«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε πληθώρα κλοπών σε περίπτερα ανά την Επικράτεια 
Συνελήφθησαν δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 36 και 16 ετών
Από την έως τώρα ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά συνολικά περιπτώσεις διαρρήξεων περιπτέρων και επιχειρήσεων καπνικών προϊόντων στην Αττική, στη Πελοπόννησο, στη Δυτική και στη Στερεά Ελλάδα
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ενεργώντας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και...
διαθέτοντας ασυρμάτους τους οποίους είχαν συντονίσει στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από την δράση τους, ανέρχεται στις 280.000 ευρώ, ενώ σε έρευνες στις οικίες τους,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων

Εξακριβώθηκε, μετά από συστηματική, εμπεριστατωμένη και ενδελεχή έρευνα των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ο ακριβής τρόπος δράσης δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων διαρρήξεων περιπτέρων ανά την Επικράτεια.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες το πρωί, στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Ελευσίνα Αττικής, δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ένας 36χρονος ημεδαπός και ένας 16χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και των νόμων περί όπλων και περί ασυρμάτων.
Επίσης, αναζητούνται εννέα ακόμα συνεργοί των συλληφθέντων από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των έξι, (τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 26, 27, 28 και 30 ετών, καθώς και δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 43 και 24 ετών).
Πιο συγκεκριμένα, μετά από την επισταμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών και καπνικών προϊόντων, από τα οποία αφαιρούσαν τσιγάρα, χρήματα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε περίπτερα και καταστήματα στην Αττική.
Για την διακρίβωση του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε  συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών μετέβη στην Αττική, όπου εντόπισε και συνέλαβε τους δυο δράστες.
Για την διάπραξη των κλοπών, οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.
Αναλυτικότερα, οι δράστες εφορμούσαν από την Αττική, δρώντας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσέγγιζαν το περίπτερο –στόχος- με οχήματα από απόσταση και αφού επιβεβαίωναν ότι ήταν κλειστό, φορώντας κουκούλες και γάντια το πλησίαζαν πεζοί, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων παρέμεναν σε αυτά  παίρνοντας κομβικές θέσεις, ώστε να λειτουργούν ως τσιλιαδόροι.
Οι δράστες απομόνωναν τα συστήματα συναγερμού και στη συνέχεια με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν τα ρολά του περιπτέρου, ενώ τα κλοπιμαία τα τοποθετούσαν σε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, μεταφέροντας τα πεζοί, σε απόσταση ασφαλείας από το περίπτερο.
Στη συνέχεια προσέγγιζαν τα οχήματα, φορτώνοντας τα κλοπιμαία σε ενοικιαζόμενο ημιφορτηγό όχημα (τύπου βαν), ενώ καθόλη τη διαδρομή, άλλο όχημα λειτουργούσε ως προπομπός, ενημερώνοντας για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων.
Πέρα από ενοικιαζόμενα οχήματα, η εγκληματική οργάνωση ήταν εφοδιασμένη με πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων, όπως ψαλίδες κοπής μετάλλων, κόφτες και σιδερολοστούς, αλλά και με συστήματα ενδοεπικοινωνίας – ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει με τις συχνότητες της αστυνομίας στην Αθήνα.
Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι κατά την διαδρομή τους οι δράστες αυξομείωναν συχνά την ταχύτητα τους κάνοντας ταυτόχρονα μικρές στάσεις σε χώρους προσωρινής στάθμευσης Εθνικών Οδών, αλλά και αλλάζοντας συχνά προσωρινά κατευθύνσεις.
Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δεκαεπτά συνολικά περιπτώσεις κλοπών, σε περίπτερα και επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων στην Αττική, στην Αχαΐα, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Αρκαδία, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ευρυτανία.
Κατά τις έρευνες που ενεργήθηκαν από τους αστυνομικούς, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής :
•    4.811 πακέτα τσιγάρων, τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες,
•    Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
•    Κάρτες σύνδεσης SIM, σε διάφορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και 
•    Δυο φυσίγγια πυροβόλου όπλου.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται περίπου στις 280.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται, προκειμένου απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή Πατρών.
Την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε  ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, για κλοπή.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ  

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 38χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών για κλοπή.


Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας 32χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Αθηνών, για  διακεκριμένες κλοπές, ληστεία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύλληψη δύο  ημεδαπών για παραεμπόριο

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 23 και 20 ετών, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε διαπιστώθηκε να διαθέτουν προς πώληση 70 τεμάχια (γλάστρες και καρέκλες), χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη άδεια. 


Σύλληψη αλλοδαπού για καταδικαστική απόφαση
    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, ένας 45χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Γεωργίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε  ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης (18) μηνών για απλή σωματική βλάβη, απειλή και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ   

Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή
    
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας, ένας 47χρονος ημεδαπός, διότι χθες τα ξημερώματα διέρρηξε κατάστημα στην Αμαλιάδα και αφαίρεσε το συρτάρι της ταμειακής μηχανής, που  περιείχε το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ, καθώς και διάφορα εμπορεύματα.

Επισημαίνεται ότι μετά από άμεσες έρευνες των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του δράστη, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα.

Επίσης, βρέθηκε το συρτάρι της ταμειακής μηχανής και το σύνολο του χρηματικού ποσού που είχε αφαιρεθεί, τα οποία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας.

Σύλληψη ημεδαπού με ένταλμα 

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 21χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε  ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πατρών, για  διακεκριμένες κλοπές.


***
Εξιχνιάστηκε άμεσα ληστεία σε βάρος 18χρονου αλλοδαπού στο Αίγιο

Δράστες είναι τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 36, 24 και 19 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί


Εξιχνιάστηκε άμεσα, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, ληστεία που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα, σε χωριό του Αιγίου, σε βάρος 18χρονου υπηκόου Ρουμανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διάπραξη ληστείας, σε βάρος τριών ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 36, 24 και 19 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και δυο ακόμα αγνώστων συνεργών τους. 

Ειδικότερα οι τρεις δράστες, με το πρόσχημα ότι έψαχναν το σπίτι φιλικού τους προσώπου, μετεβησαν σε παράπηγμα όπου διέμενε ο 18χρονος στο Αίγιο, τον οποιο ακινητοποίησαν με την απειλή μαχαιριού και του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 560 ευρώ.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν άμεσα επισταμένες έρευνες από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας, οι οποίοι αξιοποιώντας τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία των τριών ημεδαπών.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιγίου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό τους συνεχίζονται.

***
Συνελήφθη ημεδαπή στην Κάτω Αχαΐα για διάπραξη κλοπών

Η δράστιδα επιχείρησε να διαρρήξει τέσσερα καταστήματα το ίδιο βράδυ


Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα στην Κάτω Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αχαΐας, μια 28χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπών. 

Ειδικότερα, η δράστιδα με χρήση μαχαιριού, διέρρηξε καφετέρια στην Κάτω Αχαΐα, σπάζοντας την βιτρίνα, αλλά συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι η 28χρονη λίγη ώρα πριν τη σύλληψή της, είχε διαπράξει ακόμα τρεις κλοπές σε καταστήματα της πόλης και συγκεκριμένα σε δυο ακόμα καφετέριες και ένα μίνι μάρκετ, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ.

Κατά τη σύλληψη της 28χρονης, οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή της και κατέσχεσαν ένα μαχαίρι, με μήκος λάμας 18 εκατοστών και μικρό χρηματικό ποσό.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αιτωλίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, την ερχόμενη εβδομάδα (19-03-2018 έως 25-03-2018), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :


•    Την Δευτέρα 19-3-2018 και κατά τις ώρες 16:00 - 24:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο,  Νεοχώρι – Αράχωβα -  Κλεπά – Πλάτανος  - Σίμος. 
•    Την Τρίτη 20-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 - 24:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ξηρομέρου,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Παλαιομάνινα – Στρογγυλοβούνι – Αγράμπελα – Πρόδρομος – Χρυσοβίτσα – Μαχαιρά – Μπαμπίνη – Σκουρτού
•    Την Τετάρτη 21-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 - 24:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αγγελόκαστρο - Σταμνά – Άγιος Ηλίας – Γουριά – Πεντάλοφος – Λεσίνι –– Μάστρο – Κατοχή – Χρυσοβέργι.
•    Την Πέμπτη 22-03-2018 και κατά τις ώρες 9:00 - 15:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Σταθμού Γαβαλούς,  ακολουθώντας το δρομολόγιο,  Άνω Μακρυνού – Ποταμούλα – Μεσάριστα – Λιθοβούνι – Δαφνιάς – Τριχώνιο – Καψοράχη – Κάτω Μακρυνού.
•    Την Παρασκευή 23-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 - 14:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Σταθμού Γαβαλούς,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ελληνικά -  Άνω Κεράσοβο – Κάτω Κεράσοβο – Ζευγαράκι – Φραγκουλέικα – Κλεισορρεύματα – Λυσιμαχία  - Αγγελόκαστρο.
•    Το Σάββατο 24-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 - 14:00, στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο,  Ανθόφυτο – Καταφύγιο – Αναβρυτή – Άνω Χώρα – Ελατού – Τερψιθέα  - Λιμνίτσα.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Ηλείας 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, την ερχόμενη εβδομάδα (19-03-2018 έως 25-03-2018), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :

•    Την Δευτέρα 19-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα - Κάτω Μυγδαλιές  - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα -  Βρίνα – Κρέστενα. 
•    Την Τρίτη 20-03-2018 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Ζαχάρω – Διασταύρωση Θολού – Λέπρεο – Φασκομηλιά – Νέα Φιγαλεία – Πετράλωνα – Λυνίσταινα – Ανδρίτσαινα - Ναός Επικούρειου Απόλλωνα – Μάτεσι  - Ροβιά -  Θησόα - Νέα Φιγαλεία – Ζαχάρω.
•    Την Τέταρτη 21-03-2018 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και  Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – ‘Ολγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.
•    Την Πέμπτη 22-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας,  ακολουθώντας το δρομολόγιο, Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Λάλας – Μηλιές – Φολόη – Κούμανι – Ανδρώνι – Πανόπουλο – Καρυά – Αγία Άννα – Πεύκη – Μουζάκι – Καράτουλα – Χειμαδιό – Αμπελώνας – Πύργος.
•    Την Παρασκευή 23-03-2018 και κατά τις ώρες 14:00 έως 20:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Κρεστένων, Ανδρίτσαινας και Ζαχάρως, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κρέστενα – Πλουτοχώρι – Τρυπητή – Καλλιθέα – Σέκουλας – Ανδρίτσαινα - Κάτω Μυγδαλιές  - Λιβαδάκι – Αμυγδαλιές  - Κεραμίδι – Μυρώνια – Βρεστό - Μίνθη – Μηλέα – Αρτέμιδα – Σμέρνα -  Βρίνα – Κρέστενα. 
•    Το Σάββατο 24-03-2018 και κατά τις ώρες 8:00 έως 14:00, στην περιοχή των Αστυνομικών Τμημάτων Ήλιδας, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και  Πηνειού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αμαλιάδα – Χάβαρι – Κεραμυδιά – Εφύρα – Λαγανά – Ροδιά – Σιμόπουλο – Αγραπιδοχώρι – Βάλμη – Βουλιαγμένη – Άγναντα – Κεραμυδιά – Μπόρσι – ‘Ολγα – Ρουπάκι – Αγία Μαύρα – Αμαλιάδα.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αχαΐας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, την ερχόμενη εβδομάδα (19-03-2018 έως 25-03-2018), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές :


•    Την Δευτέρα 19-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 01:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαΐας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Κράλλι – Ζησιμαιικα – Νεοχώρι – Χαραυγή – Τζάιλο – Σανταμέρι –Πόρτες.
•    Την Τρίτη 20-03-2018 και κατά τις ώρες 09:00 έως 16:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, ακολουθώντας το δρομολόγιο,  Άνω Ζαχλωρού – Κάτω Ζαχλωρού – Ρογοί – Κερπινή – Λουσοί – Λεύκα – Σιγούνι.
•    Την Τετάρτη 21-03-2018 και κατά τις ώρες 17:00 έως 01:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ερύμανθου, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Μοίραλι – Θωμαϊικα – Βετέικα – Ρακίτα – Λεόντιο – Δεμέστιχα – Αγρίδι – Ροδιά.   
•    Την Πέμπτη 22-03-2018 και κατά τις ώρες 9:00 έως 16:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Κλειτορίας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Τριπόταμα – Άγιος  Βασίλειος  - Πάος  - Βεσίνι – Χόβολη – Πεύκο – Αμυγδαλιά – Σκοτάνη – Φίλια – Λευκάσιο.
•    Την Παρασκευή 23-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ακράτας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άνω Πλάτανος  - Καλαμιάς – Πύργος – Βαλιμή – Αγία Βαρβάρα – Ζαρούχλα – Περιστέρα – Μεσορρούγι.  
•    Το Σάββατο 24-03-2018 και κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άγιος Κωνσταντίνος - Μερτίδι - Βερίνο - Γρηγόρι – Γκραίκα - Λάκκα – Μυρόβρυση -  Αρραβωνίτσα.

***
Επιστροφή στην Τουρκία επτά Σύρων προσφύγων


Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, σήμερα 15 Μαρτίου 2018, επιστράφηκαν επτά πρόσφυγες από τη Συρία -όλοι άνδρες.

Για τους τρεις υπήρχε απορριπτική απόφαση για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄βαθμό, τρεις παραιτήθηκαν από το σχετικό αίτημά τους, ενώ ένας ανακάλεσε τη βούλησή του για υποβολή αιτήματος ασύλου. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο  από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι κατά τα έτη 2016 και 2017, καθώς και από 01-01-2018 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

•    Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, το 2016: 1183 -το 2017: 21 -το 2018: 5, σύνολο 1.209 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών
•    Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, το 2016: 54 -το 2017: 24 -το 2018: 10 , σύνολο 88 υπήκοοι Τουρκίας
•    Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, το 2016: 801 -το 2017: 683 -το 2018: 86, σύνολο 1.570 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (από τους οποίους 265 από τη Συρία)

 Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 2.335 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.