«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
17 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ
Η 17η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους αγωνιστές και αλληλέγγυους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντάσσει τη χώρα πλήρως στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ-Ισραήλ και των άλλων κυρίαρχων δυνάμεων που επεμβαίνουν και διεξάγουν τους αιματηρούς πολέμους στη Μέση Ανατολή. Είναι κυβέρνηση συνυπεύθυνη, ιδίως μετά την πρόσφατη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση των βάσεων της Σούδας, της Λάρισας, την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ισοπεδώνει ολόκληρες χώρες και γεννά τα κύματα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κυρίως στα νησιά αλλά και...
την ηπειρωτική χώρα, έχοντας υπογράψει τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ και ΕΕ-Λιβύης για επαναπροώθηση προσφύγων, αποδεχόμενοι τους όρους των Συνθηκών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά και τη μη χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από την Αφρική, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν κ.α. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα, είτε περιμένουν τις ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες επανένωσης με τις οικογένειές τους, είτε φυλακίζονται σε άθλιες συνθήκες αναμένοντας την επαναπροώθηση στην ιμπεριαλιστική αντιδημοκρατική Τουρκία που βομβαρδίζει Κούρδους αμάχους και φυλακίζει αριστερούς αγωνιστές, είτε διακινδυνεύουν με κάθε μέσο να φύγουν για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι θύματα των εγκληματικών πολέμων που πυροδοτούν και διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Χρειάζονται την αμέριστη αλληλεγγύη όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων για την στήριξη στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, την παραχώρηση ασύλου και χαρτιών για τον προορισμό που επιθυμούν, το δικαίωμα παραμονής και εργασίας με ίσους όρους στη χώρα. Χρειάζονται ένα δυναμικό αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την ειρήνη και ανοικοδόμηση των χωρών τους.
Ο φασισμός και ο ρατσισμός της Χρυσής Αυγής και άλλων φορέων στοχοποιεί τους ανυπεράσπιστους πρόσφυγες και μετανάστες ως «επικίνδυνους και εγκληματίες» ενεργοποιώντας ρατσιστικές και φοβικές αντιδράσεις. Όμως ο λαός, που ξέρει από φτώχια και προσφυγιά καθημερινά αγωνίζεται και βάζει στο περιθώριο το ρατσιστικό μίσος και τους φορείς του.
Στην Πάτρα οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φύγουν με κίνδυνο της ζωής τους περνώντας από το λιμάνι της πόλης και μένουν σε άθλιες συνθήκες στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια της πόλης, έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων και δυνάμεων καταστολής, ορισμένων ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων που προσπαθούν να στρέψουν εναντίον τους την κοινή γνώμη καλλιεργώντας το μίσος και τον ρατσισμό. Δεν θα τους αφήσουμε ανυπεράσπιστους. Διεκδικούμε χορήγηση ασύλου και βίζας, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας μέσα στις πόλεις, με την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, ελεύθερη πρόσβαση σε δομές παιδείας και υγείας. 
Η υπεράσπιση των προσφύγων δεν έχει σχέση με ευχολόγια σε διεθνή φόρουμ. Απαιτεί καταδίκη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, της ΕΕ των κλειστών συνόρων και των φραχτών, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού, του ρόλου του ΝΑΤΟ (κλιμάκιο του οποίου πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα και συναντήθηκε μάλιστα με τον Περιφερειάρχη) και της Frontex στην απώθηση προσφύγων και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αγώνα για να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις βάσεις σε Σούδα, Άραξο, Άκτιο και το Αιγαίο. Απαιτεί να καταδικαστεί και να απομονωθεί κάθε φασιστική και ρατσιστική φωνή, να καταδικαστούν οι υπαίτιοι των επιθέσεων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το Σάββατο 17 Μάρτη διαδηλώνουμε δίνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αντίστασης και ελπίδας.
Κοινός αγώνας εργαζομένων, ανέργων, προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην φτώχια, τον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον φασισμό.
Όλοι στην πορεία στις 17 Μάρτη 12.00μ από την Πλατεία Γεωργίου

***
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
18 Μαρτίου 2018
Να θέσουμε στο περιθώριο τις ομοφοβικές, ρατσιστικές, ακροδεξιές ρητορείες και τους εκφραστές τους
Δύο μέρες πριν την παγκόσμια μέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 17 Μάρτη, η ελληνική δικαιοσύνη, έστειλε ένα ακόμα μήνυμα διχασμού και πλήρους κάλυψης της ρητορείας του μίσους και της προτροπής σε βίαιες πράξεις απέναντι σε ομοφυλόφιλους και μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας, αθωώνοντας πανηγυρικά στο μονομελές πλημμελειοδικείο Αιγίου τον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Παίζοντας «εντός έδρας» ο μητροπολίτης, βρέθηκε πλαισιωμένος από τους γνωστούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους στις ακροδεξιές θέσεις του, μέλη της ΧΑ με προεξάρχοντα τον πρώην βουλευτή Αχαΐας Μιχάλη Αρβανίτη αλλά και από τον συνήγορο της Χρυσής Αυγής στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, Βασίλη Οπλαντζάκη, αλλά και από μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανήκουν στον δήθεν «κεντρώο προοδευτικό χώρο» (βλ. Κίνημα Αλλαγής), τους δημάρχους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κους Παναγόπουλο και Λαζουρά, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και πολλούς άλλους που με τη στάση τους απέδειξαν την διαχρονική σχέση, δοσοληψία και αλληλοϋποστήριξη εκκλησίας και κυρίαρχης (τοπικής και μη) εξουσίας. Στο δικαστήριο ο απολογούμενος ξεπέρασε τον εαυτό του με δηλώσεις προτροπής σε χρήση βίας, όπως το όπλο με το οποίο θα «ξεμπέρδευε» με διαδηλωτή του Pride, τη συνεχή προσβλητική αναφορά στους ομοφυλόφιλους και την σκοταδιστική μισαλλόδοξη άποψη για όσους δεν εντάσσει στους «πιστούς» της εκκλησίας. Ως μόνη γραμμή υπεράσπισης από δημάρχους και εκπροσώπους της εκκλησίας προβλήθηκε η «φιλανθρωπική» δράση της μητρόπολης από την οποία, κατά τα λεγόμενά τους, δεν αποκλείει τους παραστρατημένους ομοφιλόφιλους, τους οποίους όμως θεωρεί ντε φάκτο ανθρώπους β’ κατηγορίας, θέτει στο περιθώριο της κοινωνίας και προτρέπει σε πράξεις βίας εναντίον τους.
Δεν είναι όμως μόνο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ομολογουμένως φιλοχουντικού και οπαδού της Χρυσής Αυγής ιεράρχη. Θυμίζουμε την ανοιχτά αρνητική στάση του στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες στην Πελοπόννησο, όταν αποκάλεσε τους πρόσφυγες πολέμου «μουσουλμάνους κατακτητές» που απειλούν να αλλοιώσουν το ελληνικό έθνος. Πολύ πρόσφατα επίσης, προχώρησε μια ακόμα επιχείρηση «ξεπλύματος» της Χρυσής Αυγής όταν με αφορμή το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό που διοργάνωσε στο Αίγιο στις 21 Ιανουαρίου, προσκάλεσε τους βουλευτές της ΧΑ, και υπόδικους για την δολοφονική και εγκληματική δράση της, Λαγό και Παναγιώταρο, παρόντος και πάλι του δημάρχου Αιγιαλείας, και δεν δίστασε να εξαπολύσει χυδαία επίθεση στους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την αντίσταση που απελευθέρωσε την Ελλάδα και στους αγωνιστές της αριστεράς που βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και εξορίστηκαν από το κράτος των εθνικοφρόνων το οποίο τόσο νοσταλγεί ο μητροπολίτης.
Οι απόψεις του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου είναι γνωστές και δεν εκπλήσσουν. Ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των κυρίαρχων κομμάτων, των Μνημονίων, της ακροδεξιάς Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζει την αναβίωση των φασιστικών-εθνικιστικών κομμάτων, τον ρατσισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, των κεφαλαιοκρατών και των τοπικών κέντρων εξουσίας, τους οποίους όχι μόνο δεν θίγει αλλά στηρίζει. Επιδιώκει με τη ναζιστική και χουντική ρητορική να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους συλλογικούς ανατρεπτικούς λαϊκούς αγώνες που απειλούν την κυρίαρχη πολιτική, ενάντια στον αδύναμο, τον μετανάστη, τον ομοφιλόφιλο, τον «ξένο» και να προβάλει ως δήθεν «αντίσταση» το εθνικιστικό παραλήρημα, τον φασιστικό λόγο και την εγκληματική δράση της ΧΑ. Ο αγωνιζόμενος λαός της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων θα θέσει όμως στο περιθώριο τις ομοφοβικές, ακροδεξιές και βαθιά συντηρητικές απόψεις, αλλά και τους προβεβλημένους υποστηρικτές τους, τοπικούς παράγοντες και δημάρχους που συμπλέουν με την πολιτική της χειραγώγησης και της  υποταγής.
Ο αγώνας για τη βελτίωση της ζωής όλων μας, μισθωτών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και ανέργων δεν περνά από την «φιλανθρωπία», τον συντηρητισμό, το ρατσισμό, περνά από τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, για την ανατροπή των μνημονίων αλλά και των κυρίαρχων συμφερόντων που τα στηρίζουν, την αποδέσμευση από Ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση, την αποκατάσταση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, την αλλαγή πορείας για μια ανάπτυξη που θα φέρει τον πλούτο στα χέρια των εργαζόμενων, για δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη.

***
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
19 Μαρτίου 2018
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ. ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει τους πολύμηνους αγώνες των κατοίκων της Αιγείρας και των γύρω περιοχών ενάντια στην παράνομη και ολέθρια για το περιβάλλον λειτουργία του κορεσμένου ΧΥΤΑ στην περιοχή της Αιγείρας, που κορυφώθηκε εδώ και ένα μήνα με τον αποκλεισμό του. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει ήδη ξεπεράσει το χρονικό όριο λειτουργίας του (έληγε το 2017) και έχει δεχτεί πολύ περισσότερα απορρίμματα εκτός αυτών των πρώην δήμων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, για τα οποία κατασκευάστηκε αρχικά. Εκτός από το εμφανές ζήτημα κορεσμού, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν λειτούργησε ποτέ σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές και οι ζημιές που υπέστη κατά τη λειτουργία του δεν επισκευάστηκαν ποτέ έτσι ώστε: να έχει υποστεί ρήξη η δεξαμενή συλλογής στραγγισμάτων και φθορές η μεμβράνη προστασίας και η υπερβολική ποσότητα στραγγισμάτων να χύνεται στο ποτάμι Θολοπόταμος και να καταλήγει στον Κορινθιακό, να μην έχει υπάρξει ποτέ άντληση του βιοαερίου που παράγεται στον ΧΥΤΑ και το οποίο φεύγει στην ατμόσφαιρα, να σημειώνονται διαρκώς καθιζήσεις και κατολισθήσεις λόγω υπερφόρτωσης του ΧΥΤΑ και λόγω της προβληματικής του θέσης, σε ύψωμα (θέση «Κακιχούνη») πάνω από φαράγγι, με αποτέλεσμα την προβληματική πρόσβαση και εναπόθεση απορριμμάτων. Τα προβλήματα αυτά είχαν ήδη επισημανθεί το 2011 σε μελέτη του ΤΕΕ και επαληθεύτηκαν από επιθεωρητές περιβάλλοντος το 2014 με αποτέλεσμα την διαρκή επιβολή προστίμων έκτοτε στο δήμο για την μη επιδιόρθωσή του. Επιπλέον, καθώς η ανακύκλωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη στην περιοχή στον ΧΥΤΑ καταλήγει το σύνολο των απορριμμάτων, χωρίς διαλογή, καθώς και επικίνδυνα βιομηχανικά, ιατρικά, αγροτικά και άλλα απόβλητα χωρίς κανέναν έλεγχο.
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα είχε επισημάνει τα προβλήματα στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων ειδικά στην Αιγιάλεια κατά τη συζήτηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας τον Ιούλιο του 2016. Η ΑΡΠΑ είχε καταψηφίσει τον ΠΕΣΔΑ και είχε επισημάνει την μη ύπαρξη χώρων ταφής, την μη πρόβλεψη διαλογής στη πηγή, ανακύκλωσης και ορθή για το περιβάλλον και τους κατοίκους διαχείριση του υπολείμματος. Αντίθετα ο ΠΕΣΔΑ προέβλεπε συνέχεια λειτουργίας και επέκταση κατά 10 στρ. του κορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας με αυθαίρετη αύξηση χωρητικότητάς του, και δημιουργία μονάδας στην θέση Παπανικολού, παρά την προσφυγή ενάντια στη μονάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Παράλληλα τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους χώρους μεταφόρτωσης (βλ. Τέμενη Αιγίου) κινδυνεύοντας να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.
Το πρόβλημα που κορυφώνεται στον Δήμο Αιγιάλειας αποδεικνύει τα δομικά προβλήματα του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ και της πραγματικής του στόχευσης. Παρά τους ονομαστικά υψηλούς στόχους ανακύκλωσης που θέτει, οι προτεραιότητες στη χρηματοδότηση έργων, τα έργα που προκρίνονται από Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ντόπιους μεγαλοεργολάβους που επιθυμούν να επενδύσουν στον επικερδή τομέα των σκουπιδιών, δεν είναι άλλα από τα Εργοστάσια Καύσης κατασκευασμένα με ΣΔΙΤ ώστε να έχουν σταθερή απόδοση για τον ιδιώτη επενδυτή, η οποία θα μεταφράζεται σε ακριβά δημοτικά τέλη για τους κατοίκους. Και μέχρι να γίνουν τα εργοστάσια επί της ουσίας το μόνο που προβλέπεται είναι η επέκταση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην Ξερόλακκα στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι κα. Πρόκειται φυσικά για ΧΥΤΑ και όχι για ΧΥΤΗ καθώς η διαλογή και ανακύκλωση υπολειτουργεί με ευθύνη της ΑΕ που τη διαχειρίζεται ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα ενδιάμεσα βήματα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών πριν τα σκουπίδια καταλήξουν στην χωματερή. Παρότι στα χαρτιά προβλέπονται Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, διακριτή συλλογή βιορευστών, διακριτή διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, κομποστοποίηση, πράσινα σημεία, χωριστοί κάδοι διαλογής ανά υλικό κοκ, σχεδόν τίποτα από αυτά δεν έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ γιατί προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε χρηματοδότησης από Κυβέρνηση και ΕΕ αλλά ούτε και σχεδιασμού από την πλευρά των περισσότερων δήμων. 
Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Αιγιάλειας και της υπόλοιπης Δυτικής Ελλάδας ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα της επιζήμιας λειτουργίας των ΧΥΤΑ, την χρηματοδότηση από ΕΕ και Κυβέρνηση των Εργοστασίων Καύσης με ΣΔΙΤ, την εκμετάλλευση της διαδικασίας ανακύκλωσης από την Ανώνυμη Εταιρεία που εκτελεί πλημμελώς και με γνώμονα την κερδοφορία της την διαδικασία ανακύκλωσης.
Ζητάμε άμεσα:

-Να κλείσει και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Καμία συζήτηση για επέκτασή του και συνέχεια λειτουργίας τα επόμενα χρόνια.
-Οριστική λύση για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια αλλά και στην υπόλοιπη Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα.
-Να κλείσουν άμεσα οι ΧΑΔΑ με αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Κλείσιμο των ΧΥΤΑ και μετατροπή σε ΧΥΤΥ, μόνο όπου υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας τους. Χωροθέτηση ασφαλών και περιβαλλοντικά εγκεκριμένων μικρής έκτασης χώρων απόθεσης του τελικού υπολείμματος των απορριμμάτων μετά από εκτεταμένη ανάκτηση και ανακύκλωση.
-Όχι στα Εργοστάσια Καύσης κατασκευασμένα με ΣΔΙΤ.
-Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Διαλογή και ανάκτηση υλικών στην πηγή, μικρές μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων και αποβλήτων ανά δήμο και δημοτική ενότητα.
-Ανακύκλωση από δημόσιο φορέα με συμμετοχή των κατοίκων και δημοτών. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, ανακύκλωσης και διαλογής.
-Σύγκρουση και απόρριψη των κατευθύνσεων της ΕΕ που αποβλέπει την απόδοση της διαχείρισης των μονάδων σε ιδιώτες και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικές εταιρείες.
Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση που αποφέρει κέρδη σε μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστές και μεταφέρει το κόστος στους κατοίκους και το περιβάλλον. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι δημότες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σχεδιάσουν ένα νέο δημόσιο τρόπο διαχείρισης, διαλογής και ανάκτησης που στόχο θα έχει τη μείωση των απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων.