«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 6 Μάρτη 2015

 Απ. Κατσιφάρας: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας για ολόκληρη τη χώρα

Η οργάνωση ενός πλάνου δράσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς προς αυτό το σκοπό, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο...
κτίριο της Π.Ε. Αχαΐας, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο, με τη συμμετοχή φορέων και από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε η σημασία της καταγραφής των ελλείψεων που υπάρχου,ν αλλά και η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρεια προκειμένου όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην εθελοντική προσφορά αίματος.

«Θέλουμε και είναι επιτακτικό να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα της Πάτρας που είναι πρωτοπόρος στην εθελοντική αιμοδοσία, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτός είναι ο στόχος μας και είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε αρμονικά όλοι οι φορείς για να τον επιτύχουμε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Πρέπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας για ολόκληρη τη χώρα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαροκόπος τόνισε πως «η αναγκαιότητα σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για αυτό το λόγο είναι επιτακτική η διαρκής επαφή και επικοινωνία όλων μας, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη αυτάρκεια σε αίμα».

Να επισημανθεί πως στο ετήσιο σχέδιο δράσης ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2015, που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προβλέπονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών για όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση συμμετείχαν: Άννα Σπηλιωτακάρα, πρώην Διευθύντρια Αιμοδοσίας Γ.Κ. Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, Σοφία Συμεωνίδου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Νικόλαος Μπαραμπάτης, ιατρός της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε, Παρθενόπη Τσέλιου, Διευθύντρια Αιμοδοσίας και Κέντρου Αναφοράς AIDS Ν.Δ. Ελλάδας, Χάρης Πυργας και Γεώργιος Κανελλόπουλος, εκπρόσωποι του αχαϊκού Συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, Θεόδωρος Μπαρζός, εκπρόσωπος του αχαϊκού  Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος «Η Ζωοδόχος Πηγή», Μαρία Τριπολιτσιώτη, εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών δωρητών οργάνων σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου πρόληψης και βοήθειας παιδιών με μεσ. αναιμία «Πάτρα 1982», Ελευθέριος Πολυκρέτης  εκπρόσωπος του ΣΕΑ Καραμανδανείου, Κωνσταντίνα Πανέτα, Διευθύντρια αιμοδοσίας Νοσ. Πύργου, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και εκπρόσωπος ΠΟΣΕΑ, Ελένη Θεοδωρη, εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» στην αιμοδοσία, Μιχάλης Μαρτίνης, εκπρόσωπος του Συλλόγου υπαλλή Π.Ε. Αχαΐας, Κωνσταντίνος Μαμασούλας, εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αγρινίου, Λεωνίδας Ρούμπας, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Αμαλιάδας, Παναγιώτα Κλωνη, καθηγήτρια του ΤΕΙ Πάτρας.


Μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται μεθαύριο Κυριακή 8 Μαρτίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η ημέρα που θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη και αποτελεί σημείο συνάντησης των αγώνων όλων των γυναικών.
Η θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία είναι σημαντική, περισσότερο δε στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Επίσης, η συμβολή της είναι πρωταρχική στο πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ επηρεάζονται εξίσου από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας.
Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, με τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η γυναίκα πλήττεται πολύ περισσότερο από όλους από την ανεργία, όπως και η νέα γενιά και για εμάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι προτεραιότητα η αντιμετώπιση αυτού του αδιεξόδου.
Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση μια σύγχρονης κοινωνίας.
Για αυτό και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου πρέπει να είναι πιο ενεργή, για ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Και αυτό προσπαθούμε και ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζει ισότιμα τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και το απέδειξε έμπρακτα με την επιλογή στη θέση της Προέδρου του Σώματος, της Τασίας Τογιοπούλου.
Στις 8 Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω της. Το θέμα όμως, είναι να έχει την προσοχή μας και τις 365 ημέρες του χρόνου».


Δήλωση του Γρ. Αλεξόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας, η οποία και εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 6 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ενδοσχολική βία (bulling) είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλες διαστάσεις τόσο στα σχολεία όσο και στους αθλητικούς συλλόγους όλης της χώρας και πλέον εκδηλώνεται και με πολλούς τρόπους.
Οι νεαροί μαθητές/αθλητές βιώνουν ενδεχομένως διακρίσεις εξαιτίας της εθνικότητας, θρησκείας, εξωτερικής εμφάνισής τους, ειδικών ικανοτήτων, κοινωνικού status και άλλων παραγόντων που τους καθιστούν δέκτες επιθετικών και ρατσιστικών συμπεριφορών.
Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πολύ σοβαρές και μπορεί να σημαδέψουν σε βάθος χρόνου την ψυχή και το χαρακτήρα ενός παιδιού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις ίσες ευκαιρίες, την κοινωνική ένταξη αλλά και την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφοβισμού, που πρέπει να προσαρμοστούν και να καλλιεργηθούν αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Στο πλαίσιο των οδηγιών αυτών ανήκει και η ανάληψη υλοποίησης από το Περιφερειακό ΚΕΚ Δ.Β.Μ Π.Ε. Αχαΐας, ως συντονιστής εταίρος, του Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο «IRIS- Καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό βάσης και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, του ρατσισμού και των περιστατικών βίας».
Στόχος του έργου IRIS είναι να εκπαιδεύσει καθηγητές, προπονητές και άλλους τελικούς χρήστες στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων διακρίσεων, ρατσισμού και βίας, να τους προσεγγίσει με νέες διδακτικές μεθοδολογίες που θα αυξήσουν τις ικανότητές τους για πρόληψη και χειρισμό του φαινομένου.
Παράλληλα, στοχεύει στο να τους παρέχει εργαλεία που θα ενσωματώσουν στις καθημερινές αθλητικές δραστηριότητες και τέλος να ευαισθητοποιήσει τους παράγοντες χάραξης πολιτικής για την ενσωμάτωση καλών πρακτικών σε θεματικά σχετιζόμενες εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές πρωτοβουλίες.
Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε εδώ, την εμφάνιση φαινομένων εκφοβισμού και βίας Κανένα παιδί πια δεν μπορεί ναι νιώθει μόνο και αβοήθητο μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο και αυτό είναι ευθύνη όλων μας».