«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Επικίνδυνες & σε αχρηστία οι ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Επικίνδυνες & σε αχρηστία οι ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά 

Τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνουν/γνωστοποιούν ότι:



   Ο ««υπερσύγχρονος»» αιολικός σταθμός που εγκαταστάθηκε στα όρη Ακαρνανικά το έτος 2018 και κόστισε συνολικά 41εκατ.€, είναι πλέον υπό διάλυση και υπολειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 2 (δύο) μήνες, καθώς από το δεύτερο μισό του μηνός Ιανουαρίου 2022 έως σήμερα, παρατηρείται πως η μια εκ των 11 (έντεκα) ανεμογεννητριών υπέκυψε στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό κατά την διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα από τα πτερύγιά της. Το συμβάν είναι ορατό ακόμα και από την περιοχή του Αγρινίου (βλ. σχετικές φωτογραφίες).


1.JPG
2.jpg
3.jpg

   Τι κι αν μιλάμε για «υπερσύγχρονες» εγκαταστάσεις; Το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σε έτερους αιολικούς σταθμούς τόσο της Αιτωλοακαρνανίας (Όρη Βάλτου, Ναυπακτία) όσο και ολόκληρης της χώρας, καθώς οι περισσότεροι αιολικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί ύστερα από ελλειπέστατες, εντελώς πρόχειρες & ατεκμηρίωτες μελέτες οι οποίες υποτίθεται πως διασφαλίζουν -μεταξύ πολλών άλλων- την σωστή, ασφαλή και συνεχή λειτουργία τους. Εκτός αυτού, όλοι οι τύποι ανεμογεννητριών που τοποθετούνται στην χώρα μας, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι λειτουργικές και να ανταποκρίνονται σε ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάμπους και πεδιάδες (δηλ. εκεί όπου τοποθετούνται, σε χώρες του εξωτερικού) και όχι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις κορυφές των βουνών.

  Η εταιρία που έχει στην ιδιοκτησία της τον εν λόγω αιολικό σταθμό, έχει δρομολογήσει ήδη τις πρώτες διαδικασίες για την αντικατάσταση του πτερυγίου, καθώς στις 9/2/2022 εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την μεταφορά αυτού, από το λιμάνι του Μεσολλογίου έως τον χώρο προσωρινής εναπόθεσής του στην Τ.Κ. Στράτου (βλ. σχετική εικόνα).


agrinio.png

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
  • Ο εν λόγω αιολικός σταθμός έχει εγκατασταθεί & λειτουργεί παράνομα εντός της προστατευόμενης περιοχής με ονομασία και κωδικό  «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR090 «Όρη Ακαρνανικά»», καθώς στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, δεν εκπονήθηκε και δεν υποβλήθηκε προς έγκριση Ειδική Ορνιθολογικη Μελέτη (ΕΟΜ), όπως είναι υποχρεωτικό να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα Ακαρνανικά Όρη αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς και κρίσιμους βιότοπους του απειλούμενου με εξαφάνιση Όρνιου (Gyps Fulvus), του οποίου οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτωσης είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα και η πρόσκρουση σε πτερύγια ανεμογεννητριών.

  • Εκτός των προαναφερθέντων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εν λόγω αιολικού σταθμού παρουσίαζε σημαντικότατες ελλείψεις και αμέτρητα δείγματα προχειρότητας. Ένα από αυτά αφορούσε τα κλιματολογικά στοιχεία των Ακαρνανικών Ορέων, αντί των οποίων η μελέτη παρουσίαζε στοιχεία από μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής του Αγρινίου (!).

  • Λόγω της απουσίας έτερων ορεινών όγκων μεγάλου υψομέτρου στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των Ακαρνανικών, η οροσειρά αυτή είναι η πρώτη που επηρεάζεται από καταιγίδες και πολύ έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που γνωρίζει ο γηγενής πληθυσμός αλλά παρέβλεψαν εντελώς οι «μελετητές» και ο φορέας του έργου. Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ύστερα από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή, καθιστώντας άκρως επικίνδυνη την παρουσία οποιουδήποτε ζώου ή ανθρώπου.

    ακαρνανικα κεραυνοι.jpg
    Καταιγίδα χτυπά τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά Όρη
    (φωτογραφία δημοσιευμένη κατά το παρελθόν στο Facebook)

  • Παρά το γεγονός ότι καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα η πλήρης αποτυχία των ανεμογεννητριών, τόσο ως προς την λειτουργικότητα, όσο και ως προς την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει το τελευταίο διάστημα να εξυπηρετεί ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα χορηγώντας «με κλειστά μάτια» άδειες σε ντόπιες Ενεργειακές Κοινότητες, για εγκατάσταση δεκάδων αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία (συμπεριλαμβανομένων και των Ακαρνανικών Ορέων!)
  • «Μπαράζ» δημόσιων διαβουλεύσεων έχουμε επίσης τις τελευταίες ημέρες για αιολικούς σταθμούς στον δήμο Ξηρομέρου και γενικά οι εξελίξεις για την αδειοδότηση ανεμογεννητριών το τελευταιο 3μηνο στην Αιτωλοακαρνανία χαρακτηρίζονται ως φρενήρεις. 

--- Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας ---