«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΚΕ και Ερώτηση για τα προβλήματα στο τμήμα Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΚΕ

Κίνδυνοι για την υγεία του λαού από την κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ

Αναφορά των εργαζομένων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

 Την ήδη δύσκολη κατάσταση της δημόσιας Υγείας στην περιοχή έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η απόφαση κατάργησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας και λειτουργίας του από την Πάτρα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση του κέντρου.

 Για το ζήτημα παραδόθηκε Αναφορά από το τοπικό Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον νομό. Αυτή κατατέθηκε στη Βουλή στις 11 Μάρτη προς τον υπουργό Υγείας, από τους βουλευτές του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση και Νίκο Καραθανασόπουλο, με αιτήματα την παραμονή του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο, τον εκσυγχρονισμό του και τη διαχείριση απ' αυτό του συνόλου της Αιτωλοακαρνανίας, με δημιουργία νέων τομέων στα Κέντρα Υγείας.

 Μέσω Πάτρας οι κλήσεις...

Στον μεγαλύτερο νομό της χώρας, με ιδιαίτερη μορφολογία, το πλήγμα που δημιουργείται είναι τεράστιο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού, καθώς υπάρχουν ακόμα και αχαρτογράφητοι οικισμοί, μακριά από τα αστικά κέντρα, που όποιος δεν γνωρίζει δύσκολα μπορεί να προσανατολιστεί.

 Αυτό γιατί πρακτικά οι κλήσεις προς το 166 από την Αιτωλοακαρνανία θα διαβιβάζονται στην Πάτρα και από εκεί στο Αγρίνιο για ρύθμιση των διακομιδών, στερώντας πολύτιμο χρόνο.

 Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Ζάχος, αναδεικνύει ότι εδώ και έναν χρόνο από τη λήψη της απόφασης η διοίκηση του κέντρου δεν απαντά στις αντιδράσεις τους. «Τηρούν σιγήν ιχθύος, με αποτέλεσμα να κρέμεται από πάνω μας μια δαμόκλειος σπάθη», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Ανά βάρδια έχουμε στη διάθεσή μας μόλις 3 ασθενοφόρα. Ο καθένας μας που βρίσκεται στο κέντρο πρέπει να ξέρει τις αποστάσεις στα έκτακτα περιστατικά, και ταυτόχρονα, όταν δεν έχουμε τέτοια, να ρυθμίζει διακομιδές από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας προς σπίτια. Δεν μπορούν όλα αυτά να λειτουργήσουν με περίπου 10 κέντρα που θέλει να διατηρήσει πανελλαδικά η διοίκηση του ΕΚΑΒ. Ηδη από την Πάτρα ρυθμίζονται οι διακομιδές για Ναύπακτο και Μεσολόγγι, και με τις τελευταίες εξελίξεις όλη η Αιτωλοακαρνανία δεν θα έχει τηλεφωνικό κέντρο».

Την κατάσταση ήρθε να χειροτερέψει η πανδημία, συνεχίζει, καθώς στις διακομιδές νοσούντων από COVID ακολουθείται διαδικασία διαφορετική και χρονοβόρα. Απαιτείται και απολύμανση των ασθενοφόρων, ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από απόσταση και μπορούν να προκαλέσουν γενικότερο «μπλοκάρισμα» του ΕΚΑΒ.

Στον «αέρα» και οι εργαζόμενοι

Στέκεται επίσης σε διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα του ΕΚΑΒ, π.χ. όταν δεν γνωρίζουν τις αποστάσεις και τις ανάγκες, αλλά και σε άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως:

 «Τι θα γίνει με τα 7 άτομα προσωπικό που έχουν και προβλήματα υγείας και παραμένουν για υπηρεσίες μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο; Θα τους πούνε να κάνουν βάρδια στην Πάτρα; Με αυτά τα έξοδα θα φεύγουν από Αγρίνιο καθημερινά τόσα χιλιόμετρα; Κανείς δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα».

Τέλος, στην Αναφορά του Σωματείου σημειώνονται κίνδυνοι όπως οι εξής: «Ο νομός είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στη χώρα μας, με 5.447 τ.χλμ., με μεγάλο ορεινό όγκο, πλούσια μορφολογία, λίμνες, ποτάμια, κακοτράχαλο ορεινό οδικό δίκτυο. Εκτός από τους δήμους και τις κοινότητες, απαριθμεί 500 περίπου οικισμούς, αρκετοί από τους οποίους είναι αχαρτογράφητοι. Λόγω της έντονης μορφολογίας, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση του χρόνου ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στον τόπο συμβάντος. Υποβαθμίζεται περισσότερο η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Οι θέσεις του τηλεφωνικού κέντρου καλύπτονται σήμερα από εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 50 έτη.

 Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας ζητά την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου, με διαχείριση όλου του νομού Αιτωλοακαρνανίας, και τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νομού».

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

 

***

ΚΚΕ - Ερώτηση για τα προβλήματα στο τμήμα Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, σχετικά με τα προβλήματα στο τμήμα Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Δημήτριος Κουτσούμπας και Νίκος Παπαναστάσης έχει ως εξής:

«Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών "Η χρυσοχερία" και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας παρέδωσαν δύο υπομνήματα. Σε αυτά περιγράφουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι από τα δεκαπέντε (15) άτομα νοσηλευτικού προσωπικού που υπήρχαν στο τμήμα Αιμοδοσίας, έχουν μείνει μόνο επτά (7). Επίσης, αναφέρουν ότι υπάρχει αδυναμία υλοποίησης προγραμματισμένων αιμοληψιών καθώς και πραγματοποίησης εξωτερικών αιμοληψιών. Τονίζουν ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχύτερη έκδοση και χορήγηση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων στους εθελοντές αιμοδότες μέσω του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών.

Αυτή η κατάσταση στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου είναι απαράδεκτη και αποτελεί αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια και να συνεχιστεί η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Επιπλέον, εντάσσεται στην πορεία υλοποίησης των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ που έρχεται να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της πλήρους εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της άλωσής του από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Την πλήρη στελέχωση με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

- Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια λειτουργία του για την πλήρη υγειονομική κάλυψη του λαού, σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει

- Την άμεση πραγματοποίηση και εξωτερικών αιμοληψιών».

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας