«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΜΕ «ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ» ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ 50 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (Τ.Ε.Π.)
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γ.Ν. Αγρινίου, με ζήτημα αιχμής τη λειτουργία της παθολογικής κλινικής αφού καλούνται 5 συνολικά ειδικευμένοι παθολόγοι να καλύψουν τις ανάγκες για:
• 50 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς στην κλινική καθημερινά
• τη λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών με καθημερινή προσέλευση 60-70 ασθενών για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.
Είναι προφανές ότι...
με τον αριθμό και τη σύνθεση των συγκεκριμένων ιατρών, καθίσταται επικίνδυνη και επισφαλής η εφημερία στο π/θ τμήμα, τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς όσο και για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι γιατροί της κλινικής αναγκάστηκαν να καταθέσουν έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, αιτιολογώντας ότι αδυνατούν να συγκροτήσουν πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης, διατυπώνοντας, ότι χρειάζονται στοιχειωδώς τουλάχιστον 3 ειδικευμένοι γιατροί στην εφημερία για τις ανάγκες της κλινικής και του Τ.Ε.Π.
Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου, ήταν με  «εντέλλεσθαι» να ορίσει έναν και μοναδικό κάθε φορά ειδικευμένο παθολόγο να εφημερεύσει στις 11,12,13,14 Μάη, έχοντας ουσιαστικά την ευθύνη της π/θ κλινικής και του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ίδιους τους γιατρούς, κατανοώντας τον κίνδυνο, να δουλέψουν οικειοθελώς και χωρίς πληρωμή τις παραπάνω μέρες στις εφημερίες του Τ.Ε.Π., προκειμένου να βοηθήσουν τον μοναδικό συνάδελφο που εφημέρευε.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ο μέγιστος αριθμός εφημεριών το μήνα για κάθε ειδικευμένο γιατρό είναι 6. Επίσης ο οργανισμός του Γ.Ν.Α. που είναι σε ισχύ, προβλέπει 8 θέσεις παθολόγων, ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν 5. Ακόμη και με την πλήρη κάλυψη του οργανισμού αλλά και την ολοκλήρωση των περιβόητων προσλήψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο Τ.Ε.Π., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Και αυτό διότι δεν θα καλύπτει ούτε καν την πρόταση της ίδιας της διοίκησης να εφημερεύει ένας ειδικός γιατρός στην κλινική και ένας στο Τ.Ε.Π., πρόταση που καθιστά επίσης την εφημέρευση επισφαλή.
Επιπλέον δεν εξασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας της π/θ κλινικής κατά την πρωινή τακτική εργασία, αφού με το υπάρχον προσωπικό κάθε μέρα στην κλινική είναι ο γιατρός που εφημερεύει και το πολύ άλλος ένας αν δεν είναι στο Τ.Ε.Π.
Η εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρωθεί με το «αποψιλωμένο» νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό , αφού καλείται π.χ. ένας νοσηλευτής στη βάρδια να εξυπηρετεί από 25-35 ασθενείς στην π/θ αλλά και στην πλειοψηφία των τμημάτων του νοσοκομείου.
Το πρόβλημα της π/θ κλινικής δεν είναι το μοναδικό. Αντίστοιχα προβλήματα στην πλειοψηφία των τμημάτων τα οποία λειτουργούν στα όρια ασφαλείας ή και κάτω από αυτά, με σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του προσωπικού, την ασφαλή εφημέρευση και την ομαλή καθημερινή λειτουργία τους.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – 6η ΥΠΕ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δήθεν έχει σταθεροποιήσει και ανατάξει το Ε.Σ.Υ, διαμορφώνοντας μάλιστα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από τους προηγούμενους, ακόμα και σε συνθήκες μνημονίου διαψεύδεται από την πραγματικότητα του νοσοκομείου μας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (ατομικές συμβάσεις, επικουρικοί, εργολαβικοί εργαζόμενοι κλπ.), ο δημοσιονομικός «κόφτης», ο νόμος «έκτρωμα» που καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, ενσωματώνοντας όλες τις αντιδραστικές οδηγίες της Ε.Ε. για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και η καρατόμηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλισμένων, μέσω του ενιαίου κανονισμού παροχών, όλα τα παραπάνω συνιστούν το πάζλ της «ανάπτυξης» που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, πάνω στα τσακισμένα λαϊκά δικαιώματα. Προϋποθέτει σύστημα υγείας πλήρως εμπορευματοποιημένο, με αύξηση των έμμεσων και άμεσων πληρωμών για τους ασθενείς με εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1)   Άμεσα μαζικές προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
2)   Να διασφαλιστεί άμεσα η εύρυθμη λειτουργία της π/θ κλινικής και του Τ.Ε.Π. με προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση έχει την αποκλειστική ευθύνη. Να δώσει άμεση λύση.
3)   Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
4)   Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός-συμβασιούχος. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
5)    6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο και μια εφημερία τη βδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα.
6)   Διεκδικούμε νέα κλαδική συμφωνία με βάση το πλαίσιο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
7)   Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια-φάρμακο για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


ΚΑΛΟΥΜΕ:
1)   Το σωματείο εργαζομένων του Γ.Ν. Αγρινίου (Σ.Ε.Ν.Α.) να πάρει θέση και σε συντονισμό με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νίας, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες π.χ (στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κ.α.)
2)   Όλους τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, το Ε.Κ.Α., σε κοινή δράση και διεκδίκηση. Να γίνει η υγεία υπόθεση όλου του λαού.
3)   Σε συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική απεργία στις 30 Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου (Ε.Κ.Α.) στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. 


ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
                                                                                                                    ΜΑΗΣ 2018