«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

Σύλληψη  ημεδαπού  για παράνομη οπλοκατοχή
   
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι κατείχε παράνομα ένα κυνηγετικό όπλο.


Σύλληψη ημεδαπού  για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 57χρονος ημεδαπός, διότι...
σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί  ποινή φυλάκισης τριάντα έξι μηνών, για απάτη.


Σύλληψη δυο  ημεδαπών για ρευματοκλοπή   
Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο ημεδαπές γυναίκες, ηλικίας 29 και 26 ετών, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις οικίες τους από αρμόδιο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθηκε ότι τις ρευματοδοτούσαν παράνομα.


Σύλληψη  ημεδαπού  για καταδικαστική απόφαση    
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Θέρμο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, ένας 46χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 200 ευρώ, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.


Σύλληψη  ημεδαπού  για κλοπή
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στα Αγιοβασιλιώτικα Αγρινίου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 13χρονος ημεδαπός, διότι αφαίρεσε  από ανασφάλιστο αυτοκίνητο 79χρονου ημεδαπού, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο όχημα του, το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ και ένα  κινητό τηλέφωνο.
Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων του ανήλικου για παραμέληση της εποπτείας του.

Σύλληψη        ημεδαπού για απείθεια
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο,  από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου, ένας 43χρονος ημεδαπός, διότι  παρεμπόδισε υπάλληλο της Δ.Ε.Δ.ΔΗ.Ε. να προβεί σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της οικίας του, λόγω οφειλών.


Σύλληψη  έξι ατόμων για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 


Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, την Κατούνα και στο 4ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αγρινίου-Καλυβίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου και του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, πέντε ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 74, 71, 52, 49 και 32 ετών, καθώς και μια 36χρονη ημεδαπή, διότι σε αστυνομικούς ελέγχους που τους διενεργήθηκαν,  διαπιστώθηκε ότι οδηγούσαν οχήματα στερούμενοι άδειας ικανότητας οδήγησης.


Σύλληψη δυο αλλοδαπών για παράνομη είσοδο


Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, δυο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 28 και 27 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στη Χώρα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη αλλοδαπού με  ένταλμα σύλληψης
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα του κ. Ανακριτή Λαμίας, για καλλιέργεια ναρκωτικών.



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  


 Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστων δραστών για έκρηξη, απόπειρα διακεκριμένης κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία
    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών για τον εντοπισμό αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα στην Πάτρα μετέβησαν σε Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Α.Τ.Μ.) που βρίσκεται έξω από κατάστημα υπεραγοράς τροφίμων και με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου προκάλεσαν έκρηξη.
Από την έκρηξη υπέστην φθορές το μηχάνημα και ο υαλοπίνακας της επιχείρησης, ενώ δεν αφαιρέθηκε κάποιο χρηματικό ποσό.

Σύλληψη αλλοδαπού με ένταλμα σύλληψης
   
Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πατρών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ληστεία και παράβαση του Τελωνειακού κώδικα.

Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα σύλληψης   
Συνελήφθη, προχθές το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 45χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Καλαβρύτων, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και ληστεία.


Σύλληψη ημεδαπού  για απόπειρα κλοπής


   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αίγιο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι αποπειράθηκε να διαρρήξει ανασφάλιστο όχημα 56χρονου ημεδαπού.

Σύλληψη τριών  ημεδαπών για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
και μη έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας

   
Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, τρεις ημεδαποί (δυο άνδρες – μια γυναίκα) ηλικίας 17, 17 και 21 ετών αντίστοιχα, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν, διαπιστώθηκε ότι ο 17χρονος οδηγούσε το αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων των δυο επιβαινόντων προέκυψε ότι δεν είχαν προβεί στην έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών

   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Αρετής, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 39χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια πλαστική συσκευασία που περιείχε κάνναβη συνολικού βάρους (6,7) γραμμάριων.  

***
Τεχνολογικός εξοπλισμός σε Υπηρεσίες τουριστικών περιοχών και Κινητές Αστυνομικές Μονάδες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν
 Διατέθηκαν συνολικά (30) φορητοί τερματικοί χειρός (PDAs) και (25) Mobile Broadband USB Sticks

Με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εφοδίασε με τεχνολογικό εξοπλισμό Υπηρεσίες τουριστικών περιοχών και τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.), με σκοπό να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες και  γενικότερα ο ρόλος και η αποστολή τους.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Αρχηγείου και  περιλαμβάνει τη διάθεση τερματικών χειρός (PDAs) και Mobile Broadband USB sticks. Πιο αναλυτικά διατέθηκαν:
    (30) φορητοί τερματικοί χειρός (PDAs), με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο Police on Line (POL) και πρόσβαση σε κρίσιμες επιχειρησιακές εφαρμογές, σε τουριστικές περιοχές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου, Σάμου, Α’ και Β’ Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Κυκλάδων (Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Σύρο, Σαντορίνη, Μήλο, Ίο, Κέα και Άνδρο), και
    (25) Mobile Broadband USB sticks, με τα οποία καθίσταται εφικτή η σύνδεση του μηχανογραφικού τους εξοπλισμού, με το δίκτυο Police on Line (POL) στις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, σε όλη τη χώρα.
 

Με τον εξοπλισμό αυτό πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες των υπηρεσιών αυτών στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται το επιχειρησιακό τους έργο, μέσω της διασύνδεσης με υπηρεσιακές εφαρμογές, που βελτιώνουν την ετοιμότητα και την ανταπόκριση τους στα θέματα αρμοδιότητας τους.    


***
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και την καλύτερη διαχείριση και βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2018, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 26 Μαΐου  2018 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).
(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).
(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.
(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97 + 650).
(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).
(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).
(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).
2. Τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).
(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).
(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών − Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).
(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από την γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.
(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη  γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).
(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).
(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).
3. Την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.
4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
•    Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
•    Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
•    Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
•    Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
•    Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
•    Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
•    Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
•    Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
•    Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
•    Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

***
Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων, από και προς τα αστικά κέντρα, ενόψει της περιόδου εορτασμού της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2018, λαμβάνει αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Η εκπόνηση των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση, συντονισμό και εποπτεία όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
•    Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
•    Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•    Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
•    Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
•    Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική κίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
•    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•    Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•    Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως: (Σχετικό το από 23-05-2018 Δελτίο Τύπου)
•    Την Παρασκευή (25-5-2018): 16:00 - 22:00 για το ρεύμα εξόδου.
•    Το Σάββατο (26-5-2018): 08:00 - 13:00 για το ρεύμα εξόδου.
•    Την Κυριακή (27-05-2018) δεν ισχύουν απαγορεύσεις.
•    Την Δευτέρα (28-5-2018): 16:00 - 23:00 για το ρεύμα εισόδου.
Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:
•    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ..
•    Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
•    Σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
•    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
•    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
•    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
•    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
•    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
•    Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας.
•    Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
•    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος.
•    Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

***
Δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνόμου Β’ Ιωάννας Ροτζιώκου σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής


Καλησπέρα σας,
Ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα, που διέπραττε συστηματικά διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής αποδομήθηκε πλήρως από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Το κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού αυτού δικτύου είναι ότι ήταν δομημένο και κατανεμημένο σε (4) επιμέρους οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά για την επίτευξη του σκοπού τους.
Είκοσι μια (21) συλλήψεις μελών του κυκλώματος είναι ο απολογισμός της εκτεταμένης και οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες, χθες (21-05-2018), σε πανελλαδικό επίπεδο.
Πρόκειται για (18) υπηκόους Γεωργίας, ημεδαπό και υπήκοο Ιράκ και Βουλγαρίας, ηλικίας από 24 έως 64 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα -για τα κατά περίπτωση αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της σύστασης σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχής σ’ αυτή, καθώς και της νομοθεσίας που αφορά την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω τυγχάνουν (22) ακόμα άτομα, (5) εκ των οποίων είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης της επικράτειας.
Αναλυτικότερα στην επιχείρηση που οργανώθηκε, συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων και του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου Κυκλάδων.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, προέκυψε ότι τα ανωτέρω άτομα τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2017 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματικό δίκτυο, το οποίο προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές - διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές,  κυρίως της Βορειοανατολικής Αττικής .
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται να ενέχονται σε (70) περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεων, μιας ένοπλης ληστείας με αρπαγή, καθώς και σε περιπτώσεις αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ ερευνάται ακόμα η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης του δικτύου, καθώς και τη συμπεριφορά των μελών τους, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα.
Κύρια χαρακτηριστικά των μελών ήταν η διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων μεταξύ των μελών καθώς και η διαρκή δράση και τήρηση δομής και ιεραρχίας, σύμφωνα με πρότυπα της γεωργιανής μαφίας (Vor V Zakone –Thief in law).
Ειδικότερα κατά την παράνομη δράση τους τα μέλη των οργανώσεων σχημάτιζαν ομάδα (3) έως (5) ατόμων, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα για να προσεγγίζουν τις οικίες, τις οποίες είχαν στοχοποιήσει και αφού ενεργούσαν διερευνητικές διαδρομές σε παρακείμενες οδούς, αποβίβαζαν τα άτομα που θα ενεργούσαν την κλοπή, ενώ οι υπόλοιποι αναλάμβαναν ρόλο παρατηρητή-«τσιλιαδόρου».


Ως προς την επιλογή των οικιών - στόχων συνήθως δρούσαν με κριτήρια το βαθμό δυσκολίας της διάρρηξης και την απουσία ενοίκων εντός των οικιών. Προκειμένου μάλιστα να εξακριβώσουν την απουσία των ενοίκων χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων, ενώ για την είσοδο τους σε αρκετές περιπτώσεις προσποιούνταν τους πωλητές ή άλλους εργαζομένους.
Όπως προέκυψε η τέλεση των κλοπών λάμβανε χώρα κυρίως πρωινές-μεσημβρινές ώρες, κατά τις οποίες οι ένοικοι των οικιών βρίσκονταν στις εργασίες τους ή σε καθημερινές ενασχολήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κομβικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων, φαίνεται να είχαν οι πληροφοριοδότριες των «επιχειρησιακών» μελών, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός απασχόλησής τους ως οικιακές βοηθοί ή αποκλειστικές νοσοκόμες σε υπερήλικα ή αναξιοπαθούντα άτομα, χορηγούσαν έναντι αμοιβής ευαίσθητες πληροφορίες (όπως για παράδειγμα την ύπαρξη χρηματικών ποσών και τιμαλφών εντός των οικιών κ.λπ.).
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δεν δίσταζαν να προμηθεύουν τα μέλη της οργάνωσής τους με καλούπια κλειδιών (από πλαστελίνη, σαπούνι κ.λπ.) ώστε με την αναπαραγωγή τους, οι δράστες να εισέρχονται άμεσα και χωρίς πρόβλημα στις οικίες που επιθυμούσαν να διαρρήξουν.
Μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων τους, οι δράστες συνήθως παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους, οι οποίοι  έχοντας αναπτύξει «κατάλληλο δίκτυο πελατών», τα διέθεταν περαιτέρω, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομα οικονομικά οφέλη.
Μάλιστα, είχαν εκ των προτέρων δημιουργήσει την υποδομή για την διάθεση της «λείας» τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια, χρυσές λίρες κ.λπ.), σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους, με τους οποίους είχαν αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης εξ αιτίας της μακρόχρονης «συνεργασίας» τους.
Με τον τρόπο αυτό, οι αυτουργοί των κλοπών κατείχαν για ελάχιστο μόνο χρονικό διάστημα, τα πειστήρια των εγκληματικών τους πράξεων, με συνέπεια σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου ή έρευνας να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτές και να αποδυναμώνεται δικονομικά η ποινική υπόθεση.

Τονίζεται ακόμα, ότι για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της οργάνωσης  άλλαζαν συχνά τα «επιχειρησιακά» τους οχήματα, τις οικίες στις οποίες διέμεναν, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «ghost phones».
Επιπρόσθετα, προκειμένου να δυσχεραίνεται το έργο των  διωκτικών αρχών, πολλές φορές στους κόλπους του δικτύου συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι κατέφθαναν από το εξωτερικό επικαλούμενοι τουριστικούς λόγους και αφού διέπρατταν εγκληματικές πράξεις, στη συνέχεια επέστρεφαν στη χώρα καταγωγής τους.
Τα έσοδα που αποκόμιζαν τα μέλη τους εγκληματικού δικτύου από την παράνομη δράση τα μετέφεραν μέσω εμβασμάτων, σε τράπεζες του εξωτερικού.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, αντικλειδιών, κλειδιών πασπαρτού, λοστών, κοπτών,  καθώς και κοσμήματα, χρυσαφικά, ρολόγια, δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και άλλα τιμαλφή, μεγάλα χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.