«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 19-12-2016

Έτοιμο το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο Φάσμα του Αυτισμού στην Πάτρα – Μία ακόμη σημαντική σχολική υποδομή παραδίδεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ένα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία έργο, αναμένεται να παραδοθεί στις επόμενες ημέρες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα έργο που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προορίζεται για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Πρόκειται για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο Φάσμα του Αυτισμού στην Πάτρα (οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις), συνολικού κόστους 2.619.900 ευρώ, με φορέα χρηματοδότησης το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020...

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σχολείο και έγινε η σχετική προετοιμασία για την διοικητική παράδοση και παραλαβή του έργου το ερχόμενο χρονικό διάστημα, με παρόντες τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, εκπροσώπους των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», αντιδημάρχους και τη διευθύντρια του σχολείου.
«Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε και να υποστηρίζουμε δομές και υποδομές, αλλά και να διεκδικούμε πόρους για την καλύτερη λειτουργία τους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εκπαίδευση και απασχόληση ατόμων με νοητική υστέρηση, κάτι που καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία τέτοιων δομών προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Το έργο έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Δήμο Πατρέων και η κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού, με την έναρξη λειτουργίας του, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το νέο κτίριο βρίσκεται επί των οδών Αλ. Σβάιτσερ, Στροφάδων στην περιοχή Εγλυκάδα του Δήμου Πατρέων.
Αφορά στην κατασκευή 1 νέου κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί το «ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ».
Το συνολικό εμβαδό δόμησης είναι 1.725,25 τμ, ενώ η κάλυψη ισογείου είναι 1.027,77 τμ.
Προορίζεται για παιδιά με διανοητική στέρηση όλων των μορφών και για παιδιά με κινητικά προβλήματα.
Τα παραδοτέα πράξης είναι η παράδοση 1 κτιρίου, με 7 αίθουσες διδασκαλίας και σημαντικούς βοηθητικούς χώρους όπως αίθουσα εκδηλώσεων, λουτρά, αίθουσα Η/Υ, αίθουσα προετοιμασίας και παροχής γευμάτων, υπόγειους χώρους στάθμευσης κλπ.
Η νέα σχολική μονάδα θα ωφελήσει σημαντικά τους κατοίκους όλου του Δήμου καθώς πρόκειται για ειδικό σχολείο καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες του Δήμου.


***

Θαλάσσιες μεταφορές, πράσινα λιμάνια και Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο στη συνάντηση Απ. Κατσιφάρα και Π. Κουρουμπλή

Η Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο, οι θαλάσσιες μεταφορές και η ασφάλειά τους, καθώς και τα πράσινα λιμάνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Αρχικά στην ατζέντα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τέθηκε η Μακροπεριφέρεια Αδριατική – Ιόνιο, καθώς στον πυρήνα της βρίσκονται τα θαλάσσια θέματα, αφού έχει βασιστεί στην ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική για τη λεκάνη της Αδριατικής και του Ιονίου και ανάμεσα στους τέσσερις πυλώνες της, περιλαμβάνεται η διασύνδεση της μακροπεριοχής, κυρίως μέσω των λιμανιών, όπως επίσης και η γαλάζια ανάπτυξη.
Μια σημαντική παράμετρος των θαλάσσιων μεταφορών είναι η περιβαλλοντική διάσταση, αφού σχετίζονται με τη χρήση καυσίμων, τις εκπομπές άνθρακα, φαινόμενα ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων κ.λπ., με την διάσταση αυτή να γίνεται ακόμα πιο έντονη μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ε.Ε.
Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη προσδιορισμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου των προδιαγραφών για τη δημιουργία πράσινων λιμανιών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και σε λιμένες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Η λειτουργία και ανάπτυξη των λιμένων έχει μια σημαντική περιβαλλοντική διάσταση που αφορά όχι μόνο την πόλη, αλλά γενικότερα τις ευρύτερες περιοχές. Είναι μεγάλη η ανάγκη για πράσινα λιμάνια, καθώς οι επιπτώσεις είναι πολλές σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλα λιμάνια» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

Ασφάλεια λιμένων
Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, μείζονος σημασίας είναι ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας αλλά και η ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Σημαντική είναι η ανάγκη απλοποίησης και επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου για τις θαλάσσιες μεταφορές, ώστε να εξαλειφθούν αλληλοκαλύψεις υποχρεώσεων και ανακολουθίες συνεχών νομοθετικών πράξεων.
«Ένα σαφές και επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο θα καταστήσει ευκολότερες τις διαδικασίες εφαρμογής, παρακολούθησης και επιβολής και ως εκ τούτου θα αυξήσει το συνολικό επίπεδο ασφάλειας στα λιμάνια μας» δήλωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Μάλιστα τονίστηκε από την πλευρά του Υπουργείου πως θα μέσω του τομεακού ΕΠΠΕΡΑΑ θα γίνει η βελτίωση του έργου ελέγχου και ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας (TMIS), ενώ θα γίνουν έργα για τη βελτίωση της εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας ISPS.

Απόδοση θαλάσσιου μετώπου
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο θέμα της απόδοσης του θαλάσσιου μετώπου στην Πάτρα και στους δημότες, θέμα στο οποίο ο Υπουργός τόνισε πως βρισκόμαστε στη διαδικασία οριοθέτησης του λιμένα για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες παραχώρησης.
«Η απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας ήταν και παραμένει ένα σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού είναι ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών, για το οποίο έχει δοθεί μακροχρόνιος αγώνας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Επέκταση του λιμένα Πατρών σε εμπορικό – Ανάπλαση χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο
Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στο στρατηγικό ρόλο που έχει το λιμάνι της Πάτρας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας και αναφέρθηκε στην επέκταση του νέου λιμένα Πατρών όσον αφορά το εμπορικό τμήμα, με την αναβάθμιση του εμπορικού ρόλου του λιμένα και την ένταξη του έργου στο κεντρικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου και η προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020.
«Η βελτίωση της λειτουργίας των πόλεων – λιμανιών και η εναμόρφωση των λιμενικών περιοχών, για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Περιφέρειάς μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στους θαλάσσιους διαδρόμους της Ε.Ε. και της Μεσογείου και θέλουμε να αναδείξουμε τα λιμάνια μας σε αποτελεσματικούς κόμβους πολυτροπικών μεταφορών, καθώς και σε σημαντικές πύλες εισόδου τουρισμού».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, η προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής του Υπουργείου Αθηνά Φωκά, η διευθύντρια της ΕΥΔ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, το στέλεχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασιλείου και το στέλεχος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της ΕΥΔ/ΕΠ Γλυκερία Κατηφόρη.


***

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ύψους πάνω από 146 εκατ. ευρώ για το 2017 – Στο επίκεντρο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η επιχειρηματικότητα

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έχουν τεθεί στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτές εκφράζονται στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το 2017 που εγκρίθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ένας προϋπολογισμός που ξεπερνά τα 146 εκατομμύρια ευρώ, με τις δαπάνες για τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 81,4 εκατ. ευρώ.
Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σώματος στην Πάτρα, παρουσιάστηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και του Ιδρύματος Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» για το οικονομικό έτος 2017, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, με τα έσοδα να μειώνονται διαρκώς και τις αρμοδιότητες δίχως ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους να αυξάνονται μέρα με την ημέρα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω των τραγικών οικονομικών συνθηκών που βρίσκεται η χώρα, με την κοινωνική αποσάθρωση, την πολιτική και την ηθική κρίση να σαρώνει τα πάντα, έχει μεγάλες ευθύνες έναντι των πολιτών που έχουν ανάγκη.
Για αυτό, στηρίζει και το Ίδρυμα Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» από τον προϋπολογισμό της, με έσοδα που έχουν εξοικονομηθεί όλα αυτά τα χρόνια, από τον εξορθολογισμό των δαπανών, με το ποσό των 250.000 ευρώ.
«Οι στόχοι που τίθενται για την επόμενη χρονιά ανταποκρίνονται σε έναν εφαρμόσιμο προϋπολογισμό, ανάλογο των επιταγών των καιρών και με γνώμονα την άσκηση χρηστής και συνετής διοίκησης. Η σύνταξη του σχεδίου έγινε σε περίοδο οικονομικής ασφυξίας με τα έσοδα και τα έξοδα να είναι ισοσκελισμένα, με σαφή χαρακτηριστικά οικονομίας και στόχο την αποφυγή τυχόν ελλειμμάτων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε:
«Είμαστε ρεαλιστές με τον προϋπολογισμό, τις αυξημένες υποχρεώσεις μας και τα μειωμένα έσοδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απεμπολούμε τον προγραμματικό μας σχεδιασμό, ούτε ότι παραιτούμαστε μοιρολατρικά από κάθε διεκδικητική προσπάθεια, που θα φέρει έσοδα και σημαντικά έργα στον τόπο μας. Και θα διεκδικήσουμε και θα πείσουμε με τις προτάσεις και τον προγραμματισμό μας για καθετί που θα δημιουργήσει ή που θα συμπληρώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τις δυσκολίες και δείχνουμε υπευθυνότητα».
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ τονίζοντας πως «στο επίκεντρο των δράσεών μας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, έχουμε την καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, με Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους, Δομών Αστέγων, Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών. Αυτό που στοχεύουμε είναι η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Δε σταματάμε εδώ, θα κρατήσουμε ζωντανή την πολιτική διεκδίκηση».
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «στις σημερινές συνθήκες, πρώτιστο καθήκον μας είναι η διατήρηση του θεσμού των ΟΤΑ, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό, γιατί ο καθένας αισθάνεται ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μπορεί να ακουμπήσει και να βοηθηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το ρόλο της και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπισθεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στον τόπο μας».

Σύγκριση με προηγούμενες χρονιές
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος έδωσε συγκριτικά στοιχεία του προτεινόμενου Προϋπολογισμού για το 2017, σε σχέση με τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό της Περιφέρειας το 2011.
Συγκεκριμένα, το 2011 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εισέπραξε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδο λειτουργικών Κ.Α.Π. το ποσό των 8.070.950,66 ευρώ. Για το 2017 το ποσό που δόθηκε εντολή να εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το ίδιο έσοδο είναι 5.289.914,76 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας των αιρετών. Το 2011 επίσης, η Περιφέρεια εισέπραξε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδο επενδυτικών ΚΑΠ το ποσό των 17.654.238,11ευρώ. Για το 2017 το ποσό που θα εισπράξει η Περιφέρεια για το ίδιο πάντα έσοδο ανέρχεται σε μόλις 2.083.649,32 ευρώ.
«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές, ενώ δεν έχουμε εισπράξει επενδυτικούς ΚΑΠ για τέσσερα χρόνια, 2013 – 2016, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες. Παράλληλα, προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανές τις Υπηρεσίες μας και με τη νέα χρονιά, φιλοδοξούμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία και τις μεγάλες αλλαγές στη δομή των οικονομικών υπηρεσιών μας, με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις Περιφέρειας. Μία διαδικασία που γίνεται χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και προσωπικού» τόνισε ο κ. Μπράμος.

Διεκδίκηση πόρων για το οδικό δίκτυο
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για την διαρκή διεκδίκηση πόρων για την εκτέλεση έργων αναγκαίων για την συντήρηση του τεράστιου οδικού δικτύου, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας, που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ζητώντας χρηματοδότηση, αφού οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων της Περιφέρειας μας, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το παλιό οδικό δίκτυο.
Στο σχέδιο παρεμβάσεων εντάσσονται και οι ξεχασμένες εθνικοί οδοί α) Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό, β) Πατρών – Τριπόλεως (111) γ) Αγρίνιο – Θέρμο και Αγρίνιο – Καρπενήσι και δ) Πύργος – Αρχαία Ολυμπία – Τρίπολη.

Ειδική ΣΑΕΠ για έργα αποκατάστασης
«Ως Περιφερειακή Αρχή διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία ειδικής συλλογικής απόφασης για κάθε περιφέρεια της χώρας, που χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης μια περιοχής, που έχει χαρακτηρισθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβεβαιώνουν, τόσο τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όσο και την γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Δυτικής Ελλάδας και επιβάλουν την άμεση κινητοποίηση μας για την αποκατάσταση των ζημιών».
 Κλείνοντας, ο κ. Μπράμος αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΤΑΕΑ και INTERREG που δίνουν στην Αιρετή Περιφέρεια, την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να παίξει σοβαρό ρόλο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και να βοηθήσει την εθνική οικονομία στην προσπάθεια απορρόφησης των κονδυλίων.