«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθη 36χρονος με ναρκωτικά στην Πάτρα


Κατασχέθηκαν περίπου 103 γραμμάρια κάνναβης και μία ηλεκτρονική ζυγαριά



Συνελήφθη, χθες (19-3-2014) το απόγευμα στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, ένας ημεδαπός, ηλικίας 36 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή κάνναβης με σκοπό την διακίνηση.

 Ειδικότερα...
αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πατρών, στο πλαίσιο ερευνών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πραγματοποίησαν έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στην οικία του δράστη στην Πάτρα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:



·        Τρεις συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους 102,8 γραμμαρίων,

·        Δύο φαρμακευτικά δισκία,

·        Μία ηλεκτρονική ζυγαριά,

·        Ένα κινητό τηλέφωνο,

·        Ένας μεταλλικός τρίφτης κάνναβης και

·        Νάιλον σακουλάκια που χρησιμοποιούσε για να διαμοιράζει τα ναρκωτικά.



Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε ακόμη το χρηματικό ποσό των 355 ευρώ, το οποίο και κατασχέθηκε ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.



Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.


 Συνελήφθησαν δύο άτομα για καταδικαστικές αποφάσεις σε Πύργο και Μεσολόγγι
Εκκρεμούσαν σε βάρος τους ποινές φυλάκισης επτά ετών για κλοπές και έξι ετών για ναρκωτικά, αντίστοιχα
Συνελήφθησαν σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις στον Πύργο και στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, αντίστοιχα, ένας 25χρονος ημεδαπός και ένας 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους.
Ειδικότερα:
·        Στην πρώτη περίπτωση, χθες (19-3-2015), το απόγευμα, στον Πύργο, συνελήφθη ο 25χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών με την οποία είχε καταδικαστεί με ποινή κάθειρξης (7) ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
·        Στην δεύτερη περίπτωση, στις (14-3-2015) το πρωί, συνελήφθη στο Μεσολόγγι ο 33χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (6) ετών, για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ διέμενε και παράνομα στη χώρα στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.




Ενισχυμένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου
Θα ισχύουν επίσης απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου
Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εντατικοποιεί τις δράσεις της, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:
·        Αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής.
·        Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
·        Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
·        Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
·        Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
·        Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
·        Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
·        Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
·        Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως (βλ. αναλυτικά σχετικό δελτίο τύπου):

·        Τρίτη (24-3-2014) για το ρεύμα εξόδου: 16.00-21.00
·        Τετάρτη (25-3-2014) για το ρεύμα εισόδου: 15.00-21.00
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:
·         να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
·         να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση
·         να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
·         να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους
·         σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.




Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου κατά την περίοδο εορτασμού της 25ης Μαρτίου
Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω :
1.     Την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015, για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α)    Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
β)    Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
γ)    Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
δ)    Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
ε)   Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την Χ.Θ. 97+650 (μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).

 2.     Την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2014 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από ώρα 15:00 έως 21:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

α)    Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
β)    Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ)    Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ)    Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
ε)    Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα του Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

3.           Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας :
α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για  αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
στ)     Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
η) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
θ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
ι) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
ια) Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της τοπικής Δ/νσης Τροχαίας.
ιβ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εκλογικό υλικό, εφόσον  αυτό αποδεικνύεται από παραστατικά έγγραφα.
ιγ) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου, για το οποίο προορίζονται καθώς και το Λιμάνι ελλιμενισμού του.

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικειμένη εορταστική περίοδο,  εφαρμόζει αυξημένα μέτρα τροχαίας στο οδικό δίκτυο της χώρας και υπενθυμίζει πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:
  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημα τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, απέτρεψε ακόμα μία περίπτωση εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας
Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στον αριθμό 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής - application (ios-android) CYBER KID
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, απέτρεψε άλλη μία περίπτωση πρόθεσης αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από χρήστη του διαδικτύου.
Ειδικότερα, απογευματινές ώρες  της 17-03-2015, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω του «Cyber Alert», ότι άγνωστο άτομο, σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης εκδήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.
Ακολούθησε στοχευμένη και ενδελεχής διαδικτυακή - αστυνομική έρευνα, για τον εντοπισμό των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων του ατόμου, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του και περαιτέρω τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και σωματικής του ακεραιότητας. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ταυτοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών του και ο γεωγραφικός εντοπισμός της κατοικίας του.
Σε επικοινωνία και συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ημεδαπό, και κατόπιν προφορικής εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα μεταφέρθηκε και παραμένει σε νοσοκομειακό ίδρυμα, για την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη και ιατρική φροντίδα.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας και θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.


Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - android: CYBER KID


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη

Επίσης, στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνεται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχόλιων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων

Από τις άμεσες και αποτελεσματικές έρευνες και ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διακριβώθηκε η εμπλοκή τριών ημεδαπών δραστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη

Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπου πραγματοποιηθήκαν ταυτόχρονες έρευνες στις οικίες των εμπλεκόμενων και ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η δράση τους

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, πρόκληση σε εκτέλεση  πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου







Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα  λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο επίμαχο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Επίσης, στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνονται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχολίων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών (3) ημεδαπών, ηλικίας 50, 28 και 25 ετών, για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  στο πλαίσιο της στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15-03-2015 σε ιστολόγιο του διαδικτύου, είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.







Υπήρξε άμεση κινητοποίηση  και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση. (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας)
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε  τη διενέργεια προανάκρισης, για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων, που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις. (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας)
Κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος δρούσε από την Αθήνα, ο 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ο 28χρονος από την Μυτιλήνη.

Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.





Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.

Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα  λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα καθώς και τη δημόσια τάξη εν γένει.