«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ο "άγνωστος πόλεμος" για το φυσικό άεριο

Του Γαβριήλ Χαρίτου.

Στα πολλά ανοιχτά θέματα που απασχολούν τη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως ανοίγει ακόμα ένα σημαντικότατο κεφάλαιο αντιπαράθεσης στην περιοχή, με κύριους πρωταγωνιστές το Ισραήλ και τον Λίβανο. Μήλον της έριδος αυτή τη φορά τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν τελευταία στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ, τον Λίβανο και την Κύπρο.


Ενώ στα τέλη του περασμένου μηνός και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η διεθνής ειδησεογραφία ήταν απασχολημένη με την ανθρωπιστική ναυτική αποστολή και την πρωτοφανή ένταση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις μετά την αιματηρή κατάληψη του πλοίου Mavi Marmara, στις 3 Ιουνίου η ισραηλινή ειδησεογραφία πρόβαλλε με έμφαση τις πανηγυρικές δηλώσεις του ισραηλινού επιχειρηματία Ιτσχάκ Τεσούβα, ιδιοκτήτη του ομίλου "Τεσούβα" ("Απάντηση"), που αφορούσαν τα αποτελέσματα των ερευνών στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι δηλώσεις του κ.Τεσούβα στα ΜΜΕ ήταν σαφείς. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν στους θαλάσσιους ερευνητικούς σταθμούς "Λεβιατάν" και "Ταμάρ" επιβεβαίωσαν ότι στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής στα ανοιχτά των βόρειων ισραηλινών ακτών υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της τάξεως 453 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Περισσότερα στο INSIDER