«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ



            Η εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ρύθμιση των αγροτικόν χρεών σε ασφαλιστικούς φορείς, εφορία και τράπεζες (πρώην ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, δάνεια Αγροτικής  Τράπεζας ή άλλες που έκλεισαν και είναι υπό εκκαθάριση κλπ) είναι ρύθμιση-κοροϊδία.

            Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που αποτελεί συνεχεία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη ληστρική φορολόγηση, την υπέρογκη  αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε είδους χαράτσια, έχει αποτέλεσμα να πηγαίνει το 50% του κάθε χρόνο μειούμενου αγροτικού εισοδήματος στον κρατικό κορβανά και να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα οι μικρομεσαίοι αγρότες.

            Αυτή είναι η αιτία που δημιουργήθηκαν  και...
αυξάνονται οι οφειλές επειδή οι αγρότες αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.  Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η εγκύκλιος που θα βγει και θα διευκρινίζει δήθεν τις σχετικές ρυθμίσεις , μπορεί να είναι υπέρ μας. 

Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει ότι μπορεί προς όφελος του κράτους και των τραπεζών και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει. Για αυτό ζητάει η αίτηση ένταξης να γίνεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να έχει πλήρη εικόνα και να ελέγχει άμεσα την κινητή και ακίνητη περιουσία των αγροτών. Έτσι αναιρεί, πριν ακόμη την ψηφίσει, και τη δέσμευσή της για ακατάσχετο όριο 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έγινε κάτω από την πίεση των αγροτικών μπλόκων.

Σε ότι αφορά στα χρέη στην πρώην ΑΤΕ, η κυβέρνηση υιοθετεί στην ουσία την πρόταση ρύθμισης του εκκαθαριστή της τράπεζας, που στόχο έχει την απαλλαγή της από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται κατά το πλείστον για καλλιεργητικά δάνεια, που είχαν περιέλθει στο «κόκκινο» πριν από το κλείσιμο της ΑΤΕ και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012, για τα οποία η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί, πολλαπλασιάστηκε. Τώρα η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σβήνει αυτό το χρέος, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά πιέζει τους αγρότες να πληρώσουν κι άλλα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών διεκδικώντας:

·         Ατομικό αφορολόγητο 12000€ προσαυξημένο με 3000€ για κάθε παιδί, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολογία με βάση το πραγματικό εισόδημα των αγροτών. Σταδιακή φορολόγηση ως 45% για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες. 

·         Να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά του 7% για την περίθαλψη  που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΦΚΑ. Δωρεάν υγεία και πρόνοια σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ουσιαστικές συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις. Κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές.

·         Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, μείωση του κόστους παραγωγής και κατάργηση όλων των χαρατσιών.

·         Να ψηφιστεί άμεσα το κατάσχετο όριο 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς

·         Διαγραφή των προσαυξήσεων στις χρωστούμενες οφειλές σε εφορία πρώην ΟΓΑ κλπ. Κούρεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών των μνημονιακών χρόνων σε ποσοστό 30% σε όσους έχουν μέχρι 12.000 ευρώ πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και συνολική αντικειμενική αξία ως 300000€.  Ρύθμιση με πολλές άτοκες δόσεις σε ότι χρέος έχει απομείνει ανάλογα με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα.

·         Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και αγροεφόδια.  

·         Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.



Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ