«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

"μιλήστε μεσολογγίτικα"

Κέντρο Λόγου και Τέχνης

"μιλήστε μεσολογγίτικα"


Τρία χρόνια μετά το ταξίδι της Ακακίας Κορδόση - πνευματικής καθοδηγήτριας της "Διεξόδου" -, οι "εκδόσεις Ασημακόπουλος" τιμώντας τη μνήμη της, προέβησαν στην 5η έκδοση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου της «Μιλήστε  Μεσολογγίτικα».

Ένα βιβλίο που περιέχει 2000 λέξεις οι οποίες αποτελούν το Μεσολογγίτικο γλωσσάρι, μαζεμένες από το στόμα του λαού της μικρής και ήσυχης πολιτείας μας ενώ πολλές είναι συλλεγμένες στα ιβάρια του Μεσολογγίου, μετά από μακριά συμβίωση και συζητήσεις της Ακακίας με τους ψαράδες που έμεναν εκεί.

Είναι ένα απόσταγμα μνήμης και αγάπης προερχόμενο κατευθείαν από το στόμα των απλών, αγράμματων και αταξίδευτων ανθρώπων του τόπου μας με τη φρεσκάδα της ειλικρίνειας και την αυθεντικότητα του μιλημένου.
Όλες οι λέξεις συνοδεύονται από ανάλογες επεξηγήσεις, την ετυμολογία τους και φραστικά παραδείγματα.

Το βιβλίο συμπληρώνεται από την ιστορία της Μεσολογγίτικης γλώσσας, από τους κανόνες της προφοράς και «φωνητικής» γραφής των λέξεων καθώς και από 750 παρατσούκλια, 80 τοπωνύμια, 70 μεσολογγίτικες εκφράσεις - παροιμίες και ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

 
Η διάθεσή του γίνεται από το «Τεχνοπωλείο» του Ιστορικού μας Μουσείου (26310 51260), στην Αθήνα δε και τη Θεσσαονίκη από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 11 και Τσιμισκή 13 αντίστοιχα)