«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξιχνιάστηκε  ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης  στο Αγρίνιο

Δράστες είναι δυο αδέλφια, ηλικίας 16 και 13 ετών και ακόμη ένας συνεργός τους που αναζητείται

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ληστεία, που διαπράχθηκε σε βάρος ηλικιωμένης προχθές το πρωί στο Αγρίνιο.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στο Αγρίνιο,  16χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου του  σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια σε ληστεία κατά συναυτουργία.

Επίσης, αναζητούνται ο 13χρονος αδερφός του συλληφθέντα και ακόμη ένας δράστης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη ληστείας κατά συναυτουργία και...
πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, συνέλαβαν τον 47χρονο πατέρα των δυο ανήλικων δραστών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ηθική αυτουργία σε διάπραξη ληστρικής κλοπής και παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες προχθές το πρωί, μετέβησαν σε οικία ηλικιωμένης ημεδαπής στο Αγρίνιο, όπου ο 13χρονος με τον άγνωστο συνεργό του, αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα, ενώ ο 16χρονος τους ανέμενε εξωτερικά της οικίας επιτηρώντας τον χώρο (τσιλιαδόρος).

Στη συνέχεια, ο άγνωστος δράστης, όταν έγινε αντιληπτός από την παθούσα, της άσκησε σωματική βία με τα άκρα του και τράπηκε σε φυγή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

 Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ένας 18χρονος ημεδαπός,  διότι αφαίρεσε από αποθήκη 61χρονου ημεδαπού στο Αιτωλικό  μία ηλεκτρική γεννήτρια.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστης δράστιδας για κλοπή

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος άγνωστης δράστιδας, η οποία χθες το μεσημέρι μετέβη σε υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ. στο Αιτωλικό και με την μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 1.350 ευρώ.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 35χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για απάτη.


Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα για υπόθεση κλοπής
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 21χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρους του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας, για υπόθεση κλοπής.


Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση
    
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 38 και 41 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού με την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν από κατάστημα υπεραγοράς τροφίμων, πέντε φιάλες οινοπνευματώδους ποτού.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι δράστες, λίγη ώρα νωρίτερα, είχαν αφαιρέσει διάφορα εμπορεύματα από ακόμα ένα κατάστημα υπεραγοράς τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι, τα κλεμμένα προϊόντα αποδόθηκαν στους υπευθύνους των καταστημάτων.


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή κατά συναυτουργία
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 15χρονος ημεδαπός, διότι αποπειράθηκε να παραβιάσει αυτόματο πωλητή παιχνιδιών που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο καφετέριας στην Πάτρα.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο δράστης τις τελευταίες είκοσι ημέρες είχε παραβιάσει ακόμη δώδεκα αυτόματους πωλητές παιχνιδιών στην ίδια επιχείρηση, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ.


Σύλληψη αλλοδαπού για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ένας 31χρονος αλλοδαπός υπήκοος Γεωργίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί  ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, για κλοπή.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στα Λεχαινά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, μια 52χρονη ημεδαπή, διότι εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο σε οικία 78χρονης ημεδαπής και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και διάφορα κοσμήματα συνολικής αξίας (500) ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα κλεμμένα αντικείμενα βρέθηκαν και αποδόθηκαν στην παθούσα.

***
Συνελήφθη αλλοδαπός για ληστεία σε βάρος πεζού στην Πάτρα

Πρόκειται για 22χρονο υπήκοο Λιβύης, ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του που αναζητούνται, αφαίρεσαν από πεζό ένα κινητό τηλέφωνο και μικρό χρηματικό ποσό


Συνελήφθη, χθες (22-3-2018) το βράδυ στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 22χρονος αλλοδαπός άνδρας υπήκοος Λιβύης, σε βάρος του οποίου του σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, ο δράστης ενεργώντας από κοινού με δύο συνεργούς του, που αναζητούνται, πλησίασαν έναν 22χρονο υπήκοο Πακιστάν, που κινούταν πεζός και με την άσκηση σωματικής βίας, του αφαίρεσαν το κινητό του τηλέφωνο και μικρό χρηματικό ποσό.

Όταν ο παθόντας προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον 22χρονο δράστη, ο τελευταίος τον απείλησε με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Για τη σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκαν άμεσα αναζητήσεις από τους αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, που περιπολούσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον άμεσο εντοπισμό και την σύλληψη του 22χρονου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των συνεργών του.

Η προανάκριση και οι έρευνες διενεργούνται από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ακαρνανίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, την ερχόμενη εβδομάδα (26-03-2018 έως 01-04-2018), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :


•    Την Δευτέρα 26-03-2018 και κατά τις ώρες 15.00 - 21.00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Βλασίου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ποταμούλα –Αμπέλια – Άγιος Βλάσιος  - Χούνη.
•    Την Τρίτη 27-03-2018 και κατά τις ώρες 08.00 - 15.00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Καλλιθέα – Ταξιάρχης - Λευκό – Κάτω Χρυσοβίτσα – Μαραθιάς  - Παμφίο – Σιταράλωνες - Κάτω Μυρτιά.
•    Την Τετάρτη 28-03-2018 και κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αυλάκι – Βρουβιανά  - Περδικάκι – Μαλεσιάδα - Χαλκιόπουλο. 
•    Την Πέμπτη 29-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, ακολουθώντας το δρομολόγιο,   Αρχοντοχώρι – Αετός – Κομποτή - Τρυφός - Κονοπίνα – Παπαδάτος – Φυτείες.
•    Την Παρασκευή 30-3-2018 και κατά τις ώρες 15:00 έως 22:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου - Βόνιτσας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Παναγούλα – Βάρνακα  - Κανδύλα – Μύτικα – Πάλαιρο – Παλιάμπελα - Δρυμός.
•    Το Σάββατο 31-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ανοιξιάτικο – Πτελιά – Λουτρό – Αμπελάκι – Αριάδα – Βαρετάδα – Κεχρινιάς.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (26-03-2018 έως 01-04-2018), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 26-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα –  Δραγώγι - Πέτρα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.
•    Την Τρίτη 27-03-2018 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά – Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
•    Την Τέταρτη 28-03-2018 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και  Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – ‘Ολγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
•    Την Πέμπτη 29-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα - Κάτω Μυγδαλιές  - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα -  Βρίνα – Κρέστενα. 
•    Την Παρασκευή 30-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα –  Μάτεσι – Ροβιά  - Θησόα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.
•    Την Κυριακή 1-04-2018 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Βουπρασίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Γαστούνη – Λυγιά – Κάστρο - Κυλλήνη – Αρετή – Κουρτέσι – Νέα Μανωλάδα – Μανωλάδα – Κουνουπέλι – Ψάρι – Αετοράχη – Μπόρσι – Άγιος Δημήτριος – Κόροιβος – Γαστούνη.

***
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00 έως 13:00 , θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97 + 650).

(στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000) έως το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας).
(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000).
2. Την Κυριακή  25 Μαρτίου 2018 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
   
(α) Στον Αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

(β) Στον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 367+319), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι κόμβο τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960).

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών − Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

(δ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι -Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον Αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας -Θεσσαλονίκης από την γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής. (στ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη  γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

(ζ) Στον Αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

(η) Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας :

α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

β) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά οχήματα  που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

στ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

ζ)  Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

η) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

θ) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα  που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

ι) τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο, εφαρμόζει αυξημένα μέτρα τροχαίας στο οδικό δίκτυο της χώρας και υπενθυμίζει πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

•    Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
•    Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
•    Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
•    Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
•    Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
•    Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
•    Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
•    Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
•    Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.