«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ περιόδευσε την Δευτέρα 21/5 στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Αγρινίου που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη

Ανακοίνωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Αγρινίου
Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Αγρινίου, από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη, πραγματοποίησε την Δευτέρα 21 Μάη κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους, Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του κόμματος και  Τίμο Παπανικολάου, μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Αγρινίου. Καθώς αν και έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος ούτε έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με κατοίκους και φορείς σε Καινούργιο και Ζευγαράκι. Στις συναντήσεις εκφράστηκε η οργή και αγανάκτηση των κατοίκων που έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων, κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, που αν και έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος, ούτε έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες, ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για ένα φαινόμενο που δεν είναι καινούργιο, αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια και οι φορείς κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων. Ο Νίκος Μωραΐτης έκανε επίσης γνωστό στους πληγέντες αγρότες της περιοχής, ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ο φορομπηχτικός ΕΛΓΑ δεν καλύπτει το μεγάλο μέρος των ζημιών (πάγιο κεφάλαιο, μηχανήματα, άλλα αγροτικά εργαλεία και υποδομές) τα οποία τα παραπέμπει στα περιβόητα ΠΣΕΑ που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που διαρκεί ακόμα και 5 χρόνια και στο τέλος παίρνουν ψίχουλα...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τους κατέστησε σαφές, όμως πως ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση των ίδιων των κατοίκων από το δήμο και τους κρατικούς φορείς για αποζημιώσεις, μελέτες κλπ. και να μην αφήσουν τις διεκδικήσεις τους στα χέρια άλλων. Πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των κατοίκων ο αγώνας και η πάλη για να αποζημιωθούν και να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν τις περιουσίες τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή.
Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Πριν δύο χρόνια το 2016, πνίγηκε η πρωτεύουσα του νομού το Μεσολόγγι, χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες.Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου (Ζευγαράκι, Κεράσοβο, Κλεισορέματα, , Παραβόλα, Καινούργιο)και στο Χρυσοβέργι, Δοκίμι και αργότερα στο Δήμο Μεσολογγίου, στο Αιτωλικό και στον πρώην Δήμο Οινιαδών.Οι πλημμύρες έφεραν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης, υπήρξαν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, σε αποθήκες, σε πάγιο κεφάλαιο (αγροτικά μηχανήματα). Πνίγηκαν ζώα, μπαζώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα με φερτά υλικά (πέτρες, κορμοί δέντρων), κτήματα που αχρηστεύτηκαν στην κυριολεξία, οι πληγέντες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, ούτε έγινε το παραμικρό στις πληγείσες περιοχές.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές όπως σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα, σίγουρα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.Μετά τις πλημμύρες υπήρξαν διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφτηκαν την περιοχή (υπουργός Εσωτερικών, ο γγ του υπουργείου Υποδομών κ.λπ.), ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους, θα γίνει άμεσα καθαρισμός των ρεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών, ξεχάστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, που δεν έχουν αποζημιωθεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου, που στήριξε το ΚΚΕ στις δημοτικές εκλογές, από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησαν στο δημοτικό συμβούλιο για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, για μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και ανέδειξαν τα πραγματικά αίτια και τους ενόχους των καταστροφών. Επίσης το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έφερε το θέμα στη βουλή και το ξανά έφερε την Πέμπτη 17 Μάη όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση με θέμα να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νόμο Αιτωλοακαρνανίας. Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Μαυραγάνης, καταλόγισε ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις που έδιναν προτεραιότητα σε «έργα βιτρίνας» και όχι σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. «Αυτό είναι βαθιά ριζωμένο σε όλη τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην κοινωνία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία ζητάει τα ανάλογα έργα», πρόσθεσε, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες. Ανάλογη τακτική ακολούθησε και για το γεγονός ότι δεν έχουν αποζημιωθεί οι πλημμυροπαθείς εδώ και έξι μήνες, υποστηρίζοντας ότι «δεν υποβλήθηκαν οι ανάλογες αιτήσεις και δικαιολογητικά».
«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήρανε το βόδι», του απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως είναι πρόκληση να ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους πλημμυροπαθείς. Μάλιστα, του υπενθύμισε ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες από τις πλημμύρες που έγιναν το 2016 στο Μεσολόγγι. Επίσης, υπογράμμισε πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν δεν θα αφορούν τους αγρότες, καθώς δεν τους καλύπτει ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. «Να γιατί είναι αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ για ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο», ανέφερε, ενώ κάλεσε τους πλημμυροπαθείς και τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. 
Το ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού να απαιτήσει άμεση και πλήρη αποζημίωση και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους τις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:
§     Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
§     Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΕΦΚΑ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
§     Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
§     Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου
§     Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.
§     Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και φόρους (το έχει ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου στο ΔΣ)
Το ΚΚΕ τονίζει ότι ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η επίλυση των προβλημάτων να γίνει υπόθεση όλων των πληγέντων αλλά και του μαζικού κινήματος της περιοχής, δεν χρειάζεται κανείς εφησυχασμός μετά την σχετική δημοσίευση του ΦΕΚ. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των λίγων δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους μπαίνουν τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνεται θυσία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και κυρίαρχο στο τόπο του. Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.