«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Δεκέμβρη 2016

Πάνω από 173 εκατ. ευρώ σε έργα στην Αιτωλοακαρνανία –  Εγκρίθηκαν ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού και νέα Κέντρα Κοινότητας - Στις προτεραιότητες Λύκειο Θέρμου, Σελίβειο Γηροκομείο, Κουβαράς – Φυτείες

Πάνω από 173 εκατομμύρια ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιούνται ή χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της ΠΔΕ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έγινε στο διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Ι.Π. Μεσολογγίου, σε συνέχεια των προηγούμενων που είχαν γίνει...
σε Ηλεία (τον Σεπτέμβριο) και στην Αχαΐα (στις αρχές Δεκεμβρίου), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε για τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα, με ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ.
«Πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς υπεγράφη η ένταξη των στρατηγικών Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στους δύο άξονες «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού» και της ευρύτερης περιοχής «Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας» στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», καθώς και η ένταξη στο Πρόγραμμα, τεσσάρων (4) νέων Κέντρων Κοινότητας (Αμφιλοχίας, Θέρμου, Ξηρομέρου και Ζαχάρως) που συμπληρώνουν τα υπόλοιπα 15 Κέντρα που είχαν ενταχθεί πριν λίγο καιρό» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Αναλυτικά τα σημαντικότερα έργα που αναφέρθηκαν είναι τα εξής:
1.            «Κατασκευή Λυκείου Θέρμου», προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
2.            «Προσθήκη νέας Πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου», ύψους 760.000 ευρώ, έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Για αυτά τα δύο πρώτα προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες, με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης θα γίνει εντός του Ιανουαρίου 2017.
3.            Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στον άξονα «Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού», η οποία στρατηγική μαζί με την αντίστοιχη του άξονα Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, εντάσσονται με σημερινή απόφαση του Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
4.            Επτά (7) Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν συνολικά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με αυτά που εντάχθηκαν σήμερα, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση και στη βοήθεια των συμπολιτών μας για τη διασύνδεσή τους με όλα τα κοινωνικά προγράμματα.
4.            «Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)», με χρηματοδότηση από το EΣΠΑ 2007-2013 και προϋπολογισμό 16.366.115,70 ευρώ.
5.            Συντηρήσεις επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, καθαρισμοί πρανών, τάφρων, ασφαλτοστρώσεις κ.α., ύψους πάνω από 16.000.000 ευρώ.
6.            Ένταξη έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ΣΑΕΠ 801 – Προτάσεις από Δήμους σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
«Είναι έργα που γίνονται με στόχευση την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική ένταξη, την βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών εκπαίδευσης, της ενίσχυσης των δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, τη μείωση της φτώχειας, την καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πανέτοιμη με σχέδιο απέναντι στις αναπτυξιακές προκλήσεις. Ψηλά στις προτεραιότητές μας η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της ζωής των πολιτών, η στήριξη δράσεων υγείας. Στόχος μας να δώσουμε νέα πνοή στην Περιφέρειά μας».

«Κατασκευή Λυκείου Θέρμου»
Η κατασκευή του σχολικού κτιρίου για το Λύκειο Θέρμου, είναι προϋπολογισμού 3.450.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 21-7-2016 και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται Μάιος 2017 έως Ιανουάριος 2019.
Το έργο αναφέρεται στην κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση του σχολείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμου και εμβαδού 8.124,99 τ.μ.
Αφορά κατασκευή κτιριακών υποδομών στέγασης για 120 μαθητές και περιλαμβάνει ισόγειο, α’ όροφο, στέγαστρο και υπόγειο (χώρους διοίκησης, κοινωνικούς χώρους, βοηθητικούς, χώρους άθλησης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια), διαμόρφωση του προαύλιου χώρου με γήπεδα αθλοπαιδιών και χώρους πρασίνου.

«Προσθήκη νέας Πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου»
Το έργο αυτό είναι ύψους 760.000 ευρώ και έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Πράξης ορίζεται από 15/7/2017 έως 31/5/2020.
Αντικείμενο του έργου είναι η ανέγερση νέας πτέρυγας, με την οποία θα προστεθούν δέκα επιπλέον θάλαμοι διαμονής που θα καλύψουν τις ανάγκες 24 νέων τροφίμων του ιδρύματος.

Υπεγράφη σήμερα η ένταξη των ΟΧΕ στο ΠΕΠ 2014-2020
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας αφορά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής χωρικής επένδυσης σε έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για τη Δυτική Ελλάδα τη «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού».
Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.
Όραμα της ΟΧΕ για την συγκεκριμένη περιοχή είναι: η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με την αναγνώριση της θεμελιώδους συμβολής του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και την οικονομία της περιοχής.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση του Ξενοκράτειου και τη μετατροπή του σε Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, ανάδειξη των γεφυριών στο Αιτωλικό, έργα αναβάθμισης, Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα κ.α.

«Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα (Α’ Φάση)».
Το έργο αυτό επισκέφθηκε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την πορεία του έργου αυτού.
Χρηματοδοτείται από το EΣΠΑ 2007-2013 και έχει προϋπολογισμό 16.366.115,70 ευρώ.
Αφορά σε κατασκευή δρόμου, μήκους 9,20 χλμ. που συνδέει τις παραπάνω περιοχές.
Η περαίωση εργασιών προβλέπεται μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, όμως λόγω προβλημάτων καταπτώσεων των κατασκευασμένων πρανών ορυγμάτων, από βροχοπτώσεις και οι οποίες απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης μέχρι 30 Ιουνίου 2017 και αναμένεται η σύμφωνη γνώμη.

Συντηρήσεις οδικού δικτύου
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δε σταματά να υλοποιεί έργα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των πολιτών που κινούνται στο δίκτυό της, προσπαθώντας με ελάχιστους πόρους να συντηρεί τους δρόμους, να κάνει διαγραμμίσεις, να αποκαθιστά ζημιές σε στηθαία, να καθαρίζει πρανή κ.α., ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους οδηγούς.
Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται ή έχουν ήδη παραδοθεί πάνω από 45 έργα, τα οποία αφορούν συντηρήσεις δρόμων μέσω της ΣΑΕΠ 501 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κέντρα Κοινότητας
Σήμερα εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τρία νέα Κέντρα Κοινότητας για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Αμφιλοχία, στο Θέρμο και στο Ξηρόμερο.
Ήδη έχουν ενταχθεί πριν λίγο καιρό, τα Κέντρα Ακτίου – Βόνιτσας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Αγρινίου, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος Ρομά Δήμου Ναυπακτίας.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι νέα δράση, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. Κέντρα Ρομά, Κέντρα Μεταναστών κ.α).
Περιλαμβάνουν: α) Πύλη Εισόδου για την πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης, β) Διασύνδεση με τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, γ) Παροχή Ποιοτικών Υπηρεσιών (συμβουλευτική υποστήριξη, συμβουλευτική αγωγή σε θέματα νομικού χαρακτήρα, ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού, ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης, διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α.)

Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ α΄ βαθμού και λοιποί φορείς καθ' αρμοδιότητα, φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α' βαθμού (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις).

Έργα και προϋπολογισμοί
Τα έργα που υλοποιούνται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είναι έργα δομών, περιβαλλοντικά, βελτίωσης απασχολησιμότητας, πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.
Συγκεκριμένα, υλοποιούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα και το ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικά 43 έργα ύψους 66.046.296,11 ευρώ, καθώς και οι ΟΧΕ/ΒΑΑ ύψους πάνω από 111 εκατ. ευρώ.
Από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 15 έργα προυπολογισμού 54.510.188 ευρώ, 83 ευρώ και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 43 έργα μέσω των ΚΑΠ, ύψους 8.662.464,04 ευρώ και 77 έργα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 43.724.112,31 ευρώ.
«Η δουλειά μας είναι να βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο, ιδίως όταν μας έχουν ανάγκη, συνεργαζόμενοι με τους Δήμους και τους υπόλοιπους φορείς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ενώ μιλώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας τόνισε πως «συνεχίζουμε να διεκδικούμε διαρκώς περισσότερους πόρους για να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα έργα που έχει ανάγκη η κοινωνία».
Τα έργα που υλοποιούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια της ΕΔΥ/ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ως μέλη:
Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου.
Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και παρέστησαν:
Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. Αναστασία Τογιοπούλου, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Π.Δ.Ε. Άλκηστις Σταθοπούλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσόγκας, Νίκος Υφαντής, Σάββας Αυγέρης, Τάκης Κοκκινοβασίλης και Έφη Καρδαρα, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, καθώς και από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η προϊσταμένη Ειρήνη Καραθανάση, ο Νικόλαος Μασίκας του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

***

Εκπαιδευτικά σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών για εργαζόμενους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει στο Σχέδιο Δράσης για το έτος 2016, στις δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, εκπαιδευτικά προγράμματα-σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών για τους εργαζομένους της Περιφέρειας, με σκοπό να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε έκτακτο ιατρικό περιστατικό.
Τα εν λόγω σεμινάρια που περιλαμβάνουν εκπαίδευση δεκατεσσάρων (14) ωρών σε τρεις ομάδες των δέκα ατόμων, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, από τις αρχές Δεκεμβρίου και θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά.
Συγκεκριμένα, έγιναν ή γίνονται στις έδρες των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων:
Ι.Π. Μεσολογγίου
στο Διοικητήριο, οδός Κύπρου 1, ( 13 έως 16 Δεκεμβρίου 2016)
Πάτρα
στο κτίριο της Π.Ε. Αχαΐας, οδός Πανεπιστημίου 254, (19 έως 22 Δεκεμβρίου 2016)
Πύργος
στο Διοικητήριο, οδός Μανωλοπούλου 47, (από τη νέα χρονιά).
«Θα θέλαμε να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες να παρέχουν πρώτες βοήθειες, καθώς είναι πάντα πιθανό στην καθημερινή τους ζωή να χρειαστεί να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που θα έχουν ένα ατύχημα είτε μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, σε ένα κατάστημα, στο δρόμο, είτε στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερα για το τελευταίο υπήρξε πάγιο αίτημα των εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών» τόνισε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, συμπληρώνοντας πως τα σεμινάρια αυτά θα συνεχιστούν και κατά το έτος 2017.  

***

Επίσκεψη του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας

Το Ουγγρικό Κοινοβούλιο επισκέφθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Ζαχαροπούλου Αδαμαντία και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού, Κωσταριάς Δημήτρης, προσκαλεσμένοι του Βουλευτή Μειονοτικών Θεμάτων της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, Λαοκράτη Κοράνη.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος βρέθηκαν στην Ουγγαρία την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο Ανοιχτό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου «IRIS –Καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό βάσης και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, του ρατσισμού και των περιστατικών βίας».
Ο κ. Κοράνης ενημέρωσε εκτενώς τους εκπροσώπους της Π.Δ.Ε. για τις λειτουργίες του κοινοβουλίου, καθώς και για την συμμετοχική διαδικασία που αφορά την Ελληνική μειονότητα σε αυτό. Αναφέρθηκε δε και στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί με την Π.Ε Ηλείας και τον Δήμο Ήλιδας και βέβαια εξέφρασε την βούλησή του για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών στο μέλλον.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 10.000 και να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης τους στην Ουγγαρία.

***

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ενημερωτική εκδήλωση για το έργο Αντλησοταμίευσης Αμφιλοχίας

Για την ανάπτυξη της ενεργειακής αποδοτικότητας, τα οφέλη, τους στόχους αλλά και την προοπτική που δίνουν τα έργα αντλησοταμίευσης, τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και σε ολόκληρη στη χώρα, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, συμμετέχοντας στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που έκανε η εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για το έργο Αντλησοταμίευσης της Αμφιλοχίας, στην Αίγλη Ζαππείου.
«Με μεγάλη ευχαρίστηση και αισιοδοξία για την πρόοδο και προοπτική των έργων αντλησοταμίευσης στη χώρα μας και στην προσφερόμενη δυνατότητα για δυναμική διείσδυση των τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ανάπτυξης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καλωσορίζω το «Υδροηλεκτρικό έργο Αντλησοταμίευσης στις θέσεις Αγ. Γεώργιος και Πύργος στην Αμφιλοχία» το οποίο υλοποιείται, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη (Διάδρομος προτεραιότητας Βορρά- Νότου που αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού)» σημείωσε ο κ. Μπαλαμπάνης.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσφορά των μονάδων αυτών, σύμφωνα με όλες τις αναφορές και μελέτες, οι οποίες «προσφέρουν την καλύτερη λύση για τη διασφάλιση της ισορροπίας σε ένα ηλεκτρικό σύστημα, μέσω της απορρόφησης - αξιοποίησης της απορριπτόμενης ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών (κυρίως αιολικών). Στην ουσία πρόκειται για υδροηλεκτρικές μονάδες, με μικρούς ταμιευτήρες, οι οποίοι αποθηκεύουν ενέργεια με τη μορφή νερού. Στην περίπτωσή τους όμως, το νερό δε συλλέγεται από τη ροή ποταμών, αλλά αντλείται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από μονάδες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά), την οποία το δίκτυο αδυνατεί να απορροφήσει σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Χρησιμοποιείται δε όταν στο ηλεκτρικό σύστημα αυξάνεται η ζήτηση, η οποία διαφορετικά θα έπρεπε να καλυφθεί από μονάδες συμβατικών καυσίμων. Η λειτουργία τους κρίνεται απαραίτητη σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα».
Παράλληλα, ο κ. Μπαλαμπάνης τόνισε πως οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ελάχιστους ρύπους και μικρότερο κόστος, ασφαλώς παραμένουν αμετάβλητοι και στο πλαίσιο αυτό, οι ΑΠΕ συνιστούν πολύτιμο ελληνικό ενεργειακό πόρο και είναι φανερό ότι ενδείκνυται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε αυτός να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμος.
«Η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αποτελεί μεν στόχο που πρέπει να επιδιωχθεί με επιμονή αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο χάρη στα υψηλά οικονομικά κίνητρα ούτε να συνεχισθεί ανεξέλεγκτα επί μακρόν» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης και κατέληξε:
«Είναι λοιπόν φανερή η ανάγκη χάραξης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού όπου θα τίθενται οι αντικειμενικοί στόχοι και οι επιπτώσεις από την εφαρμογή τους, όπως και ο άμεσος επαναπροσδιορισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΠΕ και του ενεργειακού μείγματος της χώρας».
Στην εκδήλωση παραβρέθησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, καθώς και διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.