευνούσαν για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους και μετέβαιναν στην περιοχή που επέλεγαν πρωινές και απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης,
•    στη συνέχεια είτε εντόπιζαν εκείνη τη στιγμή κυρίως οικίες οι οποίες ήταν πρόσφορες προς διάρρηξη, είτε μετέβαιναν σε οικίες τις οποίες είχαν σε προγενέστερο χρόνο εντοπίσει, έχοντας συλλέξει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ηλικιωμένων κυρίως ιδιοκτητών,
•    αφού πραγματοποιούσαν κατόπτευση των οικιών, εισέρχονταν στους χώρους είτε διαρρηγνύοντας σημεία εισόδου είτε από ανασφάλιστα σημεία και αφαιρούσαν κυρίως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έδρασαν και με τη μέθοδο της απασχόλησης,
•    στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους,
•    τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία κυρίως συγγενικών τους προσώπων είτε άλλων, με σκοπό σε περίπτωση που κάποιο από τα Ι.Χ.Ε. γινόταν αντιληπτό κατά τη διάπραξη αξιόποινης πράξης, να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις ανακριτικές αρχές.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί εκατόν τριάντα δύο (132) περιπτώσεις κλοπών (τετελεσμένες και απόπειρες), με τη συνολική λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 140.000 ευρώ, εκ των οποίων:
•    ογδόντα μία (81) διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας,
•    σαράντα (40) περιπτώσεις διαρρήξεων  σε περιοχές της Λευκάδας,
•    έξι (6) διαρρήξεις σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων,
•    δύο (2) περιπτώσεις διαρρήξεων  σε περιοχές της Πρέβεζας,
•    δύο (2) περιπτώσεις διαρρήξεων στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και
•    μία (1) περίπτωση διάρρηξης σε περιοχή της Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
•    κοσμήματα,
•    το χρηματικό ποσό των 2.190 ευρώ και των 11.000 λιρών Ιταλίας, ως προερχόμενο από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης,
•    αεροβόλο όπλο με διόπτρα,
•    κυνηγετικό όπλο,
•    τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων,
•    δύο φορητοί υπολογιστές,
•    ψηφιακή βιντεοκάμερα,
•    σιδερογροθιά,
•    είκοσι τρία κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας.
Τέλος σημειώνεται ότι οι περισσότεροι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων,  προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η δράση και η σύνθεση της οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των δραστών στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ενός ημεδαπού για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής
    
Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, πέντε κλοπές δικύκλων, οι οποίες διαπράχθηκαν από 27/12/2016 έως 29/07/2017 σε περιοχές της Αττικής.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 25χρονου ημεδαπού, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα, ο 25χρονος από 27-12-2016 έως και 29-07-2017, στο Κορωπί, στον Υμηττό, στην Καλλιθέα, στο Ελληνικό και στο Ίλιον,  διέπραξε συνολικά πέντε κλοπές μοτοσυκλετών.
Επισημαίνεται ότι στην οικία του 25χρονου βρέθηκαν οι δύο από τις πέντε μοτοσικλέτες  καθώς και τρεις πινακίδες, με διάφορα έγγραφα, τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες.


Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστικές αποφάσεις
    
Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τρεις καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας, σύμφωνα με τις οποίες του είχε επιβληθεί συνολικά ποινή φυλάκισης (3) ετών και (6) μηνών, καθώς και χρηματική ποινή (6.000) ευρώ, για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά.


Εξιχνίαση διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών
   
Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κλοπή που είχε διαπραχθεί την 11/10/2016 σε διαμέρισμα στην Πάτρα.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος μιας 18χρονης ημεδαπής, για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τα πλήρη στοιχεία της οποίας έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα, η 18χρονη ημεδαπή, ενεργώντας από κοινού με άγνωστο αριθμό συνεργών της, διέρρηξαν οικία 25χρονου ημεδαπού στην Πάτρα και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (200) ευρώ, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και ένα ρολόι.
Από την αστυνομική προανάκριση πρόεκυψε ότι οι δράστες την ίδια ημέρα διέπραξαν ακόμα δυο κλοπές στην ίδια πολυκατοικία αφαιρώντας δυο κινητά τηλέφωνα και τρία τάμπλετ.


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή κατά συναυτουργία και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος μίας ημεδαπής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στη Ροδοδάφνη Αιγιαλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι λίγη ώρα νωρίτερα, ενεργώντας από κοινού με δυο ημεδαπούς, ηλικίας 12 και 14 ετών, οι οποίοι αναζητούνται,  αφαίρεσαν από ανασφάλιστο φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 41χρονου ημεδαπού, ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των (120) ευρώ.
Το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό κατασχέθηκαν  και αποδόθηκαν στον παθόντα.
Επισημαίνεται ότι από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της 34χρονης μητέρας των δυο ανηλίκων για παραμέληση της εποπτείας τους.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ 

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στη Σπιάντζα Πύργου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια νάιλον συσκευασία, που περιείχε μικροποσότητα  κάνναβης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 37χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μια νάιλον συσκευασία, που περιείχε κάνναβη συνολικού βάρους (10,6) γραμμαρίων.


***
Επίσημη συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, κ. Dieter Romann

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είχε χθες (8 Δεκεμβρίου 2017) επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Dr. Dieter Romann, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα θέματα που κυριάρχησαν και συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν:
•    η επαναφορά των ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας σε σχέση με τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από την Ελλάδα και
•    η ενίσχυση της συνεργασίας για την πάταξη του σοβαρού διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.
Στη έναρξη της συνάντησης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Η Ελληνική και η Γερμανική Αστυνομία συνεργάζονται μεταξύ τους στενά για την καταπολέμηση όλων των μορφών της εγκληματικότητας, όπως αρμόζει σε σύγχρονες Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας.
Είναι βέβαιο ότι μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να σταθεί πιο αποτελεσματικά απέναντι στα θέματα αυτά, μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, τόσο σε πολυμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο. Προϋπόθεση είναι, ο διάλογος αυτός να βασίζεται  στην αλληλεγγύη και στις κοινές μας Ευρωπαϊκές αρχές και παραδόσεις.….»
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«….Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω, ότι η συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο στηρίζεται σε μία ειλικρινή σχέση και σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κι εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία, αλλά απαιτεί και χρήζει μίας επίσης πολιτικής, αν θέλετε, συνοδείας του όλου θέματος….»
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν, ότι κρίνεται απαραίτητη η:
•    παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια που έχει προαποφασιστεί, με αύξηση κατά έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,
•    επιπλέον αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ,
•    παρουσία Έλληνα Αξιωματικού, ως συντονιστή – σημείο επαφής στο Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, στο Πότσνταμ, με σκοπό τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων, της ελληνικής και γερμανικής πλευράς,  καθώς και
•    περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.
Ο κ. Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. με δεδομένα τα στοιχεία των αποτελεσμάτων επί των ελέγχων, έθεσε θέμα έναρξης αξιολόγησης τους, με στόχο την άμεση σταδιακή αποκλιμάκωση τους. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων προς όφελος των επιβατών, τονίζοντας ιδιαίτερα το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή του ενιαίου χώρου “Schengen” και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε για τη σταθερή πρόθεση που υφίσταται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση συναρτάται από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που θα μας διαβιβάζονται, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδουμε στις επιχειρησιακές πληροφορίες, που θα μας βοηθήσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Από πλευράς του, ο κ. Αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι όλα τα αιτήματα που τέθηκαν θα εξεταστούν και θα υποβληθούν υπόψη της πολιτικής του ηγεσίας.
Ακολούθησε συνάντηση των δύο Αρχηγών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ελέγχους πτήσεων και τα οποία απαιτούν επείγουσες λύσεις.
Από πλευράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Κοσσιώρης και ο Αστυνόμος Α’ Ανδρέας Καραγεώργος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων.
Την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας αποτελούσαν ο Διευθυντής του Τμήματος για την Αποτροπή Κινδύνων, Karl Heinz Weidner, ο επικεφαλής του Κέντρου Ανακρίσεων, Bernd Stoeberl, ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Andre Rawe, ο Steve Alter, της Μονάδας για την Επιχειρησιακή Διαχείριση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, καθώς και η Βασιλική Μαντοπούλου και Φωτεινή Δανιήλ, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, βοηθός του αστυνομικού συνδέσμου και διερμηνέας, αντίστοιχα.
Ο κ. Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας επισκέφτηκε σήμερα, 9/12/2017 τον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών, όπου  απέδωσε φόρο τιμής στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ολοκληρώνοντας έτσι την παραμονή του στην Αθήνα.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ακαρνανίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, την ερχόμενη εβδομάδα (11-12-2017 έως 17-12-2017), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 11-12-2017 και κατά τις ώρες 15.00 - 21.00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Βλασίου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ποταμούλα – Κυπάρισος – Πεντάκορφος – Άγιος Βλάσιος – Χούνη.
•    Την Τρίτη 12-12-2017 και κατά τις ώρες 08.00 - 15.00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Καλλιθέα – Λευκό - Ταξιάρχης - Μεγάλο Δένδρο – Αετόπετρα – Δρυμώνας – Θέρμο – Αγία Σοφία – Κάτω Μυρτιά.
•    Την Τετάρτη 13-12-2017 και κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πατιόπουλο – Χρυσοπηγή – Φλωριάδα – Θεριακήσι – Αμοριανοί - Μαλεσιάδα. 
•    Την Πέμπτη 14-12-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, ακολουθώντας το δρομολόγιο,  Τρυφός – Κομποτή -Αρχοντοχώρι – Αετός – Κονοπίνα – Παπαδάτος – Φυτείες.
•    Την Παρασκευή 15-12-2017 και κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Παναγούλα – Βάρνακα  - Κανδύλα – Μύτικα – Πάλαιρο.
•    Το Σάββατο 16-12-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ελαιοχώρι - Καστριώτισσα - Μαρλέσιο – Οικισμοί Συκούλας – Μενιδίου.



***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (11-12-2017 έως 17-12-2017), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 11-12-2017  και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι – Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος – Κόροιβος – Γαστούνη. 
•    Την Τρίτη 12-12-2017 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού - Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Δραγώγι – Πέτρα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.
•    Την Τέταρτη 13-12-2017 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά – Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος. 
•    Την Πέμπτη 14-12-2017 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο – Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι – Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι –Άγιος Δημήτριος – Κόροιβος – Γαστούνη. 
•    Την Παρασκευή 15-12-2017 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα - Κάτω Μυγδαλιές  - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα -  Βρίνα – Κρέστενα.
•    Το Σάββατο 16-12-2017 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και  Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – ‘Ολγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
•    Την Κυριακή 17-12-2017 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού - Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα –  Μάτεσι – Ροβιά – Θησόα -  Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αχαΐας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, την ερχόμενη εβδομάδα (11-12-2017 έως 17-12-2017), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 11-12-2017  και κατά τις ώρες 17:00 έως 01:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ματαράγκα – Άγιος Κωνσταντίνος – Σπάτα – Μιχόι – Κάνδαλος – Άνω Βελιτσές  - Κάτω Βελιτσές.
•    Την Τρίτη 12-12-2017 και κατά τις ώρες 09:00 έως 16:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άνω Ζαχλωρού – Κάτω Ζαχλωρού – Ρογοί – Κερπινή – Λουσοί – Λεύκα - Σιγούνι.
•    Την Τετάρτη 13-12-2017 και κατά τις ώρες 17:00 έως 01:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ερύμανθου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Μοίραλι – Θωμαίϊκα  - Βετέικα – Ρακίτα – Λεόντιο – Δεμέστιχα – Αγρίδι – Ροδιά.
•    Την Πέμπτη 14-12-2017 και κατά τις ώρες 9:00 έως 16:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Τριπόταμα – Άγιος Βασίλειος – Πάος – Βεσίνι – Χόβολη – Πεύκο- Αμυγδαλιά – Σκοτάνη – Φίλια – Λευκάσιο.
•    Την Παρασκευή 15-12-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμπελόκηποι – Βελλά – Όαση – Εξοχή – Περιθώρι – Σελιάνα – Μοναστήρι - Αιγές.  
•    Το Σάββατο 16-12-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άλσος – Μάγειρας – Αράχωβα - Αρραβωνίτσα – Μυρόβρυση – Βερίνο – Γρηγόρι – Λάκκα – Μερτίδι – Άγιος Κωνσταντίνος.                
•    Την Κυριακή 17-12-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άγιος Κωνσταντίνος  - Μερτίδι – Βερίνο – Γρηγόρι – Γραίκα – Λάκκα  - Μυρόβρυση  - Αρραβωνίτσα.

***
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν (3) ημεδαποί, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Μέσω τριών νόμιμων συνδέσεων - συνδρομών, που είχαν εκδοθεί για οικιακή χρήση, γινόταν παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου σε τρίτους, έναντι αμοιβής

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, (3) ημεδαποί - 46χρονος και δύο γυναίκες 45 και 72 ετών, για απάτη κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένας 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν συνελήφθη, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα ίδια αδικήματα.
Ειδικότερα στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αντιμετώπιση του φαινομένου της «πειρατείας», διαπιστώθηκε ότι χρήστης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης διαφήμιζε και διέθετε παράνομα προς τρίτους, έναντι αμοιβής, προστατευόμενα συνδρομητικά κανάλια.
Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκαν (3) νόμιμες συνδέσεις με συνδρομητικό κανάλι, που άνηκαν στους συλληφθέντες, το περιεχόμενο των οποίων αναμεταδιδόταν παράνομα, έναντι αμοιβής.

Τα ανωτέρω στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών και πρωινές ώρες της 05-12-2017, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση με συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.
Από νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, στο νομό Μαγνησίας, διακριβώθηκε ότι μέσω των (3) νόμιμων συνδέσεων - συνδρομών, γινόταν παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου τους.
Μάλιστα όπως προέκυψε από την προανάκριση, τη διαχείριση των συνδέσεων, με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση του περιεχομένου, είχε αναλάβει ο 46χρονος μη συλληφθείς ημεδαπός, που διαμένει σε χώρα του εξωτερικού.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε ψηφιακός δέκτης, τροποποιημένος και προγραμματισμένος, ώστε μέσω αυτού να επιτυγχάνεται η παράνομη θέαση και άλλων συνδρομητικών προγραμμάτων.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία.
Το πειστήριο που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

***
Άλλες (1.681) επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τον μήνα Νοέμβριο
Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι (1.681) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, τον μήνα Νοέμβριο.
Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.099 άτομα), το Πακιστάν (185), το Ιράκ (76), τη Γεωργία (63), την Αλγερία (50), το Ιράν (30), το Αφγανιστάν (24) και την Τουρκία (19 άτομα).
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους (17.684) άτομα.

***
ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
Ποδοσφαιρικό αγώνα κατά των ναρκωτικών συνδιοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και τη στήριξη της Ε.Ρ.Τ. 
Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 στις 14:30, σε γήπεδο στο Γουδή, που παραχωρείται δωρεάν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο)

Ένα ξεχωριστό φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την προσεχή Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, στις 14:30, σε γήπεδο στο Πάρκο Γουδή.
Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία και το Θεραπευτικό  Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, με τη στήριξη της Ε.Ρ.Τ., ενώ το γήπεδο παραχωρείται δωρεάν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο).
Θα πάρουν μέρος η ποδοσφαιρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλη του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, καθώς και μικτή ομάδα δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. και δημοφιλών καλλιτεχνών, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κοινωνικού χαρακτήρα, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ενιαίου μετώπου κατά των ναρκωτικών, με στόχο την ανάδειξη του υγιούς αθλητικού πνεύματος, ως πρότυπου ζωής, μακριά από ουσίες και εξαρτήσεις.


Τη διοργάνωση έχει αναλάβει, από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, η Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Υ.Φ.Α.Α), η οποία συμμετέχει και στηρίζει διαχρονικά ανάλογες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου και της αποστολής του Σώματος. 
Η Ελληνική Αστυνομία ευχαριστεί το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ  ΔΙΑΒΑΣΗ, την Ε.Ρ.Τ. καθώς και την Ε.Π.Ο., για την παραχώρηση του γηπέδου και καλεί τους πολίτες να παρακολουθήσουν τον φιλικό αυτό αγώνα, στηρίζοντας την γενικότερη προσπάθεια κατά των ναρκωτικών.  

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 και είναι ένα από τα πολυφασικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), το οποίο απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική / περιστασιακή χρήση, καθώς και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.
Αποτελεί πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης (μη διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας, που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, χωρίς να αποκόπτει το χρήστη από την οικογένειά του, την εργασία του, το εκπαιδευτικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο.
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, ενώ η συμμετοχή σε αυτές είναι εθελοντική, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Σταθμού: 210 8626761 (Φυλής 217, Αθήνα).
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν  για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης : 210 8612604 (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα).

***
Ξεκίνησε η λειτουργία αναβαθμισμένου τηλεφωνικού Κέντρου Cyberalert της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε λειτουργία το αναβαθμισμένο τηλεφωνικό κέντρο Cyberalert, μέσω του πανελλαδικού αριθμού κλήσης 111 88, με σκοπό την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που επιτρέπει το πρωτόκολλο επικοινωνίας VoIP (Voice over IP), επιτυγχάνεται η πλέον βέλτιστη διαχείριση κλήσεων των πολιτών που καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 111 88, με κόστος αστικής χρονοχρέωσης, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων (αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων).
Μέσα από ένα διαδραστικό ηχητικό μήνυμα ο πολίτης μπορεί να ενημερωθεί και να επιλύσει το πρόβλημα για το οποίο κάλεσε αυτοματοποιημένα, είτε ακολουθώντας οδηγίες ανηρτημένες στην ιστοσελίδα www.cyberalert.gr της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε υποβάλλοντας ηλεκτρονικά καταγγελία στην πλατφόρμα http://portal.astynomia.gr και ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ccu@cybercrimeunit.gov.gr.
Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στον καλούντα να συνομιλήσει απευθείας με εξειδικευμένο αστυνομικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ανάλογα με την γεωγραφική θέση του.

***
Επιστροφή στην Τουρκία 7 παράτυπων μεταναστών
Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, σήμερα 7 Δεκεμβρίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία έξι παράτυποι μετανάστες.
Ένας ήταν από το Κονγκό, ένας από το Καμερούν, ένας από το Αφγανιστάν, ένας από το Ιράκ, ένας από το Μανγκλαντές και ένας από το Πακιστάν – όλοι με απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β’ βαθμό.
Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής - Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, επιστράφηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017 στην Τουρκία ένας άνδρας παράτυπος μετανάστης από την Αλγερία οδικώς, από το Συνοριακό Σταθμό Κήπων του Έβρου. Δεν είχε εκφράσει βούληση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:
α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.
γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2016 και από 01-01-2017 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
•    Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, το 2016: 1.183 -το 2017: 17, σύνολο 1.200 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών
•    Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το 2016: 54 -το 2017: 20, σύνολο 74 υπήκοοι Τουρκίας
•    Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, το 2016: 801 -το 2017: 673, σύνολο 1.474 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (από τους οποίους 226 από τη Συρία)
δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 1.979 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.