«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ
 
Την πρόοδο του προγράμματος  «Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων»  ΕΣΠΑ 2014-2020συζήτησαν οΔήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίουμε  τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ  Δρ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΑΝΑ Δρ. Αντώνιο Γκανά, την Επιστημονικά  Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» Δρ. Αθανασία Δημητρίουκαι τον Βελισάριο Καραγκούνη, επιστημονικά υπεύθυνο της θεραπευτικής μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην Αιτωλοακαρνανία....
Ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που ορίζει την συμμετοχή του Δήμου στην δημιουργία του Πολυδύναμου κέντρου,ενός  κέντρου θεραπείας εξαρτήσεων πλην ηρωίνης, για εφήβους και ενήλικες,  το οποίο θα επανδρωθεί  με 9  εργαζόμενους.
Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία Κινητής Μονάδας για την αντιμετώπιση χρήσης και κατάχρησης οινοπνεύματος στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και παρεμβάσεις δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας στο φοιτητικό πληθυσμό της Αιτωλοακαρνανίας. Η Κινητή Μονάδα θα έχει έδρα το κέντρο πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και  θα καλύπτει όλη την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενώ  θα στελεχωθεί με 4 υπαλλήλους. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αγρινίουπρόκειται για δύο δομές που θα καλύψουν ένα μεγάλο κενό ενώ  η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός 780.000€.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***
ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου  στην συζήτηση επί του κατατεθέντος για διαβούλευση σχέδιο νόμου με θέμα την:««Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής –Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι)»:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα της σημερινής συνεδρίασης αγγίζει την καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καλούμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, και σε μικρό χρονικό διάστημα, να αποφασίσουμε για μια αλλαγή  που θα καθορίσει το μέλλον  και τη λειτουργία της.Το νομοσχέδιο που αφορά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, τελικά, εγκλωβίζεται  στην μικροπολιτική διάθεση της Κυβέρνησης  και σε μια κοντόφθαλμη λογική που υποδεικνύει τον έλεγχο και, εν τέλει, τη διάλυση των δήμων.Δύο χρόνια περιμέναμε ένα νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση της Χώρας. Αντί αυτού παραλάβαμε ένα κείμενο που αντιστέκεται στη λογική. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να απλώσει  το μακρύ χέρι της στην Αυτοδιοίκηση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε καμία ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δεν αλλάζει το Κράτος αλλάζοντας απλώς τον εκλογικό νόμο.  Οι Δήμοι δεν χρειάζονται απλή αναλογική για να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα.
Δυστυχώς, το  συγκεκριμένο σχέδιο νόμου,  δεν λειτουργεί προς όφελος  των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.  Δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, δεν  επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης,  δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε  το σύνολο των Δήμων και Περιφερειών της Χώρας. Την ώρα που οι κοινωνίες  έχουν ανάγκη από μια δημιουργική αλλαγή, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νόμο, ο οποίος,  καθιστά ακόμη πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς κατασκευάζει Δήμους ομήρους του εκάστοτε Υπουργού.Με τις επιχειρούμενες αλλαγές τίθενται σε κίνδυνο οι κοινωνικές υπηρεσίες που σήμερα προσφέρουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα.Η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από μικροκομματικούς στόχους.Μέσω του σχεδίου νόμου προτείνεται μια κατηγοριοποίηση των Δήμων  η οποία ενώ,  αναγνωρίζει νομικά ότι οι δήμοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν διατυπώνει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες σε όποιον Δήμο και αν κατοικούν.
Προβλέπεται η μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια, σε αντίθεση με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε βάρος του προγραμματικού σχεδιασμού των Δήμων. Δεν προωθεί την αποκέντρωση και τη πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με τη  μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση.
Ο εκλογικός νόμος, με εντελώς αντιδημοκρατική λογική, μειώνει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Με την απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου οι δήμαρχοι,  οι οποίοι  δεν θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο,  δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση επιζητά, για τους δικούς της σκοπούς, αποδυναμωμένους  δημάρχους. Η λογική της είναι, ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ας το διαλύσουμε.
Όπως ήδη γνωρίζετε,  ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ,  ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ως απαράδεκτο. Έχουμε μέσα από τα συλλογικά όργανά μας ζητήσει από τον κ. Σκουρλέτη να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος, να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Ζητάμε ακόμη  τη σύσταση Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που εξέδωσε, ζητεί την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Κυβέρνηση, από μηδενική βάση,  με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  τουλάχιστον δύο μηνών. Το θέμα  ήδη συζητείται στα δημοτικά συμβούλια της χώρας ενώ την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.
Ως Δήμαρχος Αγρινίου και  πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας έχω ήδη εκφραστεί για τον «Κλεισθένη». Η Κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει τις προθέσεις της για την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.  Όλοι εμείς που υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας λειτουργία. Για να γίνει αυτό απαιτούνται  ξεκάθαρες θέσεις και επαρκής χρόνος  διαβούλευσης. Οι τοπικοί άρχοντες δεν συζητούν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους.  Σας καλώ να μη μείνουμε στα  λόγια, ας προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να «εξοστρακίσουμε» αυτήν  την κατάφωρα αντιδημοκρατική πράξη της Κυβέρνησης. Σας καλώ να ψηφίσουμε με βάση το ψήφισμα της ΚΕΔΕ».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***
Δράσεις του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου είχαν την ευκαιρία, στα πλαίσια της δικτύωσης και δημοσιοποίησης του έργου της δομής, να συναντηθούν με το συγγραφέα του θεατρικού έργου «MAIDen» , κ. Γιώργο Νικολαΐδη και την πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτιδα της παράστασης κα Ξανθοπούλου Ζωήκαι αντάλλαξαν απόψεις που αφορούν την έμφυλη βία. Αμφότεροι συζήτησαν την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με στόχο την ευαισθητοποίηση αλλά και την εκπαίδευση της κοινότητας μέσω βιωματικών δράσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο καλλιτέχνες στέκονται αρωγοί γενικότερα  στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας αλλά και ειδικότερα του έργου του Ξενώνα. 
Το κείμενο που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου είναι το πρώτο μέρος του έργου “MaidMomMadeMermaid” του Γιώργου ΝικολαΪδη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ SYN στο Εδιμβούργο. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε με επιτυχία στο θέατρο 104 και στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για την Παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας των γυναικών. Η παράσταση ανέβηκε τον Ιανουάριο του ’18 στη Βαρκελώνη (θεάτροNauIvanow). Έχει  περιοδεύσει στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Τ) και στην Πάτρα (Θέατρο Act) κι έκλεισε τον κύκλο των παραστάσεων στην πόλη μας. Επίσης το έργο τελεί υπό την αιγίδα του Κ.Ε.Θ.Ι.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
 Δ/ΝΣΗΣΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

***
Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου
και  η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία
συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Αιτωλ/νίας και επιστημονικού συνεργάτη του ΕΑΠ,
Διδάκτορα Ιστορίας του UCL του Παν/μίου του Λονδίνου
Αποστόλου Β. Βετσόπουλου
«Ιστορία των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα»
των εκδόσεων «γράμμα»,
στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτήριο της Τραπέζης της Ελλάδος),
το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 08:00 μ.μ.
Συντονιστής:
Παναγιώτης Κοντός, τέως Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας
Χαιρετισμοί -08:00-08:15 μ.μ.
Ομιλητές -08:15-08:55μ.μ.
Δημήτρης Καπογιάννης,τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Αρχών
Συνεργατισμού του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Βασίλης Πατρώνης, Καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών
Αντί Επιλόγου -08:55-09:00 μ.μ. ο συγγραφέας
Συζήτηση - 09:00-09:15μ.μ.

***
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ  ΣΤΟ ΄΄ΑΝΕΣΙΣ΄΄
Από τις 4 Μαΐου 2018 στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΄΄ΑΝΕΣΙΣ΄΄ ξεκίνησε το  ΄΄Φεστιβάλ Κινηματογράφου΄΄ , που περιλαμβάνει ταινίες  από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, ταινίες από το Σουηδικό Κινηματογράφο και ταινίες που προβλήθηκαν στο 20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2018 .
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 9 Μάιου 2018 και το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής :
20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δευτέρα  7 Μαΐου 2018
ΏΡΑ 7,00
Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τίτλος : CITIZEN XENOS
Σκηνοθέτης :Λουκάς Παλαιοκρασάς
Διάρκεια : 63’
Μια ταινία που ακολουθεί τη καθημερινότητα 6 χαρακτήρων στο νησί της Λέσβου εξερευνώντας τις επιπτώσεις που έχει φέρει η μεταναστευτική κρίση στη ζωή τους.  Πρόσφυγες και εθελοντές, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το ταξίδι στις ακτές τις Λέσβου έως το κέντρο της Αθήνας και τα σύνορα της Ελλάδας

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Τίτλος : ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ...
Σκηνοθέτης : Δημήτρης Σταμάτης - Ιωάννα Νεοφύτου
Διάρκεια : 23’
Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.
Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τίτλος : NO PLACE FOR A REBEL
Σκηνοθέτης : Αριάδνη Ασημακοπούλου - maartje Wegdam
Διάρκεια : 76’
Δεκάξι χρόνια μετά την απαγωγή του σε παιδική ηλικία από τον ετρατό αντίστασης του Κυρίου (lra) του joseph kony, κατορθώνει ο opono opondo να διαφύγει και ενήλικος πλέον επιστρέφει στους δικούς  του με to βαθμό του κομαντάντ. τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην  νέα πραγματικότητα  της αστικής κοινωνίας
Ενότητα : ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τίτλος : INTERLUDE
Σκηνοθέτης : Joshua Olsthoorn - Λευτέρης Καλτσάς
Διάρκεια : 40’
Σε μια Αθηναική αποθήκη, καθισμένοι πάνω στα  χαρτοκιβώτια των αποθεμάτων, 1 νεαρή γυναίκα και 5 νεαροί άνδρες, από διαφορετικές χώρες της Μέσης Ανατολής, αφηγούνται στη γλώσσας τους, θραύσματα από τη ζωή τους. Ακούμε τα λόγια ανθρώπων που είναι επίσης «αποθεματοποιημένοι» ή κλειδωμένοι για κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Τίτλος : ΕΞΩ
Σκηνοθέτης : Πέτρος Νιαμονιτάκης
Διάρκεια : 21’

Ένας άστεγος άνδρας ακολουθείται -αλλά και γίνεται ο ίδιος- η κάμερά μας.
Η Αθήνα του 2017, μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που ζεί και παρατηρεί τους ανθρώπους, Έξω. Δεν ανήκει εκεί, αλλά ευχαριστεί το Θεό που έχει έστω αυτό το Έξω.
Κι ας είναι το πιο δύσκολο μέρος για να ζει κανείς.
Τρίτη 8 Μαΐου 2018
ΏΡΑ 7,00
Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Τίτλος : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σκηνοθέτης : Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Διάρκεια : 63’
Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για 4 χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος.
Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Τίτλος : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Σκηνοθέτης : Στρατής Χατζηελενούδας
Διάρκεια : 96’
O Λεωνίδας, ένας 33χρονος νέος με παραπληγία και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιόν θα είναι πιο δύσκολο;
Ενότητα : ΜΟΥΣΙΚΗ
Τίτλος : ΝΙΚΟΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ - ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ
Σκηνοθέτης : Τάκης Σακελλαρίου
Διάρκεια : 63’

Ο Νίκος  Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις  πρόβες,  σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό πλαισιώνουν 84 χρόνια βίου μουσικού, παρακαταθήκης  πάθους  για τον  άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018
ΏΡΑ 7,00
Ενότητα : ΜΟΥΣΙΚΗ
Τίτλος : ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ: ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Σκηνοθέτης : Μιχάλης Αριστείδου - Ιωάννης Γρηγορόπουλος
Διάρκεια :90’
 Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάν στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.
Ενότητα : ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
Τίτλος : ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ, Ο ΠΙΟ ΓΛΥΚΟΣ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ
Σκηνοθέτης : Ελένη Αλεξανδράκη
Διάρκεια : 92’
Ένα ντοκιμαντέρ/ πορτρέτο του δοκιμιογράφου φίλου μου, Κωστή Παπαγιώργη. Παλεύοντας με το δέος για τον συνδυασμό του τεράστιου πνεύματος, του οξύτατου μυαλού και της ψυχούλας του, έκανα μια σύνθεση, ένα παζλ, μια παρτιτούρα με τις "νότες" που έγραψε ο ίδιος με την ζωή του. Μαρτυρίες εκείνων που τον γνώρισαν συμπληρώνουν την εικόνα του...
Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Τίτλος : ΠΟΝΤΟΣ "ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ"
Σκηνοθέτης : Γιώργος Δεμίρ
Διάρκεια :92’
 Εν συγκρίσει με την γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. . Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ «Πόντος» στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν.
Ενότητα : ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Τίτλος : ΑΛΙΜΑ
Σκηνοθέτης : Λουκάς Κουμπούρης - Νικόλας Παπαδημητρίου
Διάρκεια : 30’
Στη διάρκεια των αιώνων, οι κοινότητες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει φυσικά ιχθυοτροφεία, τα ιβάρια, για να παγιδεύουν τα ψάρια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Το ψάρεμα στα ιβάρια λέγεται άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι του Κόμματος.
10’ΛΕΠΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ