«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος πρότεινε διάλογο για την πλήρη αναθεώρηση του Ε.Σ.Π.Α

Την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου σε τοπικό, περιφερειακό και κυβερνητικό επίπεδο με στόχο τη λήψη αποφάσεων για την πλήρη αναθεώρηση του Ε.Σ.Π.Α., με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010, πρότεινε χθες (Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010) από την Αρχαία Ολυμπία ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος κατά την ομιλία του στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (2007-2013).
Στην τοποθέτηση του ο κ. Σώκος, επεσήμανε τα εξής:
«Βρισκόμαστε σήμερα τρισήμιση χρόνια από την έναρξη της 4ης προγραμματικής περιόδου και δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ για νέο έργο που να σχεδιάστηκε για το ΕΣΠΑ.
Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί κωμικοτραγική.
Αυτή την περίοδο μας απασχολούν τα έργα που εντάχθηκαν την προηγούμενη περίοδο, εκτός ορίων χρηματοδότησης (overbooking) και στη βάση ρουσφετιών και εξυπηρετήσεων.
Αν ακόμη και σήμερα είχαμε την ωριμότητα ενός νέου σημαντικού έργου που θα κάνει απόσβεση το έργο αυτό δεν θα είχε χρόνο για να ολοκληρωθεί και να είναι λειτουργικό το 2013.
Άρα θα πρέπει να δούμε ξανά συνολικά το πρόγραμμα ώστε η 1-1-2011 να είναι η αρχή μιας καινούριας περιόδου και με τα λίγα χρήματα που υπάρχουν να δούμε έργα που θα έχουν συγκεκριμένους στόχους ώστε να αξιοποιήσουμε παραγωγικά και αποτελεσματικά αυτά τα χρήματα και να έχουμε συμβολή στην ανάπτυξη σ’ αυτή την περίοδο κρίσης.
Αλλιώς θα συνεχίσουμε να σπαταλάμε χρήματα και αυτό δεν το δικαιούμαστε.
Από τη μια θα δανειζόμαστε με την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να καλύψουμε καταναλωτικές δαπάνες, θα εξοντώνουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και από την άλλη χρήματα που έρχονται για αναπτυξιακούς σκοπούς θα σπαταλώνται σε ρουσφέτια ή σε έργα χωρίς στόχο.
Χάθηκαν ήδη τρισήμιση χρόνια αλλά μπορούμε από δω και πέρα να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τα χρήματα που υπάρχουν.
Η έως τώρα αναξιοπρεπής διαχείριση των κονδυλίων πρέπει να σταματήσει και πρέπει να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση με τη συνδρομή όλων μας».