«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Επιστολή του κ. Τάκη Παπαχρήστου υποψήφιου προέδρου της Ε.Π.Σ.Ν.Αιτ/νίας

Αγαπητοί φίλοι

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στο τοπικό μας ποδόσφαιρο δεν πάνε καθόλου καλά. Έχει μετατραπεί σε τέλμα λόγω της αδιαφορίας και της αδυναμίας των διοικούντων του, οι οποίοι «γαντζωμένοι» στις καρέκλες τους απολαμβάνουν την «εξουσία» την ίδια ώρα που τα σωματεία οδηγούνται σε μαρασμό συμπαρασύροντας και το ποδόσφαιρο.
Οι φιλότιμες προσπάθειες των παραγόντων των ομάδων, που με τεράστιες θυσίες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το κύτταρο του αθλητισμού κάθε γωνιάς της Αιτωλοακαρνανίας, δεν αρκούν. Αναγκάζονται να «ματώσουν» οικονομικά για να συντηρήσουν τις ομάδες τους και να προσφέρουν τη δυνατότητα άθλησης στη νεολαία, χωρίς την παραμικρή οικονομική ή ηθική στήριξη.
Δυστυχώς εδώ και χρόνια η διοίκησης της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, έχει διακοσμητική παρουσία. Απεμπόλησε τον ηγετικό ρόλο που θεσμικά καλείται να διαδραματίσει και περιορίζεται στη απλή διαχείριση της καθημερινότητας που δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο συσσωρεύει προβλήματα. Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις της απέδειξε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βάλει φρένο στον κατήφορο που η ίδια πήρε, οδηγώντας στην καταστροφή το ποδόσφαιρό μας. Δεν έχει να καταθέσει καμία πρόταση, δεν μπορεί να αναλάβει καμία πρωτοβουλία και έχει αυτοαπομονωθεί από τον χώρο τον οποίο (υποτίθεται) υπηρετεί.
Όψιμα θυμήθηκαν σωματεία και παράγοντες, κάνοντας μετά από χρόνια δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων, ωραιοποιώντας καταστάσεις στρογγυλεύοντας το μέγεθος των προβλημάτων και παρουσιάζοντας προτάσεις και λύσεις που εδώ και χρόνια έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί.
Ο δημόσιος διάλογος προϋποθέτει την συμμετοχή σε αυτόν και των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλ. τους εκπροσώπους των σωματείων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην προώθηση θέσεων και προτάσεων για τη επίλυση σημαντικών θεμάτων.
Απέναντι σ’ αυτή τη δραματική κατάσταση πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Χρόνια τώρα γίνεται λόγος για ΑΛΛΑΓΗ και ξεκίνημα με ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ. Η άμεση ΑΝΑΝΕΩΣΗ προσώπων, ιδεών και πολιτικής, είναι επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρέπει να μπει τέλος στην ανυπαρξία και να οδηγηθεί το ποδόσφαιρο του Νομού μας στο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ:
- Έλλειψη υποδομών
Οι ανύπαρκτες ή στην καλύτερη περίπτωση, εγκαταλειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκλωβίζουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αύριο στον αθλητισμό του Νομού
- Επένδυση στο μέλλον
Η απουσία ιδεών, η ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής, η έλλειψη κινήτρων, απομακρύνουν τη νεολαία από το ποδόσφαιρο και το οδηγούν σε μαρασμό
- Οικονομικοί πόροι
Τα έξοδα συνεχώς αυξάνουν, οι επιχορηγήσεις κόβονται, άλλα έσοδα δεν υπάρχουν και οι παράγοντες των ομάδων στενάζουν, χωρίς να βρίσκουν πουθενά στήριξη
- Αξιοπιστία πρωταθλημάτων
Επιτροπές δεν συνεδριάζουν ποτέ, αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις γνωριμίες, άλλοι πληρώνουν και άλλοι όχι πρόστιμα που επιβάλλονται, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την πάταξη της βίας
- Ενημέρωση – επικοινωνία
Η απερχόμενη διοίκηση παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως, αποκομμένη από τις ομάδες, απομακρυσμένη από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν έφτασε κοντά στα προβλήματα, σπάνια τα στελέχη της παρακολουθούν αγώνες!
- Αναχρονιστικό καταστατικό
Καμία πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού, καθώς παρείχε ασφάλεια στους «εκλεκτούς», που υποκριτικά δεσμεύτηκαν για αλλαγές όταν πιέστηκαν, αλλά τελικά τις μεταφέρουν στο… μέλλον
-Επιμορφωτικά σεμινάρια – εκπαίδευση
Καμία ουσιαστική προσπάθεια, παρά τα προβλήματα , τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων.
Και δεν είναι μόνο αυτά………….
Τόσα χρόνια, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες παρωχημένες αντιλήψεις, η μόνιμη αδυναμία παραγωγής έργου. Το ποδόσφαιρό μας φυτοζωεί. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Όλοι εμείς που χρόνια τώρα χωρίς καμία βοήθεια προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα σωματεία που υπηρετούμε, βιώνοντας όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της κατάστασης που το σύνολο της κοινωνίας γνωρίζει.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να μπούμε μπροστά!
Θέλουμε να ανοίξουμε ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, να πετύχουμε την ΑΝΑΝΕΩΣΗ σε πρόσωπα και πολιτικές, να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρό μας σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Νέοι άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας, με διάθεση να δώσουμε μάχες ανατροπής της κατάστασης, μάχες σαν κι αυτές που δίνουμε καθημερινά για την επιβίωση των ομάδων μας.
Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων, διοργανώνουμε ενημερωτικές συναντήσεις σε πόλεις του Νομού μας, ακούμε προβλήματα και προτάσεις και διαπιστώνουμε καθημερινά την πικρία των ανθρώπων του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την απαξίωση που έχουν βιώσει τα σωματεία από τη σημερινή ηγεσία της ΕΠΣΝΑ
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα
Θα απαιτήσουμε την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα ζητήσουμε τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση στον αγώνα που άρχισε
Βλέπουμε καθημερινά, από την πρώτη μέρα που δημοσιοποιήσαμε την πρωτοβουλία μας, την αγωνιώδη προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης να μην χάσει την «εξουσία», και τον βρώμικο πόλεμο που ξεκίνησαν, τα γνωστά παπαγαλάκια.
Τους καλούμε σε μια πολιτισμένη «αναμέτρηση», κάτι που δεν έχουν συνηθίσει, γιατί χρόνια τώρα οι εκλογές ήταν διαδικαστικό θέμα και υπόθεση λίγων, ως την μοναδική και τελευταία συνεισφορά τους στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στην Αιτωλοακαρνανία.
Επικοινωνούμε μαζί σας με την παρούσα επιστολή στο πλαίσιο του διαλόγου που θα έχουμε μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου. Διάλογος που θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές οι οποίες θ’ αλλάξουν τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας οδηγώντας το στην ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων μας.

Τάκης ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Επικεφαλής Συνδυασμού
«ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Ανανέωση – Ανάπτυξη»