«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ

Συνάδελφοι  οικοδόμοι συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία οικοδόμων και το σωματείο μας  Ένωση Οικοδόμων. Απεργούμε πανελλαδικά. Στις δύσκολες οικονομικές εποχές που ζούμε, η συσπείρωση στα σωματεία μας, η μαζικοποίηση του αγώνα, το μήνυμα που θα στείλουμε από αυτή την απεργία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της ύπαρξης μας και της συνέχειας του αγώνα για τη ζωή, το μεροκάματο, την αξιοπρεπή διαβίωση που μας έχουνε στερήσει.
Η εξαθλίωση που έχουν φέρει τα μνημόνια, η φτώχεια, η ανεργία, η στέρηση βασικών αγαθών απαραίτητων στην ζωή μας, δεν θα ξεπεραστούν μόνα τους αν εμείς δεν συσπειρωθούμε  και δεν απαιτήσουμε δυναμικά την κατάργηση τους, την ανατροπή τους...

Οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το τέλος των μνημονίων, για την ανάπτυξη, για καλύτερες δήθεν μέρες, είναι τεχνάσματα προεκλογικά βλέποντας την λαϊκή οργή να μεγαλώνει. Η αντιπολίτευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα μνημονιακά κόμματα, κατηγορούν για λανθασμένο χειρισμό της κατάστασης από μέρος της κυβέρνησης, δεν παρουσιάζουν κανένα διαφορετικό πρόγραμμα και ποντάρουν ότι με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος θα ξεχάσει τη έχουν ψηφίσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης τους και θα τους ξαναδώσουν την ψήφο τους.
Αυτή η πολιτική δεν αλλάζει, είναι η πολιτική που έχουν επιβάλει το Ελληνικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη του Ελληνικού καπιταλισμού, είναι η πολιτική των διεθνών οργανισμών του παγκόσμιου κεφαλαίου ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, αυξάνοντας την κερδοφορία από την άγρια εκμετάλλευση,  τις μειώσεις των μισθών, συντάξεων, φορολογία, ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, αυξήσεις σε ρεύμα και νερό, ανατιμήσεις ειδών πρώτης ανάγκης, ακρίβεια στα καύσιμα, στα τέλη, στα διόδια, ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αρπάγη της λαϊκής περιουσίας μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία κ.α. ενώ την ίδια ώρα τα σκάνδαλα και οι μίζες είναι μέρος της καθημερινότητας, με τελευταίο αυτό της Novartis, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται, όπως και η εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτών και το επαγγελματοβιοτεχνών. Ενώ το ΑΕΠ της χώρας έπεσε 27% την περίοδο της κρίσης αυτοί συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Η οικοδομή από καιρό τώρα βρίσκεται σε ύφεση μετά την φούσκα της αντιπαροχής, την 20ετια 1990-2010, και την κατασκευή του μεγαλύτερου οδικού δικτύου, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.  Η ανεργία μόνιμη κατάσταση, τα μεροκάματα λίγα και με αξία πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Η συλλογική σύμβαση στις οικοδομές έχει να υπογραφεί από το 2009, έληξε το 2012. Στην πόλη του Αγρινίου τα σκεπάρνια που ακούγονταν σε κάθε γειτονιά έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, η Ιόνια οδός έχει σχεδόν τελειώσει, όπως και το έργο της Ολυμπίας. Πάρα πολλοί οικοδόμοι δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη στα 60 λόγο της ανεργίας και αναγκαστικά βαδίζουν στα 67 για μια σύνταξη πείνας.
Η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης αποτελεί ένα από τα βασικότερα αιτήματά μας αφού το μεροκάματο έχει καθηλωθεί στα 25 με 40 ευρώ ημερησίως , οι εργολάβοι παραβιάζουν το 8ωρο, δουλειά ήλιο με ήλιο και τις περισσότερες φορές χωρίς ασφάλιση.
Ενώ τα 8μηνα των δήμων αποτελούν λύση απελπισίας  των 490 ευρώ το μήνα, μήπως πάρουμε τα απαραίτητα ένσημα για ασφάλιση στο επίδομα και συμπληρώσουμε κάτι για την σύνταξη, και ότι περισσέψει για οικογενειακές ανάγκες. Η αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ένσημα είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και πιο πολύ αυτούς που πλησιάζουν στα χρόνια συνταξιοδότησης , δεν  ξέρουμε πόσα είναι αυτά, ίσως και εκατομμύρια. Η κυβέρνηση και το ΙΚΑ ξέρουν αλλά σιωπούν, είναι δικά μας γιατί από εμάς είναι δουλεμένα και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα την διανομή σε συνεργασία με τα σωματεία και την ομοσπονδία. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αποτελούν νόμο έχουν στόχο την αρπάγη της λαϊκής περιουσίας( σπιτιών, μαγαζιών, οικοπέδων, χωραφιών) από τράπεζες και ξένα funds. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ψεύτικες, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νόμος. Οι κατασχέσεις λογαριασμών θα γίνονται για όσους υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.
    Παλεύουμε για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στις οικοδομές και στα συναφή επαγγέλματα.
Διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων
Επίδομα ανεργίας ίσιο με το βασικό μισθό για όσο διάστημα είμαστε άνεργοι
Κανένας οικοδόμος ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αυξήσεις στα μεροκάματα και στους μισθούς, να σταματήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις  με προοπτική νέων αυξήσεων
Έργα ανάπτυξης στο νόμο μας, κατασκευή εργατικών κατοικιών μέσω επαναλειτουργίας του ΟΕΚ, κατασκευή δημοσίων έργων και κτηρίων , επανεκκίνηση του οδικού άξονα Αμβρακίας- Ακτίου, επιτάχυνση της κατασκευής του οδικού άξονα Αγρινίου- Καρπενησίου, κατασκευή της παράκαμψης Αγρινίου σύνδεση με Ιόνια οδό, Κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού δικτύου Αιτωλοακαρνανίας και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Να σταματήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κάθε μορφή πλειστηριασμών και κατασχέσεων του λαϊκού εισοδήματος και της λαϊκής περιουσίας        

Συγκέντρωση 10:30 Κεντρική πλατεία Αγρινίου
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ