«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΚΚΕ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΉ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ
(ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΓΟΥΡΓΟΥΒΛΗ», ΔΕ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΦΡΑΞΟΥΛΙ», ΔΚ ΚΑΤΟΥΝΑΣ).
ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΗ ΓΟΥΡΓΟΥΒΛΗ

Η Κομματική Οργάνωση Ακτίου – Βόνιτσας καταδικάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών λέγοντας «όχι» στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο στη δήμο μας και καλώντας τον λαό της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Το τελευταίο διάστημα προχωρά η διαδικασία εγκατάστασης, από ιδιώτες, μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στην περιοχή του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας. (στη θέση «Γούργουβλη», ΔΕ Ανακτορίου και στη θέση «Φραξούλι», ΔΚ Κατούνας). Αυτές οι εγκαταστάσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Οι μονάδες αυτές κατασκευάζονται στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρώπη 2014 - 2020», δηλαδή...
στα πλαίσια της πλήρους ιδιωτικοποίησης της παραγωγής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει σαν στόχο να πλουτίζουν οι λίγοι και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Γουργουβλή, Δ.Ε. Ανακτορίου, σχεδιάζεται κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 MW.
Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο. Το δεδομένο αυτό αποκαλύπτει το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση επιβολής λύσεων που δε θα σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και την επιλογή μεθόδων με επιστημονικά κριτήρια. Ένα μόνο στόχο έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί: ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών. Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Η παραπάνω μονάδα θα κατασκευαστεί σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, παραλίες, πηγές άρδευσης, κτηνοτροφικές μονάδες και ελαιώνες. Δικαιολογημένα έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία και έχει ισχυρές επιφυλάξεις για την ίδρυση και λειτουργία των μονάδων. Όχι μόνο θα επιβαρύνουν την υγεία, την αγροτική παραγωγή, τον Αμβρακικό Κόλπο, αλλά θα πληρώνουμε και για τη λειτουργία τους. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλούς λόγους να ματαιώσουν την κατασκευή και λειτουργία αυτών των μονάδων. Η οργανωμένη πάλη τους είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στο να μπουν εμπόδια.
Για το ΚΚΕ υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής και συνολικά και σε επιμέρους τομείς της. Το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα "ανάπτυξη για ποιον;". Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα για την ανάπτυξη, αλλά η έννοια της οικονομικής ανάπτυξης δεν είναι μια ουδέτερη, τεχνοκρατική έννοια, αλλά έχει βαθύτατο οικονομικό – πολιτικό - ταξικό περιεχόμενο. Στο όνομα της ανάπτυξης το μόνο που προωθείται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, ενώ την ίδια στιγμή συνθλίβονται αλύπητα τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι ζωές των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας. Χρησιμοποιούν επιχειρήματα όπως νέες θέσεις εργασίας και εννοούνε μερική απασχόληση, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, μισθούς πείνας.
Ο μύθος της ανάπτυξης και των πολλών θέσεων εργασίας με αυτό το έργο  καταρρίπτεται από την ίδια την απόφαση που αναφέρει επί λέξη: Ανάγκες προσωπικού: Σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να απασχολούνται 2 άτομα (1 τεχνικός και 1 διοικητικός υπάλληλος). Εξάλλου  υπάρχει πείρα στην περιοχή μας  με ανάλογα παραμύθια νέων θέσεων εργασίας όπως έλεγαν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας θέση Γρίνα. Όπου εκεί αυτή την στιγμή στην κυριολεξία δουλεύει ένας μόνο εργαζόμενoς και αυτός με  ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ως Κομματική Οργάνωση Ακτίου – Βόνιτσας θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, να ενημερώνουμε το λαό της περιοχής, να τον καλούμε να παλέψει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο πρόβλημα δεν είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια-λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος»
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΗ ΓΟΥΡΓΟΥΒΛΗ.