«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

“Ιστορίες”  είναι ο τίτλος της έκθεση ζωγραφικής της Μπαρμπαρέλας Σφήκα

“Ιστορίες”  είναι ο τίτλος της έκθεση ζωγραφικής της Μπαρμπαρέλας Σφήκα που παρουσιάζεται στον πολυχώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (πλ. Δημάδη).
Εγκαίνια την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ώρα 7,30 μμ
Διάρκεια έκθεσης:
  έως  31/05/2018
Ώρες επισκέψεων:  Τρίτη-Σάββατο  10-1,30 & 6-9,  Κυριακή 11-2
Δευτέρα & αργίες κλειστά
Χορηγός επικοινωνίας:   “ΑΧΕΛΩΟΣ TV”
……………………………………………………………………………………………
Κείμενο της καλλιτέχνιδας για την έκθεση:
Η Ζωγραφική ξεκινάει πάνω σε ένα άσπρο τελάρο, αφού προηγουμένως είναι τοποθετημένο σε ένα άδειο ψυχρό καβαλέτο. Από την στιγμή που το τελάρο γεμίσει χρώματα και κατέβει από το καβαλέτο εκτίθεται πλέον σε κοινή θέα. Είναι η στιγμή που παύει πια να ανήκει στον δημιουργό. Προηγουμένως όμως, μπροστά απ' τον άσπρο καμβά, υπάρχουν φορές που ο ζωγράφος έχει περάσει ώρες, καμία φορά και μέρες περισυλλογής, με άπειρες χρωματιστές φωτεινές (προσωπικές ή όχι) ιστορίες μνήμης και αναζήτησης, μέχρι να 'ρθει η στιγμή της έμπνευσης, που θα μείνει σταθερή στο μυαλό και θα παντρέψει όλες τις προηγούμενες διεργασίες, για να αρχίζει να μορφοποιείται και να εκφράζεται με την πρώτη πινελιά. Έτσι πάνω του, ο δημιουργός με εργαλείο το χέρι του, θα καταθέσει στην εικόνα τον προβληματισμό του και το όραμα του, αισθήματα που απαιτούν πνευματικό μόχθο, αφού τελικά στην πραγματικότητα καταθέτει την ψυχή του! Γιατί όπως λέει και ο Καντίνσκι: "Ότι δεν βγαίνει μέσα από την ψυχή του καλλιτέχνη, είναι νεκρό"! Και εγώ καταθέτω την ψυχή μου!
……………………………………………………………………………………………
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Μπαρμπαρέλα Σφήκα του Δημητρίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και  σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους κ. Ν. Κεσσανλή και κ. Δ. Κοκκινίδη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές στο Εργαστήριο γλυπτικής του καθηγητή  κ. Θ. Παπαγιάννη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.
Ομαδικές Εκθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ:  Αθήνα, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Νομαρχία Πειραιά, Πέραμα, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Κρήτη, Σάμο, Αμφιλοχία
EΞΩΤΕΡΙΚΟ:  Βηρυτό, Κιέτι-Ιταλία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Διεθνής Διαγωνισμός με συμμετοχή 70 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, έλαβε το «Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας», Άγκυρα.
Ατομικές Εκθέσεις:
•    Αθήνα,  «CRASH», «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων,  Μάιος 2001.
•    Βηρυτός,  Γκαλερί AIDA CHEFRAN,  Ιανουάριος 2003.
•    Σόφια, Ανοικτό Πάρκο «Αλέξανδρος Νιέφσκι»,  Ιούλιος 2005.
•    Βρυξέλλες,  Γκαλερί «Θεώρημα»,  Σεπτέμβριος 2008.
•    Αμφιλοχία, Πινακοθήκη Μάργαρη, «Πανακαρνάνεια», Έκθεση φωτογραφίας, Ιούλιος 2011.
Από το 2013 μέχρι σήμερα ασχολείται με τη ζωγραφική - διακόσμηση εξωτερικών χώρων (δρόμους, τοίχους μεγάλων επιφανειών, πλατείες σε δήμους της Ελλάδας). Έχει εικονογραφήσει εκκλησίες και έχει ζωγραφίσει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και καταστήματα. Το έτος 2000, σχεδίασε το λογότυπο «Punto Rally Team» για τη βιομηχανία αυτοκινήτων FIAT Auto Hellas.
Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Πινακοθήκη του πρώην Εθνικού Αερομεταφορέα «Ολυμπιακή Αεροπορία», στον Οργανισμό «Αθήνα 2004», στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην εταιρεία αυτοκινήτων FIAT Hellas, στην εταιρεία Διεθνών Αναπτυξιακών Έργων LDK, στη «Συλλογή 100 πορτραίτων Ελλήνων Καλλιτεχνών» στη ΣΤΟart (Κοραή) της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε ιδιωτικές συλλογές.

***
Μουσικοθεατρική παράσταση«Αχελώος. Το ποτάμι μιλούσε…»

Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής
της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου,
παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση
«Αχελώος. Το ποτάμι μιλούσε…»,
με θρύλους και τραγούδια της Αιτωλίας και Ακαρνανίας,
την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018,
στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου
με ελεύθερη είσοδο.
Ώρα έναρξης 9 μ.μ.

«…στο διάβα του ποταμού Αχελώου, ξεπηδούν μύθοι, θρύλοι και ιστορίες. Η Διηάνειρα, συναντά τον Ηρακλή, έπειτα από την πάλη του με το θυμωμένο ποταμό. Τότε ο ηττημένος Αχελώος, θα ρίξει κατάρα πάνω στους ανθρώπους, δυσκολεύοντας τη μοίρα τους. Έτσι η Ρήνη θα συναντήσει τον Ανήλιαγο, η Αγγέλω θα πολεμήσει σαν λιοντάρι για την ελευθερία της, δυο γάμοι θα ανταμωθούν και θα μαρμαρώσουν, ενώ δυο αδέρφια θα βρεθούν απέναντι, την ώρα που μια γυναίκα αναπολεί τη ζωή της ψάχνοντας το φυλαχτό της πίστης… Ιστορίες και τραγούδια φυλαγμένα στο σεντούκι του τόπου μας, που μαρτυρούν την ομορφιά και τον πλούτο της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Από τότε που το ποτάμι μιλούσε…»

Συντελεστές :
Σκηνοθεσία, κείμενο, διδασκαλία χορωδίας : Ευσταθία Γρέντζελου
Πρωτότυπη μουσική, διασκευές, ενορχήστρωση : Γιώργος Αθανασόπουλος
Σκηνικά : Βασίλης Ραμμόπουλος
Φωτισμοί : Δημήτρης Παπαδάκης
Επιμέλεια αφίσας, ζωγραφική σε καμβά : Μαρία Φερεντίνου
Φωτογραφία : Νώντας Λαμπρακόπουλος
Συμμετέχουν τα τμήματα :
Χορωδίας (παιδικής-εφηβικής και ενηλίκων), υπεύθυνη Ευσταθία Γρέντζελου
Παραδοσιακών οργάνων, υπεύθυνος Γιώργος Αθανασόπουλος
Παραδοσιακών κρουστών, υπεύθυνος Μάκης Φεγγούλης
Διανομή :
Αφηγητές : Άρης Δρόσος, Γιούλα Τζογάνη, Αναστασία Κοντοκώστα, Βούλα Κορκολιού, Ειρήνη Φίλου.
Ποταμός Αχελώος, Διηάνειρα : Γεωργία Πούτα
Κυρά Ρήνη : Ειρήνη Μαμασούλα
Νύφη : Μαρία Κατσιάδα
Γυναίκα : Κατερίνα Κουτσικάκη
Κυρά Αγγέλω : Μαρία Φερεντίνου
Μάνα : Ιωάννα Αναστασοπούλου
Βοή ανθρώπων : Νίκος Ταμπάκης, Θεοδώρα Γραμμένου, Γιώργος Αλεξόπουλος, Κωνσταντίνος Κουτσούκης
Στοιχειό : Αλέκα Τασούλη
Μοιρολοΐστρες : Ελισάβετ Μαυρίκα, Σοφία Τόλη, Αντιγόνη Παπασωτηροπούλου
Χορός : Γιώργος Αλεξόπουλος, Ιωάννα Αναστασοπούλου, Καλλιόπη Αραχωβίτη, Χριστίνα Γκρίζη, Φανή Γούσια, Θεοδώρα Γραμμένου, Αριστείδης Δρόσος, Έλλη Ζήση, Χάιδω Θεοδωροπούλου, Κώστας Καλιμάνης, Χριστίνα Καμαριάρη, Μαρία Κατσιάδα, Αναστασία Κοντοκώστα, Βούλα Κορκολιού, Κατερίνα Κουτσικάκη, Κώστας Κουτσούκης, Χαρά Λιακοπούλου, Ειρήνη Μαμασούλα, Ελισάβετ Μαυρίκα, Αναστασία Παπαδήμα, Γερασιμούλα Παπαναστασίου, Αντιγόνη Παπασωτηροπούλου, Γεωργία Πούτα, Δημήτρης Στάμος, Νίκος Ταμπάκης, Αλέκα Τασούλη, Γιούλα Τζογάνη, Σοφία Τόλη, Μαρία Τσιαντοπούλου, Μαρία Φερεντίνου, Ειρήνη Φίλου, Ντίνα Χριστοδουλοπούλου

Μοίρες : Αριάδνη Αθανασοπούλου, Εβελίνα Γιαννιώτη, Νικόλαος Γούδας, Ραφαέλα Δασκαλή, Σεμέλη Καραγιάννη, Βαλέρια Καρακώστα, Γαβριέλα Καρακώστα, Θεόδωρος Κουτσουπιάς, Θωμάς-Ραφαήλ Κουτσουπιάς, Ελένη-Ραφαέλα Λιοπύρη, Ζένια Μπιρμπίλη, Μαργαρίτα Παπαθέου, Μαρία-Έλλη Παπαθέου, Αριστέα-Ζωή Πασά, Χριστιάννα Σαμαρά, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Βάσια Τσώνη

Ορχήστρα :
Φλογέρες : Παναγιώτης Ζαχαράκης, Ελένη Βαγγέλη
Λαούτο : Γιώργος Καρναβιάς, Θανάσης Μπέστιας, Δημήτρης Λιάλιος, Μίρκα Παρασκευοπούλου, Ζένια Ράπτη, Βαγγέλης Γιαννακάκης
Κιθάρα : Νίκος Πρεβεζιάνος
Κανονάκι : Παναγιώτης Κατσικλής
Ούτι : Γιάννης Ουρανής, Λεωνίδας Σισμανίδης, Σίσσυ Δρόσου, Ανδρέας Δεματάς
Λύρα : Κατερίνα Γκόλφη, Ανδρέας Σαμαράς, Σέργιος Καραγεώργος, Δέσποινα Δεματά, Γιάννης Μολόχας, Παρασκευή Τζίμα, Σταυρούλα Καρναβιά
Κρουστά : Παύλος Κόκκαλης, Σοφία Ράπτη, Αλέξανδρος Γιολδάσης, Βίκυ Σταυροπούλου, Βασίλης Σταθοκωστόπουλος