«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 12 Δεκέμβρη 2016

Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με τον Υφυπουργό Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλα


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα, είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών στην Π.Δ.Ε.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου στην Πάτρα, ο σχεδιασμός για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μία δράση που θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κυρίως στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της διάρκειας ζωής των ανταλλακτικών.
«Εργαζόμαστε με γνώμονα τους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τους φορείς, ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Δε σταματάμε να διεκδικούμε ακόμα περισσότερα έργα για την περιοχή μας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές η τακτική και στενότερη επικοινωνία, η προετοιμασία των φακέλων με τα στοιχεία για τις παραπάνω πρωτοβουλίες, καθώς και περαιτέρω προετοιμασία για άλλες ευκαιρίες νέων στρατηγικών επενδύσεων.

***

Πάνω από 800 σπιρομετρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2016

Περισσότερες από 800 σπιρομετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2016 σε διάφορα σημεία και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και προαγωγή της Υγείας των πολιτών.
Οι τελευταίες σπιρομετρήσεις για το έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν...
την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών «Παρασκευή» (25 έλεγχοι), στο Αγροτικό Ιατρείο Κυλλήνης (30 έλεγχοι), στο Πρώην Δημαρχείο Λουσικών Δ.Ε. Ωλενίας (40 έλεγχοι), στα γραφεία του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας «Ο Άγιος Νικόλαος» (45 έλεγχοι) και στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας (60 έλεγχοι).
«Οι σπιρομετρήσεις διενεργήθηκαν από ιατρό- πνευμονολόγο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και χειριστές της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή και των Δήμων και των Συλλόγων, σε αυτές τις δράσεις, τους οποίους και ευχαριστούμε» σημείωσε ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Συνεργάτες της Περιφέρειας, την τελευταία αυτή εβδομάδα, ήταν οι Δήμοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δυτικής Αχαΐας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρών «Παρασκευή», ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας «ο Άγιος Νικόλαος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας «Η Αρχαία Καλυδώνα».
Η διοργάνωση προληπτικών σπιρομετρικών ελέγχων, σε συνεργασία με φορείς, σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να ενταχθεί και στο ετήσιο σχέδιο δράσης για το έτος 2017. 
 

***

Νέες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χωρίς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους

Αλλαγή διαδικασιών στον έλεγχο των δαπανών και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, πρόκειται να εφαρμοστεί από 1.1.2017 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζεται για τη μεταφορά αυτή, με εκπαίδευση προσωπικού, τροποποίηση του Οργανισμού, καθώς και όλες τις θεσμικές ενέργειες που απαιτούνται, ώστε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις νέες απαιτήσεις με ευθύνη.
Δυστυχώς, όμως αν και γίνεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων, δεν συνοδεύεται από τα θεσμικά προαπαιτούμενα, που είναι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι.
Δυστυχώς και δεν είναι η μόνη ή η πρώτη αρμοδιότητα που περνά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίχως τους απαιτούμενους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί, όσο γίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις των νέων αυτών αρμοδιοτήτων.
Θέλουμε να ζητήσουμε την επιείκεια των συμπολιτών μας για το πρώτο αυτό δύσκολο χρονικό διάστημα, που μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, με τη δέσμευση αυτή η περίοδος προσαρμογής και εφαρμογής των αρμοδιοτήτων αυτών, να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
 «Με αίσθημα ευθύνη, εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες στηριζόμαστε. Τις αρχές του Δικαίου, της Διαφάνειας και του σεβασμού στο κάθε ευρώ του πολίτη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτης Μπράμος τόνισε πως ήδη η Περιφέρεια έχει φροντίσει για τη διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων που θα αναλάβουν τις νέες αρμοδιότητες, ώστε από τη νέα χρονιά να είναι έτοιμοι.

***