«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Το ΚΚΕ κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αμφιλοχίας για την ένταξη παραγωγών στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το κείμενο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αμφιλοχίας με το οποίο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην περιοχή τους για την ένταξη παραγωγών στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Αθήνα 10/5/2018
Οι καταθέτοντες βουλευτές

***

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Στις 27 & 28/4/2018 ανακοινώθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ολοκληρώθηκε η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 "Βιολογικές Καλλιέργειες" σύμφωνα με την υπ' αριθμ, 539/27369/20-02-2018 πρόσκληση, υποβολής αιτήσεων στήριξης, όπως ισχύει.
Από τα πρώτα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ....
η συντριπτική πλεισψηφία των κτηνοτροφών που έχουν έδρα σε ορεινές περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, και ως εκ τούτου στερούνται καλλιεργούμενων εκτάσεων για ζωοτροφές, και παρά το γεγονός ότι τηρούν τον κανονισμό περί βιολογικού τρόπου παραγωγής πάνω από πέντε (5) και έξι (6) χρόνια, δεν βρίσκονται στους καταρχήν δικαιούχους της 1ης  κατάταξης αποτελεσμάτων. Ουσιαστικά είναι εκτός προγράμματος οι εκτροφές που:
·         είναι ενταγμένες στην βιολογική κτηνοτροφία από την προηγούμενη πρόσκληση
·         έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο
·         οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραμείνει και επενδύσει στις ορεινές περιοχές, εφαρμόζοντας αγροπεριβαλλοντικές πρακτικές
Δεν είναι λίγες οι φορές που σημειώνεται από την πολιτική ηγεσία, ότι ο πρωτογενής τομέας είναι εκείνος ο κλάδος που μπορεί να δώσει μια πραγματικά αναπτυξιακή προοπτική, στον, τόπο μας αλλά και. στη χώρα γενικότερα. Ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, η ανταπόκρισή των παραγωγών σε τέτοιου είδους καλέσματα δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελεί για πολλούς νέους και όχι μόνο μονόδρομο.
Ωστόσο τροχοπέδη, για την ένταξη όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, αποτελεί ο προϋπολογισμός, που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να κριθούν δικαιούχοι στην δράση 1.2.2 του Μέτρου 11, μόλις 889 παραγωγοί. Εκτιμάται ότι ο απαιτούμενος επιπλέον προϋπολογισμός για την ένταξη σχεδόν του συνόλου των 386 εκτροφών που τηρούν τον κανονισμό περί βιολογικού τρόπου παραγωγής τουλάχιστον πέντε (5) και έξι (6) χρόνια ανέρχεται στα  15.000.000,00 €
Δεδομένου της σπουδαιάτητας του εν λόγω προγράμματος για την εισροή κεφαλαίων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, την ύπαρξη μίας μόνο ουσιαστικά προκήρυξης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2020 (γεγονός που προκάλεσε και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον) και της συμβολής που μπορεί να έχει η ένταξη όσο μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών στην βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ως προς την αύξηση του προϋπολογισμού για την περιοχή μας.