«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)


Ψηφίστηκε το βράδυ της Παρασκευής επί της αρχής και στο σύνολό του από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχει στόχο να...
γεμίσουν τα κρατικά ταμεία μέσω της είσπραξης των «μνημονιακών» και άλλων χαρατσιών. Το Ποτάμι ψήφισε παρών μιλώντας για προχειρότητα των ρυθμίσεων. Η Χρυσή Αυγή, ενώ στις Επιτροπές και στην διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου τελικά την τελευταία στιγμή, ψήφισε παρών.
Το ΚΚΕ δήλωσε ξεκάθαρα ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο ενώ καταψήφισε και τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα (16, 17, 21 και 24) που ζήτησε η ΝΔ περισσότερο για λόγους εντυπώσεων. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών για τα τρία πρώτα και κατά για το 24.
Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση με αυτό επιδιώκει να εισπράξει στο ακέραιο από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά όλα τα χρέη που τους φόρτωσαν οι μνημονιακοί και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Νομιμοποιεί, δηλαδή, πλήρως όλα τα αβάσταχτα χαράτσια, τη φοροεπιδρομή, που επιβλήθηκαν σε βάρος του λαού από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που σε συνδυασμό με την πολιτική δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων, γενικότερα του λαϊκού εισοδήματος, τον έχουν «στεγνώσει».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Πέμπτη  από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και σήμερα συζητήθηκε και ψηφίστηκε σε μία και μόνο συνεδρίαση, σύμφωνα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Παίρνοντας το λόγο επί της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος με τη μορφή του κατεπείγοντος. Επίσης, σχολίασε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως επαναλαμβάνεται αυτό που ζήσαμε στην προηγούμενη Βουλή, με διαφορετικούς ρόλους. «Καταγγέλλουν εκείνοι που φέρνανε τα κατεπείγοντα και εκείνοι που καταγγέλλανε τα κατεπείγοντα, φέρνουν κατεπείγοντα», είπε χαρακτηριστικά (Δείτε βίντεο ΕΔΩ). 
Η τροπολογία του ΚΚΕ
Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, με στόχο την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση, εξαιτίας των αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόρριψη, έφτασε να διαστρεβλώσει άρθρα της τροπολογίας ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους. Οπως ανέφερε, σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τη συγκρότηση επιτροπών στις οποίες θα απευθύνονται όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους ούτε με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτές θα εξετάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα θα καθορίζουν νέα ρύθμιση. Μάλιστα αποφάνθηκε ότι σε αυτό το σημείο δηλαδή τις επιτροπές «συναντιόμαστε με τη σεισάχθεια του ΚΚΕ»! Ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι πουθενά το ΚΚΕ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αντίθετα λέει κούρεμα όλων των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών που προήλθαν από τα χαράτσια και την φοροληστεία των εφαρμοστικών νόμων.
Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης ήταν η απειλή της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για ελέγχους της Εφορίας σε όσους δεν μπουν στη ρύθμιση:  «Όσοι δεν θα μπουν -ενώ μπορούν να μπουν στην ρύθμιση- αυτοί να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα από αυτούς θα περάσει η εφορία», είπε συγκεκριμένα.
Ομιλία Ν. Καραθανασόπουλου 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εισηγητής του Κόμματος στη συζήτηση, επισήμανε προς το προεδρείο της Βουλής τις ευθύνες που έχει όσον αφορά τη στάση της Χρυσής Αυγής που «παίζει» επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια, καθώς ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, παρότι δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.  Όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, επισήμανε πως η κυβέρνηση διατηρεί ανέπαφο το αντιλαϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο βρέθηκαν υπερχρεωμένα τα λαϊκά νοικοκυριά. 
Οπως σημείωσε, «πήρατε τις ρυθμίσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης και κάνατε κάποιες μικροβελτιώσεις», οι οποίες «δεν αλλάζουν το χαρακτήρα ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Αυτό θέλετε να επιβάλετε». «Σ' αυτήν, λοιπόν, την πρόκληση» τόνισε ότι το ΚΚΕ απαντά με την κατάθεση της τροπολογίας που δίνει πραγματικά ανακούφιση στο λαό, επισημαίνοντας: «Θέλουμε η κυβέρνηση να πει αν δέχεται να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης, ναι ή όχι».
Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση αποτελεί μέρος της συνολικότερης διαπάλης που γίνεται στο εσωτερικό της ΕΕ και με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, ενώ γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών (Δείτε στο κεντρικό βίντεο πάνω). 
Ομιλία Θανάση Παφίλη
Εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα θετικό από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. 
Κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, η οποία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την παρουσιάσει ως «κοσμογονία», στην ουσία αποτελεί συνέχιση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. 
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ενώ οι 400 μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και με βάση αυτούς λειτουργεί η οικονομία καθώς και ότι προεκλογικά ισχυριζόταν πως η ΕΕ αλλάζει, ωστόσο είναι εδώ η σκληρή αντιλαϊκή καπιταλιστική βαρβαρότητα, η κυνική δικτατορία του κεφαλαίου, που είναι η ΕΕ με κοινοβουλευτικό μανδύα, που απαιτεί κι άλλο αίμα από τους λαούς, όχι μόνο από τη δουλειά, αλλά και με πόλεμο για να φύγει από την κρίση. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Ομιλία Χρήστου Κατσώτη
Ο λαός είναι χαμένος από χέρι και με την διαπραγμάτευση και με τον συμβιβασμό της κυβέρνησης γιατί έγιναν για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κερδών, τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης.
«Και θα είναι χαμένος από χέρι όσο δεν συγκεντρώνονται δυνάμεις για την ρήξη και την ανατροπή», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στην αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, τόνισε ότι με αυτή διατηρείται στο ακέραιο όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο των μνημονίων και συνεχίζεται με τις «νέες μεταρρυθμίσεις» που απαιτούν η θεσμοί-τρόικα.
Ο Χ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει να αρπάξει ό,τι έχει απομείνει στα λαϊκά στρώματα και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις, λέγοντας ότι είναι στην κατεύθυνση της απαλλαγής κράτους - εργοδοσίας από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Δευτερολογία Θ. Παφίλη
Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στηλίτευσε την απόρριψη -από την κυβέρνηση- της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ  για τη ρύθμιση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Απαντώντας στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, η οποία νωρίτερα επιχείρησε να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και για την άρνηση της κυβέρνησης να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ μιλάει πολιτικά και κάνει πολιτική κριτική (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Μιλώντας στη δευτερολογία του επί των άρθρων,ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στο άρθρο 24 που προβλέπει την απορρόφηση  της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», από την  «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου», η οποία με τη σειρά της θα απορροφηθεί από τον νέο ΤΑΙΠΕΔ όταν αυτός συσταθεί,  κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διευρύνει το πεδίο της δημόσιας περιουσίας στο οποίο τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα μπορούν να επενδύσουν κερδοφόρα (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).
Στο τέλος της συζήτησης πήρε το λόγο ξανά και ο  Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνική ασφάλιση, τονίζοντας ότι είναι στην κατεύθυνση των προηγούμενων πολιτικών για την απαλλαγή της εργοδοσίας από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», γι' αυτό και σταματά η εγγύηση του κράτους γι' αυτή (Δείτε βίντεο ΕΔΩ).