«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - Λύση, έστω και προσωρινή, για τα αδέσποτα ζώα στην προοπτική ελεγχόμενης διαχείρισης του προβλήματος

Λύση, έστω και προσωρινή, για τα αδέσποτα ζώα στην προοπτική ελεγχόμενης διαχείρισης του προβλήματος


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει οι εντάσεις μεταξύ παθόντων δημοτών από επιθέσεις αδέσποτων ζώων, δημοτικής αρχής και ζωοφιλικών σωματείων. Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα έχει αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις και χρήζει άμεσης, έστω και προσωρινής, εξεύρεσης διεξόδου. Προφανώς και η άσκηση πίεσης – μέσω εισαγγελικών παραγγελιών – δεν θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα. Αποτελεί όμως μια απαρχή προσέγγισης και αντιμετώπισής του, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο.
Στην παραπάνω κατεύθυνση, ως ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, θεωρούμε ότι...
πρέπει να προωθηθούν σε πρώτο στάδιο οι παρακάτω συντονισμένες ενέργειες:
Ø       Η προσωρινή περίφραξη μέρους του κτήματος Πετούνη για την συγκέντρωση και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ø       Η πρόσληψη – μέσω προγραμματικής σύμβασης, εκπαιδευτή σκύλων – ώστε να υπάρχει καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του όλου θέματος.
Ø       Η διάθεση από τον Δήμο, σε σταθερή βάση, χρηματοδότησης για τη διατροφή των αδέσποτων, καθώς και τη δημιουργία των απαραίτητων στοιχειωδών υποδομών στο χώρο (ταΐστρες, ποτίστρες κ.λπ.).
Ø       Η τακτική στείρωση του συνόλου των αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τις κτηνιατρικές ενώσεις του Δήμου Μεσολογγίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ø       Η απαραίτητη, μετά την αποθεραπεία στείρωσής τους, επανένταξη, σύμφωνα με το Ν. 4039/2012, κυρίως στην περιοχή που θα γίνει η περισυλλογή τους, αλλά και σ’ αυτούς που θα θελήσουν να “υιοθετήσουν” τα αδέσποτα ζώα.
Εάν τα παραπάνω υλοποιηθούν, σε πρώτη φάση και επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση, τότε θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν αριθμητικά διαχειρίσιμο πληθυσμό αδέσποτων ζώων. Είναι κάτι που όλοι πρέπει να επιχειρήσουμε και να τολμήσουμε, ώστε στο μέλλον να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο σοβαρό πλέον αυτό πρόβλημα.        

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»