«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 26 Μάρτη 2015

 Αντίθετη η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην υποβάθμιση των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με έδρα το Αγρίνιο – Προηγήθηκαν παρεμβάσεις από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε υποβάθμιση των σχολών του Πανεπιστημίου Πάτρας και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που έχουν έδρα και λειτουργούν στο Αγρίνιο εξέφρασε με απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε...
στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
«Δυστυχώς τα προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως με την υποχρηματοδότηση, είναι πάρα πολλά και όλα αυτά έχουν πολλές συνέπειες στη λειτουργία των τμημάτων και στην σωστή παροχή γνώσεων στους φοιτητές. Δεν πρέπει να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις και επιτέλους να σταματήσουν οι διαρροές για μεταφορά των σχολών που ως μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό σκοπό της ίδιας της εκπαίδευσης, έχοντας στο νου τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: «Παράλληλα θα πρέπει να υποστηριχθούν τα τμήματα των σχολών Αγρινίου και Μεσολογγίου ώστε να παρέχεται υψηλή γνώση».
Ανάλογη απόφαση για το θέμα έχει λάβει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 11 Φεβρουαρίου 2013, αναφορικά με το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο χαρακτηριζόταν «από σοβαρές αστοχίες, απουσία ενιαίων κριτηρίων, έλλειψη σοβαρής ακαδημαϊκής προετοιμασίας και στόχων και επιπλέον οδηγεί σε περαιτέρω αποδιοργάνωση την ήδη δοκιμαζόμενο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», όπως ανέφερε τότε η απόφαση του Σώματος, καλώντας παράλληλα, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο, ζητώντας την περαιτέρω αναβάθμιση των Ιδρυμάτων αυτών.
Ήδη για το θέμα, πάντως, των τμημάτων και των σχολών του Αγρινίου, υπήρξε παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά με επιστολή της προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Τάσο Κουράκη, από τους οποίους και ζητά να πληροφορηθεί «ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους και έτσι να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωση μιας δοκιμαζόμενης περιοχής της χώρας με τεράστια ελλείμματα σε επενδύσεις και αναπτυξιακό σχεδιασμό».
Παράλληλα, έχει ήδη γίνει και συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη, με αντιπροσωπεία φοιτητών από τις πανεπιστημιακές σχολές στο Αγρίνιο κατά την οποία και έγινε μια ειλικρινής, άμεση και εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση, στην οποία επαναβεβαίωσαν ότι ο χωροταξικό ζήτημα δεν είναι το πρώτιστο θέμα για εκείνους, αλλά περισσότερο η αξία του πτυχίου τους, τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματά τους, οι υποδομές, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως η σίτιση και η στέγαση, καθώς και τεχνικά θέματα, όπως τα μέλη των ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό και το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Εγκρίθηκαν μείζονος σημασίας έργα για την Περιφέρεια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Δ.Ε. και τρία σημαντικά θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην υλοποίηση μείζονος σημασίας έργων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προς ψήφιση.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν το Ειδικό Αναπτυξιακό Προγραμματισμό με τίτλο «Ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της ΠΔΕ-Ηλεία», η πρόταση κατάρτισης προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ για το έτος 2015, καθώς και η πρόταση για τη δημιουργία Περιφερειακού Σχεδίου υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με βάση τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την ενίσχυση των ΜμΕ «Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Small Business Act (SBA)».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη και προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Απ. Κατσιφάρα, οι Χριστίνα Σταρακά, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Γιώργος Αγγελόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Ιωάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Πλατανιάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνης Χαροκόπος, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Διονυσία Μαράτου.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι: Αναστασία Τογιοπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τρύφωνας Φωτόπουλος, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΔΕ, Λυκούργος Σταματελάτος, Διευθυντής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Π.Ε. Αχαΐας, Ευγενία Λεωνίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων και Σπύρος Παπασπύρου, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής.
 ***

Δωρεάν προληπτικός σπιρομετρικός έλεγχος στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αλλά και με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών,  τους Δήμους Καλαβρύτων και Ναυπάκτου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα διενεργήσει δωρεάν προληπτικό σπιρομετρικό έλεγχο, στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας. 
Η σπιρομέτρηση είναι μία απλή εργαστηριακή εξέταση που αποσκοπεί να καταμετρήσει (να «φωτογραφήσει») την ανεμπόδιστη η μη διαδρομή που θα διανύσει ο αέρας μέσα στους βρόγχους κατά την πλήρη αναπνοή.
Με την εξέταση αυτή μετρούνται όγκοι, ροές και χωρητικότητες του αναπνευστικού συστήματος σε συνάρτηση με τον χρόνο. Μας  επιτρέπει  δηλαδή να ανιχνεύουμε και να  διαγνώσουμε  κυρίως αποφρακτικές ( άσθμα-ΧΑΠ ), περιοριστικές, και μεικτές διαταραχές της αναπνοής.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο πληθυσμός θα ωφεληθεί από την συχνότερη πραγματοποίηση σπιρομετρήσεων και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της νοσηρότητας των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.
«Στο πλαίσιο της προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους Φορείς που συμμετείχαν στην οργάνωση δωρεάν προληπτικών ελέγχων σπιρομετρήσεων και να ενημερώσουμε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Η δράση αυτή με τον προληπτικό σπιρομετρικο έλεγχο θα πραγματοποιηθεί στους παρακάτω χώρους τις κάτωθι ημέρες: 
- Δευτέρα 30 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
- Τρίτη 31 Μαρτίου στο Κ.ΑΠ.Η. στη Ναύπακτο, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
- Τετάρτη 1 Απριλίου στο Κεντρικό Κτίριο Πρυτανείας -Γραφείο Ιατρού Εργασίας στο  Πανεπιστήμιο Πατρών από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
- Πέμπτη 2 Απριλίου στην είσοδο του Κεντρικού Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Πατρών, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.
- Παρασκευή 3 Απριλίου στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας στην Πάτρα   από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.


***

Στον Πύργο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας
Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σε πόλεις και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί, την ερχόμενη Δευτέρα στον Πύργο.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε η πρόεδρος του Σώματος Αναστασία Τογιοπούλου, η 7η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 και ώρα 15.00΄ στον Πύργο Ηλείας (Μανωλοπούλου 47), στην αίθουσα του καταστήματος της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Διοικητήριο).
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η έγκριση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Ηλεία», η έγκριση Πρότασης Κατάρτισης Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2015 και η τριμηνιαία Έκθεση επί της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δ’ Τριμήνου οικονομικού έτους 2014.
***

Υποβολή αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων
Η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις – Προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση:
1) ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 1.1: «ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» του ΕΠΑΛ 2007-2013
Επιλέξιμες Δράσεις: Διάλυση επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που διαθέτουν στην άδειά τους το αλιευτικό εργαλείο «δίχτυ τράτας βυθού» μηχανότρατα.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 1.1 είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πλοιοκτήτες μηχανοτρατών.
2)   ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 2.1 «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ» του ΕΠΑΛ 2007-2013
Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις Δράσεις,
1: Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων.
2: Μεταβολή της παραγωγής λόγω επέκτασης ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μονάδων.
3: Αύξηση της ποσότητας γόνου που παράχθηκε σε Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς.
Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, συλλογικοί φορείς ή φορείς Αυτοδιοίκησης και λοιπές Οργανώσεις, και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Ερευνητικά Ιδρύματα. 
3) ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ 2.3 «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ» του ΕΠΑΛ 2007-2013.
Αφορά χρηματοδότηση επενδύσεων του τομέα μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας & υδατοκαλλιέργειας στις δράσεις:
1. Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των παραγωγικών μονάδων μεταποίησης.
2. Βελτίωση της επιχειρηματικής θέσης των εγκαταστάσεων εμπορίας.
Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 2.3. είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.
Η Υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από ενδιαφερόμενους θα γίνεται:
              για το Μέτρο 1.1«ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ» στις κατά τόπους Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων, έως 19-04-2015 για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης πρόσκλησης του 2010 και δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης πιστώσεων, και έως 19-05-2015 για νέες αιτήσεις.
              για τα μέτρα 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» και 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» μέχρι την 29η Μαΐου 2015  στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ και αντίγραφο του φακέλου κατατίθεται και στις αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων και στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του ΕΠΑΛ.