«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: Από το τάξιμο κανείς δεν έχασε…

Τρεις μήνες έχουν περάσει μετά την καταστροφική πλημμύρα του Δεκεμβρίου και οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί απ’ αυτή, είδαν για άλλη μια φορά να καταφθάνει «επί τόπου», σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της περιοχής μετά του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και των αρμοδίων διευθυντών της τοπικής δημόσιας διοίκησης.
Η σύσκεψη που ακολούθησε με τους κατοίκους επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις: από τη μια, η σκανδαλώδης άγνοια  της κοινής υπουργικής απόφασης που είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2018  που αφορούσε στα πολυπόθητα πενιχρά επιδόματα που δικαιούνταν οι άνθρωποι, κι από την άλλη η λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων γι’ αυτό το βοήθημα.

Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να συμπληρωθούν από τους πληγέντες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές φόρμες για να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής των επιδομάτων.
Κι όταν έφυγαν οι «επί τόπου», έμειναν οι πλημμυροπαθείς «επί τόπου», να συνεχίζουν να επιβιώνουν με τις αβελτηρίες της διοίκησης και τα αθεράπευτα προβλήματα του τόπου...

Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα: Τι ακριβώς κατέγραφαν οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας εκείνες τις μέρες μετά την καταστροφή και πού κατευθύνθηκαν αυτές οι λίστες; Απάντηση φυσικά δεν πήραμε παρότι μας διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία δήμου, Περιφέρειας και κράτους ήταν άψογη.
 Στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, για να μιλήσουν για τα πελώρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά πρωτίστως  να απαιτήσουν ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ και ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, προκειμένου να μπορέσουν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, χωρίς τη φοβία, ότι η επόμενη νεροποντή θα «κατεβάσει» το βουνό στο χωριό τους.
Κάτι τέτοιο όμως, όπως έγινε αντιληπτό σε όλους, μόνο τους πληγέντες απασχολούσε.
Όλοι, όσοι από θέση εξουσίας και ευθύνης διαχείρισης έπρεπε να φροντίσουν να τους εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, είχαν διαφορετική αντίληψη για την αμεσότητα με την οποία έπρεπε να δράσουν.
Ακολούθησε μια πλήρη καταγραφή των γεγονότων και του ιστορικού, τόσο από το δήμαρχο όσο και από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, καταλήγοντας ότι η περιοχή μας είναι απολύτως γυμνή από υποδομές και ανάλογα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Λύτρα για τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, που διαχειρίστηκε τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο τις τύχες αυτού του τόπου, όχι μόνο για τις επιλογές που επέλεξε να υπηρετήσει, αλλά ακόμη και για τα στραβά μάτια που έκανε στις όποιες καταπατήσεις, παρανομίες και παραβάσεις πολιτών στο φυσικό περιβάλλον  για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αναδείχτηκε από την κουβέντα είναι ο ρόλος της ΔΕΗ και των φραγμάτων της στην περιοχή, καθώς η προαναφερόμενη επιχείρηση ακόμα δεν έχει προβεί στη οριοθέτηση της κοίτης του Αχελώου και την εκπόνηση των σχεδίων πλημμύρας που την αφορούν, για τη σύννομη λειτουργία των εργοστασίων της. Να θυμίσουμε εδώ, ότι για την εκπόνηση των αναγκαίων προς τούτο μελετών και την κατασκευή των απαραίτητων έργων η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δεσμευτεί με την υπογραφή των «αντισταθμιστικών», που η ίδια εισηγήθηκε.
Αβίαστα λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα, ότι δεν μπορούμε να επαφιόμαστε στην καλή μας τύχη. Χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο δράσης των πολιτών αυτού του τόπου μ΄ ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο που θα απαιτεί την άμεση εξασφάλιση όλων εκείνων των όρων και προϋποθέσεων για μια αξιοβίωτη ζωή  αναγκάζοντας τους εκάστοτε κυβερνώντες τοπικούς, Περιφερειακούςκαι κεντρικούς να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα πολιτικές τους επιλογές και προτεραιότητες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ