«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστων δραστών για ζωοκλοπή   
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι χθες τα ξημερώματα, στα Καλύβια, αφαίρεσαν έντεκα αρνιά, από αποθήκη 66χρονου ημεδαπού.

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών και πλαστογραφία - ψευδής  ανωμοτί κατάθεση
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου – Βόνιτσας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου –Βόνιτσας, ένας 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, διότι...
αποπειράθηκε να εξέλθει παράνομα από την Χώρα,  μέσω πτήσης από τον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου, με τελικό προορισμό την Κολωνία Γερμανίας, επιδεικνύοντας στους αστυνομικούς κατά τον διαβατηριακό έλεγχο πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι σε τροχονομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, έπειτα από εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε φορτηγό αυτοκίνητο, υπό την επήρεια μέθης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού και αλλοδαπού για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών και νόμο για τους αλλοδαπούς
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Μεσολογγίου, ένας 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμου αλλοδαπού.

Επίσης, συνελήφθη και ένας 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, διότι είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στην Χώρα.

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 45χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τον 29χρονο αλλοδαπό, που διέμενε παράνομα στην Χώρα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του  Τελωνειακού Κώδικα και του παραεμπορίου
   
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, ένας 44χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε να διαθέτει προς πώληση (518) πακέτα λαθραίων τσιγάρων, καθώς και (23) συσκευασίες λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους 1.150 γραμμαρίων.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
    
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε περιοχή της Κάτω Αχαΐας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ένας 44χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης εννέα ετών και χρηματική ποινή (10.000) ευρώ, για υπόθεση ναρκωτικών και αντίσταση.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών και  παράνομη οπλοκατοχή    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 33χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο, που οδηγούσε, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστου δράστη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και παράβαση του νόμου για τα όπλα
    
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος χθες το βράδυ, στην Παραλία Πατρών, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του (φορώντας κράνος), μετέβη σε κατάστημα ημεδαπού και πυροβόλησε δύο φορές με πυροβόλο όπλο (τύπου πιστολιού) προς τον παθόντα, ο οποίος επίσης πυροβόλησε μια φορά με πιστόλι, που κατέχει νόμιμα.
Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον τόπο του περιστατικού δύο κάλυκες πυροβόλου όπλου, μια πλαστική βολίδα, καθώς επίσης και το πιστόλι του παθόντα, με μια γεμιστήρα που περιείχε (13) φυσίγγια.
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών ενεργούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη τριών ημεδαπών για απόπειρα κλοπής, φθορά και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης
    
Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο 90ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, τρεις ημεδαποί (δυο άνδρες – μια γυναίκα), ηλικίας 20, 15 και 23 ετών αντίστοιχα, διότι ενεργώντας από κοινού, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν τα καλώδια παροχής ρεύματος σε στύλο ηλεκτροφωτισμού της Εθνικής Οδού.

Στη θέα των αστυνομικών οι δράστες, απέρριψαν τα εργαλεία κοπής σε κοντινό αυλάκι νερού, τα οποία βρήκαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικοί.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

***
Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί στην Ηλεία για κατοχή κροτίδων

Κατασχέθηκαν (69) κροτίδες και μια φωτοβολίδα ναυτικού τύπου


Συνελήφθησαν, χθες (26-3-2018) το απόγευμα, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 22 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής ναρκωτικών, καθώς και του νόμου για τα βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και παιδικά αθύρματα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, σε έλεγχο που ενήργησαν στον 22χρονο, βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο με μείγμα καπνού – κάνναβης και τρεις κροτίδες.

Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 22χρονος είχε προμηθευτεί τις κροτίδες από 30χρονο ημεδαπό και σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του τελευταίου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν δυο κουτιά, που περιείχαν (66) κροτίδες και μια φωτοβολίδα ναυτικού τύπου.

Οι  συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων, καθώς και των συσκευών εκτόξευσης τους από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Επίσης πρέπει να γίνει συνείδηση, σε όλους τους ενηλίκους και κυρίως στους γονείς, ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε κροτίδες, όχι μόνο γιατί η αγορά τους είναι παράνομη, αλλά κυρίως γιατί η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Οι γονείς πρέπει επίσης να αποτρέπουν τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή κροτίδων και βεγγαλικών και πρέπει να τα ενημερώνουν διαρκώς για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση τους.

Επίσης, οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να προσεγγίζουν χώρους, όπου άλλα άτομα προβαίνουν σε παράνομη καύση των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Ένας επιπλέον λόγος για τον όποιο οι ενήλικοι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κροτίδες και βεγγαλικά είναι ότι, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν κακό πρότυπο  μίμησης για τα παιδιά τους.

Ολοκληρώνοντας, πρέπει να μας γίνει βίωμα ότι οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους δύναται να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την σωματική μας ακεραιότητα, αλλά πολλές φορές δυστυχώς ακόμα και για την ίδια μας την ζωή».

Οι έλεγχοι για την κατοχή, μεταφορά, εμπορία και χρήση κροτίδων θα συνεχιστούν αμείωτα.

***
Παρουσίαση σχετικά με υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σύλληψη τριών (3) ατόμων και κατάσχεση αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ενός αγάλματος Ελληνιστικών Χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Α/Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:
Καλησπέρα σας.
Η σημερινή παρουσίαση αφορά μία ακόμα επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πεδίο της αντιμετώπισης της οργανωμένης δράσης αρχαιοκάπηλων, οι οποίοι με τις εγκληματικές τους πράξεις  πλήττουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
Μάλιστα, έχουμε την τιμή κατά τη διάρκεια, αυτής της παρουσίασης, να βρίσκονται μαζί μας, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Βασιλική Παπαγεωργίου, καθώς και η Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών Ελένη Βλαχογιάννη.
Σχετικά με την υπόθεση, αναφέρεται, ότι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει μία σημαντική περίπτωση κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης, αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας.
Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της  23ης  Μαρτίου 2018 και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών.


Στην κατοχή αυτών και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου συλληφθέντα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο  άγαλμα της Θεάς Υγείας,  ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.
Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,
•    δύο ανιχνευτές μετάλλων,
•    δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
•    δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
•    τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
•    ένα σπρέυ πιπεριού,
•    οχτώ κινητά τηλέφωνα,
•    ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
•    το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.
Τονίζεται, ότι  η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσής, έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μιας κληρονομιάς με παγκόσμια αξία και διαχρονική  σημασία.


Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Κόρκα:
Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η κατάσχεση του αγάλματος αυτού είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για τον τύπο Υγείας Hope και κάθε φορά που ανακτούμε κάτι από το «μαύρο» εμπόριο, όταν συμμετέχουμε όλοι στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, είναι μια μεγάλη γιορτή, ένα μεγάλο κέρδος για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η συνεργασία μας με το αρμόδιο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας είναι εξαιρετική, με όλο το Σώμα της Αστυνομίας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη σημερινή εξέλιξη που είναι μία μεγάλη καταξίωση των αγώνων στην προσπάθεια για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.
Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:
Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016, εδώ, στον ίδιο χώρο, σε μια αντίστοιχη εκδήλωση, είχαν παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημαντικής αξίας αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου καθώς και συμβολικός αριθμός αρχαίων νομισμάτων, ως τελική κατάληξη μιας πολύμηνης, κοπιώδους και αποτελεσματικής, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε, προσπάθειας των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή μιας συστηματικής εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη διαφύλαξη αυτής της ανεκτίμητης αξίας πολιτισμικών μας θησαυρών.
Σήμερα, με ανάλογα αισθήματα ικανοποίησης, βρισκόμαστε εδώ με αφορμή την επιτυχή έκβαση μιας ακόμη σημαντικής και εξίσου αποτελεσματικής επιχειρησιακής αποστολής του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και των Υπηρεσιών που συνέδραμαν στην υλοποίηση της, δεδομένου ότι βασική αρχή και καθοριστική προϋπόθεση της εκπλήρωσης της αποστολής του Σώματος είναι η συνοχή, η συνεργασία και η συντονισμένη δράση μεταξύ των Υπηρεσιών και του προσωπικού της.

Η συνεργασία λοιπόν αυτή του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων με άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Σπάρτης, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εν εξελίξει διαδικασίας παράνομης διακίνησης-διάθεσης αντικειμένων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, τη σύλληψη ομάδας ατόμων και βεβαίως τη διαφύλαξη, για μια ακόμη φορά, εξόχως σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων και ενός (1) μαρμάρινου αγάλματος της Θεάς Υγείας της ελληνιστικής περιόδου, με την πλίνθο του.
Απλά, σήμερα θα ήθελα να επισημάνω και να διαβεβαιώσω πως η Ελληνική Αστυνομία, μεταξύ των πολλών και σημαντικών δράσεων και προτεραιοτήτων, της δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαφύλαξη της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως και σήμερα αποδεικνύει, θα συνεχίσει την προσπάθειά της, εντείνοντας τη δράση και αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη αποτελεσματικότητά της και σ’ αυτόν τον τομέα.
Επιτρέψτε μου, να συγχαρώ το προσωπικό και τους Προϊστάμενους των Υπηρεσιών, για την απολύτως επιτυχημένη πραγμάτωση της επιχειρησιακής τους αποστολής και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης:
Κύριε Αρχηγέ, αγαπητές κυρίες εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίες και κύριοι, η παρουσία μου έναν και μόνο στόχο θέλει να υπηρετήσει, την κατάθεση της ειλικρινούς αυθεντικής, γνήσιας ευαρέσκειας της Πολιτικής Ηγεσίας, στους ανθρώπους που μόχθησαν, προσπάθησαν και είχαμε αυτήν τη θετική έκβαση.
Είχαμε ακόμα μία προσθήκη στις μεγάλες επιτυχίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αστυνομικοί, μέσα σε δύσκολες, αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, μπορούν να εγγυηθούν και για την ασφάλεια των πολιτών και για την προστασία όλων εκείνων που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κύριε Αρχηγέ, έχω εξουσιοδοτηθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να καταθέσω δημόσια την ευαρέσκεια συνολικά της Πολιτικής Ηγεσίας.
Συγχαρητήρια σε όλους.