«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 9 Δεκέμβρη 2016

Ενισχύεται η οδική ασφάλεια στο εθνικό δίκτυο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


Συνεχίζοντας τις σημαντικές παρεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σε κάθε σημείο της Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια ξεκινά άμεσα ένα ακόμη έργο, μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αυτή τη φορά στην Περιφερειακή Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα, υπεγράφη η σύμβαση για το έργο συντήρησης, σήμανσης και ασφάλισης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία του αναδόχου, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για...
ένα έργο προϋπολογισμού 540.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο» δήλωσε ο κ. Λύτρας και επανέλαβε το αίτημα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται  στην υπογραφείσα  σύμβαση.
Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την αντιμετώπιση των βλαβών που υπάρχουν στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση και γενικά στα μέτρα ασφαλείας της οδού, αλλά και των απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών που εμφανίζονται στο ΕΟΔ της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποκατάσταση – βελτίωση της κατακόρυφης  και οριζόντιας σήμανσης, αντικατάσταση χτυπημένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας και τοποθέτηση καινούργιων σε νέες θέσεις, συμπλήρωση της περίφραξης καθώς και λήψη λοιπών μέτρων ασφαλείας, που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του δικτύου.


***

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την εποχική γρίπη
                                                        
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο των  αρμοδιοτήτων της, προάγοντας και προασπίζοντας τη Δημόσια Υγεία, ενημερώνει τους πολίτες αναφορικά με την εποχική γρίπη.
Συγκεκριμένα:
·         Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εμφανίζεται στα μέσα φθινοπώρου, αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται Φεβρουάριο – Μάρτιο.
·         Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω των σταγονιδίων.
·         Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, μυαλγίες, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες). Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία (1) εβδομάδα κατά την οποία πρέπει να παραμένουμε κατ’ οίκον.
·         Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Διενεργείται σε παιδιά και σε ενήλικες κατόπιν ιατρικής σύστασης και εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας, που το συνιστούν.
·         Η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής είναι απαραίτητη για την προστασία από την γρίπη, τον περιορισμό της και για την εξάπλωσή της.
·         Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το πρόσωπο με χαρτομάντιλο μιας χρήσης ή φτερνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα μας. Ακολούθως, πετάμε το χαρτομάντιλο στα σκουπίδια και πλένουμε τα χέρια μας. Αποφεύγουμε την επαφή με  το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
·         Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και με σαπούνι.
·         Αποφεύγουμε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.
·         Μεριμνούμε για τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων και για τον σχολαστικό καθαρισμό τους.
·         Απαραίτητη η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους και των εργαζομένων από την εργασίας τους όταν εμφανίζουν κάποιο από τα συμπτώματα της γρίπης τόσο για τη δική τους προστασία όσο  και για περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για τον εαυτό σας και για τους γύρω σας.
Απευθυνθείτε και ενημερωθείτε για τη γρίπη από τον  οικογενειακό σας ιατρό ή/και τον παιδίατρό σας.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ

Ξεκινά από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2017 η χορήγηση ή ανανέωση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2016 από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους δικαιούχους Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ είναι:
1.       Αίτηση του ενδιαφερόμενου (δίνεται από την Υπηρεσία),
2.       Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής όπου αναγράφεται το παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ενώ αναφέρεται και η διάρκεια αυτής ή την απόφαση από τα Κ.Ε.Π.Α. (φωτοτυπία),
2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑΜΕΑ (επίδομα), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων ή το Διατροφικό Επίδομα από τις Περιφερειακές Ενότητες, δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται με Βεβαίωση Εγγραφής στο Μητρώο Επιδοματούχων από τους Δήμους.
3.       Φωτοτυπία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας,
4.       Εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το προηγούμενο οικονομικό έτος 2015.
Για τους νέους Δικαιούχους απαιτούνται όλα τα παραπάνω συν δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες.
Η ανανέωση ή η χορήγηση γίνεται από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή από τις Υπηρεσίες σε κάθε Π.Ε. και συγκεκριμένα:
Π.Ε. Αχαΐας
Πάτρα: Κανάρη 44 Πάτρα, τηλ. 2613 620711–713–746
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ι.Π. Μεσολογγίου: Διοικητήριο Π.Ε., τηλ. 26313 61154
Αγρίνιο: 1ο χλμ. Αγρινίου – Αντιρρίου, τηλ. 26413 63201
Π.Ε. Ηλείας
Πύργος: Μανωλοπούλου 31, τηλ. 26213 60434-436-437.
 

***

Τουριστικό τρένο Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία: Ένα όραμα που γίνεται πράξη!

Με αφορμή τη συνάντηση που έγινε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο της (ΟΧΕ), στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δεν παρέστη λόγω προγραμματισμένων συναντήσεων στην Αθήνα, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Το 2011 το οραματιστήκαμε, το 2014 το σχεδιάσαμε και σήμερα πλησιάζει η ώρα υλοποίησης.
Το θέσαμε στις 14 Μάιου 2011, στον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο στη σύσκεψη που είχε γίνει με φορείς του τουρισμού στην Αρχαία Ολυμπία και αφού δε λάβαμε απάντηση από το κεντρικό κράτος, προχωρήσαμε μόνοι μας στον σχεδιασμό του το 2014.
Πλέον, εντάχθηκε ήδη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Το σχεδιάσαμε αθόρυβα και τώρα έρχεται η ώρα της υλοποίησης.
Η ώρα της ικανοποίησης για τις προσπάθειές μας», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί ένα σύμβολο για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό και έχει ιδιαίτερη αξία για τον Τουρισμό της Περιφέρειάς μας.
Το τρένο έχετε να προσθέσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας σε συνδυασμό, βέβαια με τα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών στο Κατάκολο και όλα όσα έχουν ενταχθεί στην ΟΧΕ».

***

Πάνω από 11,5 τόνους βρεφικής τροφής διένειμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Για μία ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης της τοπικής κοινωνίας εν μέσω κρίσης, διάνειμε πάνω από 11,5 τόνους προϊόντα βρεφικής διατροφής, για παιδιά ηλικίας έως τριών ετών.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια επιλέχθηκε από την εταιρεία NESTLE, διαθέτοντας προϊόντα βρεφικής διατροφής, τριών ειδών (neslac, junior και κρέμες) και η διανομή έγινε την   Τετάρτη και την Παρασκευή 7 και 9 Δεκεμβρίου.  
Τα προϊόντα   διανεμήθηκαν σε Δήμους, Μητροπόλεις, Φορείς και Οργανώσεις που μεριμνούν για την προστασία και βοήθεια  οικογενειών και παιδιών καθώς και σε πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην Μυρσίνη και σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ρίου.
Οι φορείς που ανταποκρίθηκαν και έλαβαν τα προϊόντα βρεφικής τροφής είναι:
·         Ιερά Μητρόπολη Πατρών,
·         Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,
·         Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας,
·         Ιερά Μητρόπολη Ηλείας,
·         Ιερά Μητρόπολη Ωλένης,
·         Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου,
·         Δήμος Πατρέων (μέσω του Δήμου Πατρέων θα καλυφθούν ανάγκες του Δημοτικού Βρεφοκομείου),
·         Δήμος Αγρινίου,
·         Δήμος Ναυπακτίας,
·         Δήμος Αιγιαλείας,
·         Δήμος Δυτικής Αχαΐας,
·         Δήμος Ερυμάνθου,
·         Δήμος Καλαβρύτων,
·         Δήμος Άκτιου- Βόνιτσας,
·         Δήμος Θέρμου,
·         Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
·         Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης,
·         Δήμος Ήλιδας,
·         Δήμος Πηνειού,
·         Δήμος Πύργου
·         Δήμος Ξηρομέρου,
·         Σύλλογος Αγέννητου Παιδιού,
·         Σύλλογος «Το Φωτεινό Αστέρι»,
·         Βρεφικός σταθμός του ΟΑΕΔ.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να συμμετέχει σε δράσεις με σκοπό την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών με σοβαρότητα, ήθος και στενευμένες πολιτικές» σημειώνει σε δήλωσή του ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, ευχαριστώντας παράλληλα την εταιρία Nestle, η οποία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συμβάλει έμπρακτα και στηρίζει τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες αναδεικνύοντας το κοινωνικό της πρόσωπο.

***

Συνολικά 37 νέα έργα ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνολικά 37 νέα έργα αποκατάστασης υποδομών και ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στη ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από την απόφαση που είχε ληφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, τα νέα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, συνολικού προϋπολογισμού 15.179.657,02 ευρώ, εκ των οποίων τα 36 έργα ύψους 14.279.657,02 ευρώ αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και ένα έργο 900.000 ευρώ που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
«Σήμερα επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα στην αξιοποίηση των πόρων του τέως Ταμείου Μολυβιάτη που προέρχονται από συνεισφορά Ιδιωτών και διατέθηκαν στη Περιφέρεια στο τέλος του 2012», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συνεχίζοντας: «Η Περιφέρεια με γνώμονα αφενός τη διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος - συνεισφοράς των Ιδιωτών και αφετέρου την απόδοση πολλαπλασιαστικής τοπικής αξίας στους πυρόπληκτους Δήμους μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων, επέλεξε να εκπονήσει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης μέσω ειδικού λογισμικού λήψης αποφάσεων και βέλτιστης κατανομής πόρων, που δεν έχουν εφαρμοστεί από άλλες Περιφέρειες μέχρι σήμερα».

Στόχοι του προγράμματος
Τα έργα που εντάχθηκαν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και επελέγησαν αποκλειστικά από τους πυρόπληκτους Δήμους, μέσω σχετικών αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων.
Ανταποκρίνονται στο σύνολό τους στους στόχους του Υποπρογράμματος 1 του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Υποδομές Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Περιοχών» που είναι:
·         η άρση της απομόνωσης,
·         η βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των υπαρχουσών υποδομών,
·         η ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού και
·         η επίτευξη της συνολικής συνοχής με τη μεγιστοποίηση της συμβολής των ενδογενών πόρων των πυρόπληκτων περιοχών.
Όσον αφορά στο Τεχνικό τους αντικείμενο, οι παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις – ασφαλτοστρώσεις - βελτιώσεις δημοτικών οδών, κατασκευή τεχνικών έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας, βελτίωση συνθηκών ύδρευσης, επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού,  κατασκευή μικρών τεχνικών έργων όπως τοιχίων αντιστήριξης κ.α.

Σε ετοιμότητα οι Δικαιούχοι
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών υπάρχει πλήρης ετοιμότητα εκ μέρους των Δικαιούχων Δήμων και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα καλέσει άμεσα τους Δήμους στην έναρξη υλοποίησή τους, ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό στις τοπικές κοινωνίες.
Τη σημασία επίσης που θα έχουν οι παρεμβάσεις αυτές στην ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών επισημαίνουν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, όπως και ο αρμόδιος για θέματα Δημοσίων Επενδύσεων Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.
Η Περιφέρεια, όπως τονίζουν, έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της μέσω των αλλεπάλληλων Αποφάσεων του Συλλογικού της Οργάνου και των αρμοδίων Υπηρεσιών της, για την αποτελεσματική και χρηστή κατανομή των διατεθέντων πόρων και η σκυτάλη περνά πλέον στους Δήμους οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα υλοποίησης των έργων.
 Ήδη το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα εξελίσσεται μέσω της νέας προκήρυξης για υποβολή προτάσεων εκ μέρους των πυρόπληκτων Δήμων της Ηλείας στο Υποπρόγραμμα 3    «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων» προϋπολογισμού 3.220.342,98 ευρώ και ακολουθεί σύντομα η προκήρυξη του Υποπρογράμματος 2 «Στρατηγικές Τοπικής Ανασυγκρότησης» συνολικού προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ (50% Δημόσια Δαπάνη & 50% Ιδιωτική Συμμετοχή).

*Επισυνάπτεται πίνακας με τα νέα έργα που εντάχθηκαν καθώς και οι προϋπολογισμοί


ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΑΕΠ 401
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 

ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ

Α/Α
ΔΗΜΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ
Π/Υ
1
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
508.000,00
2
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ
450.000,00
3
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
615.000,00
4
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΒΡΕΣΤΟ - ΑΛΙΦΕΙΡΑ - ΛΙΒΑΔΑΚΙ
712.000,00
5
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΟΔΟΣ ΜΑΤΕΣΙ - ΑΜΠΑΡΙΑ - ΣΕΚΟΥΛΑ (ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟ ΠΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ)
250.000,00
6
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ
1.135.000,00
7
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ. Κ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Β΄ ΦΑΣΗ)
81.710,00
8
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
274.290,00
9
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΆ ΘΕΣΕΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΗΝΗΣ - ΡΟΔΙΝΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΡΟΔΙΝΩΝ)
37.040,00
10
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΆ ΘΕΣΕΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ - ΚΑΛΙΔΟΝΑ - ΚΩΣΤΟΜΕΡΑ
188.210,00
11
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ Τ. Δ. ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, ΧΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, ΜΙΝΘΗΣ, ΣΜΕΡΝΑΣ, ΚΑΛΙΔΟΝΑΣ, ΛΕΠΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
544.727,02
12
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΖΑΧΑΡΩ - ΣΧΙΝΟΙ - ΡΟΔΙΝΑ
81.150,00
13
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΜΥΡΩΝΕΙΑ-ΚΡΥΟΝΕΡΙ
178.000,00
14
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ-ΚΡΑΝΑ
362.000,00
15
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ Ν. ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ-ΑΓΙΑ ΑΝΝΑΣ
504.000,00
16
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Κ. ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
490.000,00
17
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΘΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΗΡΟΧΩΡΙ - ΡΟΥΠΑΚΙ
67.480,00
18
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
129.150,00
19
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΆ ΘΕΣΕΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΜΑΚΙΣΤΟΣ - ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΜΑΚΙΣΤΟΣ - ΜΗΛΕΑ
247.400,00
20
ΖΑΧΑΡΩΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ Ν. ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΜΙΝΘΗ
867.000,00
21
ΗΛΙΔΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΕΦΥΡΑΣ - ΑΥΓΗΣ - ΚΑΜΠΟΥ - ΒΕΛΑΝΙΔΙΟΥ - ΟΙΝΟΗΣ Δ.Ε. ΠΗΝΕΙΑΣ
303.040,00
22
ΗΛΙΔΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ - ΛΑΤΤΑ - ΑΓΡΑΠΙΔΟΧΩΡΙΟΥ - ΣΚΛΙΒΑ Δ.Ε. ΠΗΝΕΙΑΣ
582.550,00
23
ΗΛΙΔΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΛΑΓΑΝΑ - ΡΟΔΙΑΣ - ΛΟΥΚΑ - ΑΓΝΑΝΤΩΝ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ - ΑΝΘΩΝΑ Δ.Ε. ΠΗΝΕΙΑΣ
543.060,00
24
ΗΛΙΔΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ. Κ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ Δ.Κ. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Δ.Ε. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
336.850,00
25
ΗΛΙΔΑΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ. Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΔΑΦΝΙΩΤΙΣΣΑΣ Δ.Ε. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
470.000,00
26
ΗΛΙΔΑΣ
ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Κ. ΔΑΦΝΗΣ, ΚΕΡΑΜΙΔΙΑΣ,ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΣΑΒΑΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ
200.000,00
27
ΠΥΡΓΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΩΛΕΝΗΣ(ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΡΑΤΟΥΛΑ-ΩΛΕΝΑ)
450.000,00
28
ΠΥΡΓΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΑ ΤΩΝ Τ.Δ. ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ-ΚΑΤΣΑΡΟΥ-ΦΩΝΑΙΤΙΚΩΝ-ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
800.000,00
29
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΕΠΙΣΚΕΥΗ -ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΕ Δ.Δ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΦΑΣΗ Β
550.000,00
30
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΑΣ ΣΕ Δ.Δ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ-ΦΑΣΗ Γ
550.000,00
31
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
550.000,00
32
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ
300.000,00
33
ΠΗΝΕΙΟΥ
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΚ ΛΥΓΙΑΣ
348.000,00
34
ΠΗΝΕΙΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Τ.Κ. ΣΙΜΙΖΑΣ
305.000,00
35
ΠΗΝΕΙΟΥ
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΘΙΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ
179.000,00
36
ΠΗΝΕΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ - Τ. Κ. ΛΥΓΙΑΣ)
90.000,00


ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

1
ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΒΑΡΚΟΥ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑ ΚΑΜΠΟ Τ.Κ. ΑΕΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
900.000,00

 
ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΔΗΜΟ
ΤΗΣ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ
Π/Υ                    (€)
ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ- ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
4.026.000,00
ΖΑΧΑΡΩΣ
3.696.157,02
ΗΛΙΔΑΣ
2.435.500,00
ΠΥΡΓΟΥ
1.250.000,00
ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
1.650.000,00
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ - ΚΥΛΛΗΝΗΣ
300.000,00
ΠΗΝΕΙΟΥ
922.000,00
ΣΥΝΟΛΑ
14.279.657,02

***

Προχωρούν γοργά οι διαδικασίες για το Πρόγραμμα Μελιταίου Πυρετού των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δρομολογήθηκε, μετά την έγκριση της αναγκαιότητας από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και κτηνιάτρων εκτροφής για την πραγματοποίηση του προγράμματος του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.
Ο μελιταίος πυρετός των αιγοπροβάτων είναι σοβαρό νόσημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς, αφενός μεν είναι ζωοανθρωπονόσος και ο άνθρωπος μολύνεται από τα μολυσμένα ζώα (π.χ. κτηνοτρόφοι) και από την κατανάλωση γάλακτος ή μη καλά ωριμασμένου τυριού, και αφετέρου για την κτηνοτροφία, καθώς προκαλεί αποβολές και στειρότητες.
Επίσης, μπορεί να προκληθούν ακόμη σοβαρά προβλήματα, αφού αν έχουν νοσήσει τα ζώα, το γάλα δεν θα παραλαμβάνεται από τις γαλακτοβιομηχανίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να απαγορευθεί η εξαγωγή τυριών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκδοθεί ταξιδιωτική Οδηγία περί μη κατανάλωσης τυριών στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα το πρόγραμμα γίνονταν από ιδιώτες κτηνιάτρους με πληρωμή από τον κτηνοτρόφο.
Από τις 26 Μαΐου 2016 το πρόγραμμα γίνεται αποκλειστικά από κτηνιάτρους εκτροφής (ιδιώτες), χωρίς πληρωμή από τον κτηνοτρόφο.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να δοθεί διέξοδος στους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες κατά την γαλακτική περίοδο που ξεκίνησε, να σταματήσουν οι κτηνοτρόφοι να επιβαρύνονται με το κόστος των εμβολιασμών, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα και, φυσικά, να προστατευτεί η προστατευτεί η υγεία των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.

***
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας


Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με δικό της περίπτερο, στην Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας από 2 έως 4 Δεκεμβρίου 2016.
Πρόκειται για το σημαντικότερο μελισσοκομικό γεγονός της χρονιάς, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της μελισσοκομίας και των εφαρμογών της.
Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευθούν μέλι, να δοκιμάσουν εξαιρετικά προϊόντα μελιού από την Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία και να ενημερωθούν για τις δράσεις της Περιφέρειας για την προώθηση και την προβολή προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, δόθηκε η ευκαιρία στους παραγωγούς που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να έχουν επαφές και εμπορικές συμφωνίες με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, με αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων, επιχειρήσεις διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και επιχειρήσεις εστίασης.
Επιπρόσθετα, υπήρξαν προτάσεις για την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού.
Στη φετινή έκθεση παρατηρήθηκε μεγάλη επισκεψιμότητα από παραγωγούς μελισσοκόμους της περιοχής μας, οι οποίοι παρ’ όλο που δεν μπόρεσαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που μπορούν να εφαρμόσουν μελλοντικά για την προβολή και προώθηση των μελισσοκομικών τους προϊόντων.                                                                                                                
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα αποτελεί στρατηγικό στόχο  για την Περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή θέση κατέχει ο τομέας της μελισσοκομίας, καθώς  η γεωμορφολογία της Περιοχής μας σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες προσδίδουν στην αυτοφυή μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία κάνουν το μέλι να ξεχωρίζει για την ποιότητά του» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.
Την ευθύνη οργάνωσης του περιπτέρου της ΠΔΕ είχαν το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με την υποστήριξη των μελισσοκόμων-μελισσοκομικών συνεταιρισμών-μελισσοκομικών συλλόγων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων που εξέθεσαν  αντιπροσωπευτικά προϊόντα τους.
Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά Χριστίνα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Κούστας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

***


Τα προσκοπάκια στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στον Ογκολογικό Ξενώνα «Η Ελπίδα»

Με γέλια, τραγούδια και πολλές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη γέμισε το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών η «Ελπίδα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Και φέτος, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές, ενήλικα μέλη, καθώς και οι Παλιοί του 2ου Συστήματος Προσκόπων Πάτρας, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Ογκολογικού Ξενώνα της ΠΔΕ, όπου μαζί με φιλοξενούμενους και εργαζόμενους του Ιδρύματος και εθελοντές του Συλλόγου, στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, έψαλαν τα κάλαντα και σκόρπισαν με τον μοναδικό τους τρόπο, αισιοδοξία και χαρά.
Τα μέλη του 2ου Συστήματος Προσκόπων υποδέχθηκαν και ευχαρίστησαν εκ μέρους της Διοίκησης του Ιδρύματος η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Η Ελπίδα» και ο διευθυντής του Ξενώνα Χρήστος Παπασημακόπουλος, οι οποίοι εξήραν μάλιστα τη συνεχή τους προσφορά και τις δράσεις που υλοποιούν τακτικά στον Ξενώνα.

Δείτε βίντεο: