«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 23 Μάρτη 2015

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και φορέων της Δυτικής Ελλάδας με τον Υπουργό Γ. Σταθάκη για την Πατρών – Πύργου

Την έντονη ανησυχία τους για την αναβολή της δημοπράτησης και την κατάτμηση του συνολικού έργου της Πατρών – Πύργου, εξέφρασαν στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του στην Αθήνα, δηλώνοντας του, παράλληλα, πως...
με αυτό τον τρόπο απειλείται η ματαίωση της κατασκευής αυτού του τόσο σημαντικού αυτοκινητοδρόμου για την περιοχή μας.
Απαντώντας ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου, για υλοποίηση του έργου ως δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν διακυβεύεται, ενώ δήλωσε πλήρη άγνοια για τα σενάρια κατάτμησης και αλλαγής της χάραξης, λόγω της ήδη υπάρχουσας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και του επιπλέον κόστους, ύψους 100.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας υποστήριξαν πως προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο, κάτι που έχει καθυστερήσει ήδη αρκετά, είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ παράλληλα είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το νέο ΣΕΣ 2014-2020 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να συναντηθεί και πάλι με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε και θα έχει, όπως τόνισε, πλήρη εικόνα των έργων του νέου ΕΣΠΑ.
Στη σύσκεψη που έγινε στο περιθώριο συνάντησης που είχε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τον Υπουργό, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, οι βουλευτές Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος και Κώστας Τζαβάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Δήμαρχοι Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Αλέκος Καστρινός, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζιάς, Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο πρώην Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Αρχαίας Ολυμπίας Πέτρος Γιαννακόπουλος.
***

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση με το ΚΕΠΕ για το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ΠΤΑ-ΠΔΕ) για το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Δ.Ε., στη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία της Περιφέρειας.
Η Σύμβαση αυτή υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ Νικόλαο Φίλιππα, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Π.Δ.Ε. Δημήτρης Καραβίδας.
Στόχος της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης είναι η υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις διαδικασίες σύνταξης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 και η υποστήριξη συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα.
«Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται συνεργασία αιρετής Περιφέρειας και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αναπτυξιακού της βραχίονα, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με έναν Εθνικό φορέα, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών - που κατά τεκμήριο αποτελεί το πλέον αξιόπιστο οικονομικό σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας - στη βάση υποβοήθησης εκπόνησης και παρακολούθησης περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και μεταφοράς σχετικής τεχνογνωσίας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι:
Η υποστήριξη της ΠΔΕ στις διαδικασίες σύνταξης, παρακολούθησης, αξιολόγησης του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος περιόδου 2014-2020, στις διαδικασίες σύνταξης, παρακολούθησης ετήσιων προγραμμάτων δράσης, στη σύνταξη, παρακολούθηση, αξιολόγηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΑΠ) "Ολοκληρωμένη παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας", μεταφορά τεχνογνωσίας στο προσωπικό της ΠΔΕ, διερεύνηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ενέργειες δικτύωσης.