«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Επιστολή δημάρχου Αγρινίου στον υπουργό παιδείας σχετικά με τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Επιστολή στον κ.  Αριστείδη Μπαλτά, υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων απέστειλε ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου σχετικά με τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου. Επίσης ο Δήμαρχος έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ενώ έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τις 24/3/2015 και ώρα 19.00 με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού, στο Δημαρχείο Αγρινίου.
 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:


 κ. Υπουργέ
 Οι  πρόσφατες πληροφορίες μας και τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ,  για τη μεταφορά των τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα αλλά και γενικότερα ο τρόπος χειρισμού  και μεθόδευσης που επιχειρείται  από πλευράς Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών, εάν επιβεβαιωθούν θα αποτελέσουν για ακόμη μια φορά  κατάφωρη αδικία απέναντι σε ολόκληρη την  τοπική κοινωνία του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.. 

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές στα ΜΜΕ, της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών,  κας  Βενετσάνας Κυριαζοπούλου όπου καλεί τους συλλόγους των φοιτητών να πάρουν αποφάσεις για το χωροταξικό, ώστε αυτές να αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί για ενδεχόμενη μεταφορά των Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα με το αιτιολογικό ότι είναι δύσκολη η λειτουργία του Πανεπιστημίου σε δύο διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις, με μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους και, ιδιαίτερα, με τόσο χαμηλό κρατικό προϋπολογισμό. Οι δηλώσεις αυτές πέραν του ότι θεωρούμε ότι σας θίγουν προσωπικά, αφού προσπαθούν  να σας υποκαταστήσουν , αφετέρου δε, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην φοιτητική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Κύριε Υπουργέ

Να σας θυμίσουμε ότι  η  λειτουργία των τμημάτων του Αγρινίου συνέπεσε με την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα και παρόλα αυτά τα τμήματα είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσονται  , να αυξάνουν την συνεισφορά τους και να δραστηριοποιούνται περαιτέρω στην παραγωγή καινοτόμων αποτελεσμάτων. Όμως όλα αυτά, όπως διαφαίνεται, δεν αναγνωρίστηκαν και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην προσπάθεια μεταφοράς τους στην Πάτρα και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν προθέσεις από πλευράς Υπουργείου.

Κύριε Υπουργέ

 Θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτρέψετε αυτές τις μεθοδευμένες κινήσεις και να προχωρήσετε όχι στην μεταφορά τους, αλλά στην ανάπτυξη των τμημάτων αυτών.
Σεβόμενοι την  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και έχοντας κατά νου τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις πως «η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα μέτρα για να μην καταρρεύσει η δημόσια εκπαίδευση και θα εξασφαλίσει  την  λειτουργία και την αποτελεσματική διοίκηση όλων των τύπων των Σχολείων Γενικής, Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και των ΑΕΙ» θεωρούμε αναγκαίο  πως πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί   το δίκαιο αίτημα της Αγρινιώτικης κοινωνίας, για ένα αυτόνομο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Έτσι ώστε, αυτή η  σύγχρονη ακαδημαϊκή μονάδα να συμβάλλει αποφασιστικά στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής μας. Είναι προφανές ότι στην επίτευξη του στόχου αυτού θεωρούμε απαραίτητη και ουσιαστική τη συμβολή του Υπουργείου σας.


Με εκτίμηση
Γιώργος Παπαναστασίου
Δήμαρχος Αγρινίου