«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Δεκέμβρη 2016

Η νέα χρονιά βρίσκει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πανέτοιμη να προχωρήσει τις διαδικασίες για μεγάλα έργα και δράσεις


Στην έγκριση μιας σειράς πράξεων και διαδικασιών δημοπράτησης σημαντικών έργων, δράσεων και προγραμμάτων, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους πολίτες της, προχώρησε στη σημερινή του συνεδρίαση, την τελευταία για το τρέχον έτος, το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πρόκειται για έργα και προγράμματα που...
αφορούν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, των κοινωνικών δομών, της εκπαίδευσης, καθώς και στην διασφάλιση και προστασία της αγροτικής παραγωγής, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο 2017 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από τα προγράμματα χρηματοδότησης που διαθέτει.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφεραν οι εισηγητές Αντιπεριφερειάρχες, είναι ο «Εκσυγχρονισμός Συστήματος  Φωτεινής Σηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», η «Κατασκευή Λυκείου Θέρμου», η «Προσθήκη νέας πτέρυγας στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», η αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος Δολωματικών Ψεκασμών Δακοκτονίας 2017 στην Π.Ε. Αχαΐας και των εργασιών του προγράμματος Δακοκτονίας 2017 για τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
«Το 2016, παρά το γεγονός πως ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους τους συμπολίτες μας λόγω των δημοσιονομικών μέτρων και της συνεχιζόμενης πολυεπίπεδης κρίσης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε θετικά σημεία, καθώς εκατοντάδες έργα, εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησαν και συνεχίζονται μέσα στην επόμενη χρονιά ή ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό και παραδόθηκαν λειτουργικά για χρήση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Και συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης: «Δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε δυνατά και τη νέα χρονιά για να προσφέρουμε στη Δυτική Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερα, για να φέρουμε τη Δυτική Ελλάδα στη θέση που της αξίζει και να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να ανακουφιστούν».
Για αυτό το λόγο, κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας, «πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες σχεδιασμού για την υλοποίηση τόσο σημαντικών έργων και δράσεων και από τη νέα χρονιά να ξεκινήσουν απρόσκοπτα και να συνεχιστούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων».
Η τελευταία συνεδρίαση του Σώματος για το 2016 ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Σώματος, για τη συνεισφορά τους στην υψηλού επιπέδου λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που το κάνει να ξεχωρίζει όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


***
Οριστική έγκριση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας – Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Ολοκληρώθηκε οριστικά, με τη δημοσίευση σχετικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η διαδικασία που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την κατάρτιση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας,.
Ουσιαστικά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ’ αριθμ. οικ.61491/5301 «Κύρωση της απόφασης έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 4175/Β’/23-12-2016), αποτελεί επικύρωση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατάρτισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – βασιζόμενη στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου (ΕΣΔΑ) και των τοπικών σχεδίων των δημοτικών αρχών, και μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση, ιδίως με τους Δήμους που έχουν την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα – και που ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πλέον το δικό της βιώσιμο και με αποκεντρωμένο χαρακτήρα σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και δουλειάς. Πρέπει όλοι να το πιστέψουμε και να το στηρίξουμε για να πετύχει, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία θα είναι η ωριμότητα και η προετοιμασία των Δήμων, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και συμπλήρωσε: «Η οριστική έγκριση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας, εκτός του ότι αποτελεί τη δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας εκ μέρους των υπηρεσιών μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελούσε αιρεσιμότητα (προϋπόθεση) του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, και πλέον μπορούμε να προγραμματίσουμε υποδομές και έργα στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Υπενθυμίζεται, πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε με διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκπονήσει την αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, καθώς ποτέ δεν συγκροτήθηκε ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. Και αυτό συνέβη με ευθύνη των Δήμων της Περιφέρειας που δεν ενεργοποιήθηκαν, καθώς και του ίδιου του κράτους, που με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων έδινε δυνατότητα παράτασης/αναβολής της αναγκαστικής λειτουργίας του.

***
Ξεκινούν συντηρήσεις του Εθνικού Οδικού Δικτύου σε Αχαΐα και Ηλεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και Ηλείας, έπειτα από την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων για τα έργα από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία των αναδόχων, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για δύο έργα  προϋπολογισμού 2.600.000 και 1.560.000 ευρώ  αντίστοιχα και  χρηματοδοτούνται  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο με στοχευμένες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Λύτρας, εκφράζοντας και τη βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την άμεση αποκατάσταση βλαβών των ασφαλτικών οδοστρωμάτων και ανακαίνιση ασφαλτοταπήτων, την εκτέλεση χωματουργικών – τεχνικών εργασιών και οδοστρωσίας, την αντιμετώπιση ελλείψεων στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων και κιγκλιδωμάτων γεφυρών και λοιπό εξοπλισμό ασφαλείας της οδού, επίσης ο συστηματικός έλεγχος των αποχετευτικών συστημάτων της οδού (φρεάτια, τάφροι ομβρίων, αγωγοί κ.λπ.) και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι φραγμένα, ο καθαρισμός αυτών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και ο καθαρισμός των νησίδων, ερεισμάτων, ρείθρων κλπ., η αφαίρεση της ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης, η κοπή κλαδιών που εμποδίζουν την ορατότητα κλπ.

*** 
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει για έξαρση του ιού γαστρεντερίτιδας και τους βασικούς κανόνες πρόληψης

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης κρουσμάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα κρούσματα αφορούν, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα, περιπτώσεις ιογενούς γαστρεντερίτιδας, με προεξάρχοντα συμπτώματα ναυτία, εμέτους, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση και πυρετική κίνηση.
Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα υποχωρούν εντός ωρών και δεν απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ηλικιωμένα άτομα με συνοδά νοσήματα, κατακεκλιμένους ασθενείς και παιδιά.
Στην περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων ή επιβάρυνσης της κλινικής εικόνας του ασθενούς, απαιτείται ιατρική εκτίμηση.
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπενθυμίζει βασικούς κανόνες πρόληψης:
·         Καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά τη χρήση τουαλέτας.
·         Αποφυγή επαφής με άτομα που πάσχουν ή, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή.
·         Άτομα τα οποία πάσχουν, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά τους και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους, να αποφεύγουν την επαφή, ειδικά με τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

***
Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Έγκριση προϋπολογισμού 2017 & Έναρξη διαδικασιών έγκρισης προσλήψεων με θητεία

Η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2017 του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΤΑ-ΠΔΕ), ήταν το κυρίαρχο θέμα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΤΑ-ΠΔΕ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2016.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί ενεργό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο σε τοπικό επίπεδο, καθώς πρωταρχικός του ρόλος είναι η διαχείριση των πιστώσεων και των διαδικασιών πληρωμής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων, καθώς και η τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειάς μας, ιδίως στον τομέα της υλοποίησης μελετών, ερευνών και έργων.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΤΑ-ΠΔΕ, Απόστολος Κατσιφάρας, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό για το 2017, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ανέφερε: «Ο συνολικός προϋπολογισμός (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος) για τα έργα Δημοσίων Επενδύσεων που θα διαχειρισθεί το ΠΤΑ-ΠΔΕ το 2017 προϋπολογίζεται σε 31.937.620,93 ευρώ. Πρόκειται για έναν ορθολογικό και εκτελέσιμο προϋπολογισμό, που συμμορφώνεται με τις επιταγές των καιρών, περιορίζοντας τις δαπάνες στις απολύτως απαραίτητες, και εστιάζοντας όσο περισσότερο είναι δυνατό σε αναπτυξιακές δράσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, το Σώμα ενέκρινε και τη συμμετοχή του ΠΤΑ-ΠΔΕ, τόσο στην πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξή της ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», όσο και στο δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα».
«Το ΠΤΑ-ΠΔΕ έχει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειάς μας. Έχει συσσωρευμένη τεράστια εμπειρία από τη λειτουργία τους ως φορέας διαχείρισης των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την εμπειρία αυτή αξιοποιούμε για να ενισχύσουμε την υποψηφιότητά μας ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020» σχολίασε σχετικά ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Ομοίως, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ΠΤΑ, το καθιστούν πολύτιμο εταίρο του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που υφίστανται για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και μελετών και ερευνών».

Ξεκινούν διαδικασίες για την έγκριση προσλήψεων

Την άμεση έναρξη διαδικασιών εγκρίσεων για την πρόσληψη τριών (3) ατόμων με θητεία, αποφασίστηκε ομόφωνα κατά την ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ.
Πρόκειται για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων με ειδικότητες που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του ΠΤΑ-ΠΔΕ και είναι κενές, και συγκεκριμένα:
·         ένα (1) στέλεχος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, που θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ σχολής οικονομικής κατεύθυνσης ή περιφερειακής ανάπτυξης και εξειδίκευση σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης,
·         ένα (1) στέλεχος για θέματα κοινωνικά/πολιτιστικά και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, που θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ σχολής κοινωνικών επιστημών και εξειδίκευση σε θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, και
·         ένα (1) στέλεχος για θέματα οργάνωσης και διοίκησης, που θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ οικονομικής ή πολυτεχνικής σχολής και εξειδίκευση σε θέματα διοίκησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η πρόσληψη των ανωτέρω ειδικών επιστημόνων θα γίνει με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία θα λήγει αυτοδίκαια με τη λήξη της θητείας του παρόντος Δ.Σ. του ΠΤΑ-ΠΔΕ.

Ευχαριστίες Κατσιφάρα προς τα μέλη του Δ.Σ.

Ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση για το 2016 του Δ.Σ., ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΤΑ-ΠΔΕ, Απόστολος Κατσιφάρας, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά, για την άψογη συνεργασία που είχαν και τη σύμπνοια που επικράτησε ώστε το ΠΤΑ-ΠΔΕ να είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός μηχανισμός της Περιφέρειάς μας.
«Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον καθένα σας για την εξαιρετική συνεργασία μας για μία ακόμα χρονιά. Το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται ομόφωνα, επιβεβαιώνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται, με σωστή προετοιμασία, με διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας» ανέφερε σχετικά ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είναι σημαντικό εργαλείο για τη λειτουργία της Περιφέρειάς μας, το οποίο θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο για να βελτιώσουμε τη λειτουργία μας. Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και ένα χαρούμενο 2017».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη θητεία 2014-2019 αποτελείται από τους:
·         Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΡΟΕΔΡΟΣ).
·         Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας: Γιώργος Γεωργιόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας), με αναπληρωτή την Χριστίνα Σταρακά (Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας).
·         Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας:  Σάββας Αυγέρης (Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας), με αναπληρωτή την Αναστασία Κωνσταντοπούλου (Περιφερειακό Σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας).
·         Εκπρόσωπος της πρώτης επιλαχούσας περιφερειακής παράταξης «Ανδρέας Κατσανιώτης – Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας»: Ανδρέας Κατσανιώτης (Επικεφαλής της παράταξης), με αναπληρωτή τον Σιαμπλή Δημήτριο (Περιφερειακό Σύμβουλο Αχαΐας).
·         Εκπρόσωπος των οικείων Επιμελητηρίων: Κωνσταντίνος Νικολούτσος (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας), με αναπληρωτή τον Πλάτωνα Μαρλαφέκα (Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αχαΐας)
·         Εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων: Δημήτριος Νικολακόπουλος (Γεν. Γραμματέας Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α), με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Σκέντζο (Πρόεδρο Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α).
·         Εκπρόσωπος των εργατικών οργανώσεων: Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας), με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Σπανό (Αναπληρωτή Πρόεδρο Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας).
·         Μέλος από Υπηρεσίες της Περιφέρειας: Δημήτρης Καραβίδας (Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών), με αναπληρωτή τον Σπυρίδωνα Παπασπύρου (Προϊστάμενο Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής).
·         Μέλος από Υπηρεσίες της Περιφέρειας: Κωνσταντίνος Κόλλαρης (Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης), με αναπληρωτή την Ειρήνη Καραθανάση (Διευθύντρια Τεχνικών Έργων ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας).