«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό

Η εφαρμογή του μνημονίου το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ., έχει οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, αφού κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό, αποδεικνύεται ότι λόγω της ανεργίας και της υποαπασχόλησης είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν 40 χρόνια υπηρεσίας και μάλιστα με 300 ένσημα κατ’ έτος, που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη ή για να συγκεντρωθούν θα απαιτηθεί να δουλέψει ο εργαζόμενος και πέραν των 70 χρόνων.
Προκύπτει καθαρά επίσης ότι με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, ακόμα και με τις παραπάνω προϋποθέσεις οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά βοηθήματα. Σ’ αυτό οδηγεί η μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης από 2% σε 1,2% κάθε χρόνο και ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση των μισθών του συνολικού εργάσιμου βίου. Ακόμα και αν προστεθεί η απαράδεκτα χαμηλή βασική σύνταξη, η μείωση θα είναι δραματική και οι συντάξεις θα κυμανθούν πολύ κάτω και από τις σημερινές, οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι στα 600€ για το 70% των συνταξιούχων.
Γεγονός είναι ότι οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές είναι μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται πολύ πριν από την κρίση, υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και επιφέρουν βαριές συνέπειες για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Πρωθυπουργός:
• Πώς θα βρούνε δουλειά οι εργαζόμενοι που θα εξαναγκαστούν να δουλέψουν σε προχωρημένη ηλικία, πώς θα ανταποκριθούν στις αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, πώς θα ζήσουν οι συνταξιούχοι με αυτές τις συντάξεις πείνας.
• Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τις μαζικές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που ενώ παράγουν τον πλούτο, αντιμετωπίζουν την κατάργηση των κοινωνικών – ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων.

Η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
Αλέκα Παπαρήγα