«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

ΚΚΕ - Συγκέντρωση με το Νίκο Παπαναστάση στη Ναύπακτο

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Συγκέντρωση του ΚΚΕ ενάντια τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Ν. Παπαναστάσης: «Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές»

«Αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι το ορατό αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή. Είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της "ευρωατλαντικής διεύρυνσης", από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ναυπάκτου, το απόγευμα της Δευτέρας...

Στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι, νέοι και νέες, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεων ενημέρωσης με τις θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να μη βγει εκτός συνόρων της χώρας κανένας φαντάρος ή αξιωματικός.

Στην ομιλία του ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε στο πισωγύρισμα της ιστορίας από τις ανατροπές του σοσιαλισμού πριν από 30 και πλέον χρόνια, με την ανάδειξη των αστικών τάξεων και των καπιταλιστών που βρίσκονται στην εξουσία σήμερα και στη Ρωσία και την Ουκρανία, που συναντιούνται στον αντικομμουνισμό, στην παραχάραξη της Ιστορίας και τη συκοφάντηση της Σοβιετικής Ένωσης, στην ενίσχυση του εθνικισμού (ρωσικού και ουκρανικού) και στην αποσιώπηση των κοινών εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή δεν μάσησε τα λόγια του. Πήρε ξεκάθαρη θέση. Αμέσως καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό αυτής της χώρας.

Από την πλευρά των λεγόμενων δυτικών χωρών, από την πρώτη ημέρα του πολέμου, κυριάρχησε μια ιδιαίτερα μεθοδευμένη προσπάθεια εξαπάτησης των λαών, κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις τους, με δεκανίκια τα αστικά ΜΜΕ, ανακάλυψαν τα δεινά που βιώνει ο ουκρανικός λαός, μόνο που όλα αυτά τα είδαν δήθεν την ημέρα της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων», είπε ο Ν. Παπαναστάσης, που στάθηκε αναλυτικά στις αιτίες και της τελευταίας πολεμικής αναμέτρησης, υπογραμμίζοντας ότι «η ρωσική εισβολή σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε με βήματα που έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Μέσα σ' αυτήν συσσωρεύτηκε το εύφλεκτο υλικό, έγινε η έκρηξη, άναψε και δυστυχώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επεκταθεί παραπέρα η φωτιά».

Αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), για την πρόσδεση της Ελλάδας στο «άρμα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την εμπλοκή της και σε μια σειρά επεμβάσεις ανά τον κόσμο (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.α.), τη μετατροπή της και σήμερα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο απ’ άκρη σε άκρη, με ό,τι κινδύνους αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τον λαό και παράλληλα ανέδειξε τις συνολικές θέσεις του ΚΚΕ.

«Ο λαός και τα παιδιά του έχουν μόνο μια επιλογή: Να απορρίψουν την πολεμική προετοιμασία και τη συμμετοχή στον πόλεμο, την προπαγάνδα που στηρίζει αυτήν την πολιτική, τις κατασκευασμένες ειδήσεις που αναμασούν τα παπαγαλάκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο», τόνισε και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί απάντηση στην προσπάθεια επιβολής «σιγής νεκροταφείου» για κάθε φωνή που δεν αναπαράγει τις θέσεις των ευρωατλαντικών επιτελείων καθώς και για να μη διαλέξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στρατόπεδο ιμπεριαλιστών, επισήμανε:

«Το πραγματικό δίλημμα είναι: Με τους λαούς ή με τους ιμπεριαλιστές. Αυτό είναι το δίλημμα. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια, στην πάλη για την κατάργηση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγουν νικητές οι λαοί. Σε κάθε χώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που μας σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή. Να καταδικαστούν η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που πυροδοτούν τον πόλεμο. Να συντονιστεί η πάλη των λαών, ώστε αυτοί να δώσουν τη διέξοδο από τον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό τους αντίπαλο. Να εκφραστεί η γνήσια ανθρώπινη λαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, να απομονωθούν οι φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες που σπέρνουν το μίσος».

 

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας

 

***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΙΝΔΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ AVRAMAR ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Κινδυνεύει να γίνει “συνήθεια” τα τελευταία χρόνια ο θάνατος εργαζόμενων την ώρα της δουλειάς στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή του Αστακού Ξηρομέρου, με το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στην νησίδα Οξειά της Αιτωλοακαρνανίας, στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου AVRAMAR, με Ινδό εργάτη να χάνει τη ζωή του στον αγώνα του για το μεροκάματο.

Δυστυχώς, αποδυκνύεται για μια ακόμη φορά  πως όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, όπως στην "Αvramar", με το θάνατο του Ινδού μετανάστη εργάτη που δούλευε για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρίας. Μπαίνουν στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες». Να σταματήσει πλέον να ρίχνεται το φταίξιμο στους εργαζόμενους και την κακιά στιγμή. Ξέρουμε καλά πως προτεραιότητα είναι πάντα να βγαίνει η δουλειά με το πιο μικρό κόστος. Γι’ αυτό και συχνά δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας και υπάρχει εντατικοποίηση της δουλείας.

Όλα αυτά γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων που σιγοντάρουν την ασύδοτη δράση των εργοδοτών και την αδιαφορία τους  για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, στο όνομα της “ ανάπτυξης” και της προσέλκυσης επενδύσεων, έχουν τεράστιες ευθύνες για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, που ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών  με αποτέλεσμα συχνά η ανθρώπινη ζωή να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην κερδοφορία των εταιρειών αυτών.

Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να διαλευκανθούν όλες οι αιτίες και οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού με την διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το δυστύχημα.

Οι εργαζόμενοι Έλληνες και μετανάστες δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, να προτάξουν στην πάλη τους  δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα».

ΚΚΕ - Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας