Το μαζικό και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών θα έχει ως κατεύθυνση και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για μετά το 2020 με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης,μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έγινε συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ.
Σημείωσε πως μέχρι και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες ξεκληρίστηκαν και η ΚΑΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την επιδότηση του ξεριζώματος καλλιεργειών, το θάψιμο προϊόντων και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Τόνισε ότι...
με τις προτάσεις της Κομισιόν και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με τις μικρές εκμεταλλεύσεις ή να συγκεντρώσει τους μικρούς παραγωγούς με τη «συμβολαιακή γεωργία», να υποταχθούν οι φτωχοί αγρότες στο τραπεζικό σύστημα και να γίνουν συνένοχοι στο ξεκλήρισμά τους.Σημείωσε πως μέχρι και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες ξεκληρίστηκαν και η ΚΑΠ έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την επιδότηση του ξεριζώματος καλλιεργειών, το θάψιμο προϊόντων και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Τόνισε ότι...
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την πολιτική, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και λέει προς τους αγρότες ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης, παρουσιάζει τη λογική του μικρότερου κακού και πως η ΕΕ είναι ένα αναγκαίο κακό κάνοντας τη βρώμικη δουλειά και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
Κάλεσε την κυβέρνηση, που δηλώνει ότι στηρίζει τους φτωχούς αγρότες, να θεσπίσει κατώτερες εγγυημένες τιμές, να μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες όπως δίνει στους εφοπλιστές, να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο στο κρασί, το ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.